Πώς θα «χτυπήσει» η εφορία τα Airbnb – Νέοι τρόποι ελέγχου στα αδήλωτα εισοδήματα
Στη νέα εποχή της τεχνολογίας εισέρχεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και προχωρά σε σαρωτικούς ελέγχους στο διαδίκτυο προκειμένου να εντοπίσουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων Airbnb που δεν τα δηλώνουν στο ηλεκτρονικό Μητρώο.
- Λονδρέζα υπόσχεται τεράστια αποζημίωση για τον εντοπισμό κλεμμένων κοσμημάτων και Hermes τσαντών
- Δικάστηκε 5 φορές σε 21 χρόνια για να βγει εκτός κάδρου των υπόπτων μετά από 28 χρόνια
- Το βιβλίο επισκεπτών της Ντάουνινγκ Στριτ αποκαλύπτεται για πρώτη φορά
- Η γερμανική αστυνομία πυροβολεί και σκοτώνει άνδρα σε αμόκ που έκλεψε εκσκαφέα
Στη νέα εποχή της τεχνολογίας εισέρχεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και προχωρά σε σαρωτικούς ελέγχους στο διαδίκτυο προκειμένου να εντοπίσουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων Airbnb που δεν τα δηλώνουν στο ηλεκτρονικό Μητρώο.
Περίπου 20.000 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb που δεν δηλώθηκαν στο ηλεκτρονικό Μητρώο εντόπισαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ ενώ στην ηλεκτρονική φάκα πιάστηκαν και 130 ιδιοκτήτες ακινήτων με εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις, τα οποία όμως «ξέχασαν» να εμφανίσουν στην Εφορία.
Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ μέσω ειδικού προγράμματος αυτοματοποιημένου εντοπισμού (web scraping) σάρωσαν την ηλεκτρονική πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων και διαπίστωσαν ότι περίπου 20.000 ελληνικά Airbnb ακίνητα δεν είχαν δηλωθεί και δεν είχαν αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου. Ο αριθμός αυτός αναγράφεται υποχρεωτικά στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων, μέσω των οποίων διατίθενται τα ακίνητα.
Ηδη ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, έχει δώσει εντολή να σταλεί το συντομότερο αίτημα προς την Airbnb, για να δοθούν στην ΑΑΔΕ όλα τα στοιχεία όσων εντοπίστηκαν να μην έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) στην πλατφόρμα.
Τις επόμενες ημέρες θα αναζητηθούν τα ακίνητα χωρίς ΑΜΑ και στις υπόλοιπες δημοφιλείς πλατφόρμες (Booking.com, HomeAway κ.λπ.)
Πόσοι έχουν εγγραφεί
Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί στο μητρώο της ΑΑΔΕ πάνω από 70.000 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης και όσοι πιαστούν να μην έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ.
Στο επόμενο διάστημα, η ΑΑΔΕ θα έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία πληρωμών μέσω εμβασμάτων, καρτών κ.λπ. από πλατφόρμες για πελάτες τους με ελληνικό ΑΦΜ τα οποία θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος. Οσοι εντοπιστούν να έχουν κρύψει εισοδήματα θα κληθούν να πληρώσουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
Στην ηλεκτρονική φάκα της ΑΑΔΕ πιάστηκαν και 130 AΦM για αδήλωτα εισοδήματα από τις πλατφόρμες. Οι ελεγκτές έχουν στα χέρια τους στοιχεία εισπράξεων από αλλοδαπούς παρόχους πληρωμών στα οποία έχουν εντοπίσει και ελέγχουν πάνω από 130 ΑΦΜ που έλαβαν πληρωμές στο εξωτερικό μέσω πλατφορμών χωρίς να έχουν δηλώσει τα εισοδήματα.
Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση
Το σχέδιο με το οποίο θα μπει «φρένο» στην ανεξέλεγκτη πορεία του Airbnb και των βραχυχρόνιων μισθώσεων εξετάζουν αυτό το διάστημα το υπουργείο Τουρισμού και η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Η ομάδα του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη επιχειρεί να «ζυγίσει» τις επιπτώσεις που έχει το φαινόμενο του Airbnb στα ύψη των ενοικίων, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη.
Όπως ανέφερε πρόσφατα ο Ελεύθερος Τύπος, τα τρία μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για το Airbnb είναι τα εξής:
- Να τεθεί όριο δύο ακινήτων ανά φορολογικό μητρώο δικαιούχου εισοδήματος.
- Να μην επιτρέπεται η μίσθωση ακινήτου για πάνω από 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος (δηλαδή από 1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου).
- Για να μπορέσει κάποιος ενοικιαστής να μισθώσει το ακίνητο για περισσότερες από 90 ημέρες να αποδεικνύεται ότι το συνολικό του εισόδημα από την ενοικίαση ακινήτων μέσω Airbnb ή παρόμοιας πλατφόρμας δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ ανά έτος.
Οι ελεγκτές
Η ΑΑΔΕ από το λογισμικό-ρομπότ που κατασκεύασε, απέκτησε πρόσφατα και τη δυνατότητα χρήσης servers στο cloud που επιτρέπουν την ενεργοποίηση κλώνων του λογισμικού ρομπότ, πολλαπλασιάζοντας την ερευνητική ισχύ της τεχνικής αυτής.
Τα ρομπότ, συνδυάζοντας δεδομένα και από άλλα websites, κατάφεραν να σκανάρουν τις ελληνικές καταχωρήσεις ακινήτων στην Airbnb και να απομονώσουν τα δεδομένα που ενδιέφεραν την ΑΑΔΕ.
Αλιεύουν, όπως αναφέρει το protothema, δηλαδή μόνο τα δεδομένα που τους ενδιαφέρουν, ενώ για να μην προκαλούν καθυστερήσεις στη φόρτωση των σελίδων που επισκέπτονται μαζικά τα ρομπότ-κλώνοι, σκανάρουν τα sites με προσεκτικό ρυθμό και σε ώρες με χαμηλή κίνηση.
Οι ελεγκτές αναζητούν πληροφορίες για τις τιμές, τον τζίρο και τη δραστηριότητα στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Με το «web scraping» μπορεί να τροφοδοτεί με περισσότερα δεδομένα τους αλγόριθμους risk analysis που χρησιμοποιεί, προκειμένου να επιλέξει υποθέσεις που θα δεχθούν έλεγχο με αυξημένες πιθανότητες εντοπισμού παραβατικότητας.
Στο επόμενο διάστημα, η ΑΑΔΕ θα έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία πληρωμών μέσω εμβασμάτων, καρτών κ.λπ. από πλατφόρμες για πελάτες τους με ελληνικό ΑΦΜ, τα οποία θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος. Όσοι εντοπιστούν να έχουν κρύψει εισοδήματα θα κληθούν να πληρώσουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
- Ακτή Ελεφαντοστού: Ο πρόεδρος Ουαταρά ανακοίνωσε την αποχώρηση του γαλλικού στρατού από τη χώρα
- ΗΠΑ: Έκανε 16 χρόνια φυλακή, δικάστηκε 5 φορές για να βγει εκτός κάδρου των υπόπτων μετά από 28 χρόνια
- ΗΠΑ: «Οι άνθρωποι φοβούνται να προδώσουν τον βασιλιά, τον βασιλιά του κόσμου, τον Έλον Μασκ, τον μονάρχη»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις