Στο στόχαστρο της Εφορίας ιδιοκτήτες 20.000 αδήλωτων Airbnb ακινήτων
Πριν από λίγες ημέρες, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ μέσω ενός ειδικού προγράμματος αυτοματοποιημένου εντοπισμού (web scraping) σάρωσαν την ηλεκτρονική πλατφόρμα της Airbnb και διαπίστωσαν ότι τα συγκεκριμένα ακίνητα δεν είχαν δηλωθεί στο ηλεκτρονικό Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων και δεν είχαν αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ)
Ο κλοιός της Εφορίας σφίγγει απειλητικά γύρω από τους ιδιοκτήτες 20.000 αδήλωτων Airbnb ακινήτων. Περιθώρια να ξεφύγουν από τις ηλεκτρονικές παγίδες που έχει στήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεν υπάρχουν και σύντομα θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας η ΑΑΔΕ θα στείλει e-mail στην Airbnb με την οποία θα ζητεί αναλυτικά στοιχεία για τα 20.000 ελληνικά ακίνητα τα οποία εμφανίζονται στις ενεργές αγγελίες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, χωρίς ωστόσο να έχει δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες τους ή τους διαχειριστές ο Αριθμός Μητρώου Ακινήτου. Πριν από λίγες ημέρες, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ μέσω ενός ειδικού προγράμματος αυτοματοποιημένου εντοπισμού (web scraping) σάρωσαν την ηλεκτρονική πλατφόρμα της Airbnb και διαπίστωσαν ότι τα συγκεκριμένα ακίνητα δεν είχαν δηλωθεί στο ηλεκτρονικό Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων και δεν είχαν αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Ο αριθμός αυτός αναγράφεται υποχρεωτικά στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω των οποίων διατίθενται τα ακίνητα.
Η ΑΑΔΕ μόλις λάβει τα στοιχεία από την Airbnb θα αρχίσει να στέλνει ηλεκτρονικά ραβασάκια-τελεσίγραφα στους ιδιοκτήτες των αδήλωτων ακινήτων. Με το e-mail που θα λάβουν θα καλούνται να προσέλθουν στην Εφορία τους για έλεγχο και στη συνέχεια σε όσους διαπιστωθεί ότι δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους στο ειδικό μητρώο της ΑΑΔΕ και συνεχίζουν να τα ενοικιάζουν χωρίς ΑΜΑ θα επιβληθεί το πρόστιμο των 5.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι απειλούνται και με πρόσθετους φόρους λόγω αδήλωτων εισοδημάτων.
Τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ έχουν πάρει φωτιά. Σε λίγο θα αρχίζουν να τρέχουν νέες διασταυρώσεις για τον εντοπισμό ακινήτων χωρίς ΑΜΑ και στις υπόλοιπες δημοφιλείς πλατφόρμες (Booking.com, HomeAway κ.λπ.) για την άντληση στοιχείων για κατοικίες που ενοικιάζονται χωρίς να έχουν δηλωθεί στο ηλεκτρονικό μητρώο. Παράλληλα, οι φορολογικές Αρχές έχουν αρχίσει να παίρνουν στα χέρια τους στοιχεία για πληρωμές που έγιναν από το εξωτερικό μέσω εμβασμάτων, καρτών κ.λπ. σε ιδιοκτήτες ελληνικών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης τα οποία θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος. Ο έλεγχος που έγινε στα πρώτα στοιχεία εισπράξεων από αλλοδαπούς παρόχους πληρωμών εντόπισε πάνω από 130 φορολογουμένους που έλαβαν πληρωμές στο εξωτερικό μέσω πλατφορμών χωρίς να έχουν δηλώσει τα εισοδήματα.
