Η μουσικοθεραπεία βοηθά τους ασθενείς με καρκίνο
Η ακρόαση μουσικής στο σπίτι θα μπορούσε να μειώσει τον πόνο των ασθενών που υποφέρουν από καρκίνο, καθώς και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως η κόπωση, σύμφωνα με νέα έρευνα
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η μουσική ενδέχεται να προκαλέσει την έκκριση χημικών ουσιών όπως οι ενδορφίνες, αλλά και ορμονών όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την καλή ψυχολογία.
Η μουσική θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει ως ευχάριστος αντιπερισπασμός που θα κάνει τους ασθενείς να σκεφτούν και κάτι άλλο πέραν της ασθένειας.
Η μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ Feng-Chi Hsieh, του Τμήματος Ακτινολογίας, στο Γενικό Νοσοκομείο Γιουάν, Kaohsiung, της Ταϊβάν, χώρισε 60 ασθενείς με καρκίνο σε δύο ομάδες.
Οι μισοί άκουγαν μουσική στο σπίτι από ένα MP3 player, που τους παρείχε η ομάδα μελέτης και μπορούσαν να επιλέξουν ανάμεσα στην κλασική, παραδοσιακή, σύγχρονη και θρησκευτική ταϊβανέζικη μουσική.
Οι υπόλοιποι ασθενείς έλαβαν και εκείνοι ένα MP3 player, αλλά μπορούσαν να επιλέξουν μόνο ήχους του περιβάλλοντος, οι οποίοι είχε αποδειχθεί στο παρελθόν ότι δεν έχουν καμία επίδραση.
Οι γυναίκες αξιολόγησαν τη σοβαρότητα 25 διαφορετικών συμπτωμάτων σε κλίμακες πέντε σημείων πριν από τη χειρουργική επέμβαση τους και πάλι μετά από 6, 12 και 24 εβδομάδες.
Ο μέσος όρος των βαθμολογιών της ομάδας που δοκίμασε την μουσικοθεραπεία μειώθηκε κατά πέντε μονάδες μετά τις έξι εβδομάδες, κατά επτά μονάδες μετά τις 12 εβδομάδες και σχεδόν 9 μονάδες μετά από 24 εβδομάδες.
Οι βαθμολογίες αναφορικά με τον πόνο και το αίσθημα κόπωσης μειώθηκαν μετά το πέρας των 6 εβδομάδων, σταμάτησαν όμως εκεί.
Αντίθετα, οι βαθμολογίες της δεύτερης ομάδας αυξήθηκαν και παρέμειναν υψηλότερες από την έναρξη της δοκιμής.
Η αισθητή μείωση των συμπτωμάτων στην ομάδα μουσικοθεραπείας μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η μουσική παράγει θετικά συναισθήματα.
Οι ασθενείς δήλωσαν ότι η μουσική βοήθησε τη σωματική και ψυχολογική τους ευημερία, διότι τους απομάκρυνε από αρνητικές σκέψεις που σχετίζονταν με τον καρκίνο.
Οι συντάκτες της μελέτης δήλωσαν χαρακτηριστικά: «Συνοπτικά, η ακρόαση μουσικής μπορεί έστω και προσωρινά να αποσπάσει τους ασθενείς από τον πόνο που αισθάνονται και να τους φέρει χαρά.»
«Με τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης να ακριβαίνουν καθημερινά, η μουσικοθεραπεία στο σπίτι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί χωρίς κόστος και να δώσει μία θετική ώθηση στους ασθενείς», καταλήγουν οι ερευνητές.
- Μπαρτζώκας: «Κάναμε σπουδαία εμφάνιση – Χαίρομαι που έχω τον Φουρνιέ»
- Πατινάζ σε glass floor – Το αριστούργημα του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ ήρθε την κατάλληλη στιγμή
- Τα μεγάλα σουτ του Φουρνιέ στο ΟΑΚΑ – Έτσι «εκτέλεσε» τον Παναθηναϊκό (vids)
- Ινδονησία: Μεγάλες ζημιές από το ηφαίστειο – Περίπου 10.000 εκτοπισμένοι έως τώρα
- Εβάν, το… εξοχικό σου
- Μπαρτζώκας: «Φανταστικό παιχνίδι – Πήραμε όσα μας έδωσε ο Παναθηναϊκός»