Τα αδήλωτα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ περισσότερα από 70.000 ακίνητα που εκμισθώνονται μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν δηλωθεί στο ηλεκτρονικό Μητρώο. Ωστόσο εκτιμάται ότι χιλιάδες κατοικίες και εξοχικά που ενοικιάζονται σε όλη τη χώρα παραμένουν μακριά από τα μάτια της Εφορίας. Στο κυνήγι που έχει εξαπολύσει ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής για τον εντοπισμό των αδήλωτων Airbnb ακινήτων αναμένεται να συνδράμει και ο νέος υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος ετοιμάζει αλλαγές στο πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, οι οποίες όπως δηλώνει μπορεί να αποτελούν μέρος του τουρισμού αλλά φαινόμενα παρανομίας και φοροδιαφυγής δεν είναι ανεκτά.
Σήμερα, την πρώτη θέση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατέχει η Κρήτη καθώς έχει τις περισσότερες ενεργές αγγελίες σε όλη την Ελλάδα. Συνολικά φθάνουν τις 22.585 και είναι σχεδόν διπλάσιες από αυτές που διαθέτει η Αθήνα οι οποίες ανέρχονται σε 11.355. Μεγάλες είναι οι διαφορές και στις τιμές των ενοικίων. Στην Αθήνα το μέσο κόστος διανυκτέρευσης σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA διαμορφώνεται σε 57 ευρώ τον μήνα, ενώ στην Κρήτη η τιμή ανεβαίνει στα 93 ευρώ με το μέσο μηνιαίο εισόδημα να υπολογίζεται σε 1.159 ευρώ. Στο Λεκανοπέδιο το μέσο εισόδημα έχει προσγειωθεί στα 982 ευρώ. Την πεντάδα με τις περισσότερες αγγελίες για βραχυχρόνιες μισθώσεις συμπληρώνουν η Κέρκυρα με 6.809, η Σαντορίνη με 5.159 αγγελίες και η Μύκονος με 4.351. Στα τρία αυτά νησιά οι τιμές έχουν εκτοξευτεί στα ύψη αφού για μια κατοικία στη Μύκονο οι χρήστες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πληρώνουν ακόμα και 530 ευρώ ανά διανυκτέρευση.
Νέες οδηγίες
Πάντως, λίγο πριν από τον νέο γύρο διασταυρώσεων και ελέγχων, η ΑΑΔΕ έδωσε νέες οδηγίες σε όσους ενοικιάζουν ακίνητα μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σύμφωνα με αυτές, το εισόδημα που αποκτάται από τους φορολογουμένους συνίσταται στο συνολικό συμφωνηθέν μίσθωμα ή στο συνολικό ποσό βάσει της πολιτικής ακύρωσης που κατά περίπτωση καταβάλλει ο μισθωτής. Στην περίπτωση συνιδιοκτησίας ενός ακινήτου, οι συνιδιοκτήτες αποκτούν το ως άνω εισόδημα με βάση τα ποσοστά συνιδιοκτησίας επί του ακινήτου. Ακόμη, δεν είναι δυνατή η εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής περισσότερων του ενός διαχειριστών για το ίδιο ακίνητο, παρά μόνο στην περίπτωση που καθένας εξ αυτών δραστηριοποιείται σε διαφορετική ψηφιακή πλατφόρμα.
- Το πακέτο ανταλλαγής που θα μπορούσε να στείλει τον Αντετοκούνμπο στο Μαϊάμι – Τι αποκαλύπτουν στις ΗΠΑ
- Πετράλωνα: 15χρονος γρονθοκόπησε 14χρονο έξω από γυμνάσιο για να του πάρει το πατίνι
- Αγροτικά προϊόντα: Στα «κόκκινα» το ισοζύγιο μετά από 3 χρόνια [πίνακες]
- Ντένζελ Ουάσινγκτον: Η «άβολη» στιγμή με τον βασιλιά Κάρολο στην πρεμιέρα του «Gladiator II»
- Πλημμύρες: Καμπανάκι Χαρδαλιά για τον Κηφισό – «Ο τελευταίος καθαρισμός έγινε το 2002»
- Ο Παναθηναϊκός έχει δύσκολη δοκιμασία στην Μπολόνια