Πότε πρέπει να βγάλετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας
Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη που βλέπετε στο εμπόριο αποτελούν ένα ουσιαστικό βοήθημα για όλους όσοι είναι αναγκασμένοι να έχουν μια διατροφή απαλλαγμένη από τη συγκεκριμένη ουσία
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Πολάκης: Τη Δευτέρα θα είμαι μπροστάρης σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ
- Φάμελλος: Τυχοδιώκτης ο Κασσελάκης – Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει το πάρτι δισεκατομμυρίων του Μητσοτάκη
- Το «εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών» στην Ιαπωνία έχει να μας διδάξει πολλά
Η γλουτένη δεν είναι επιβλαβής για όλους. Στην πραγματικότητα, πρέπει να τη βγάλετε από τη ζωή σας εάν είναι απαραίτητο για κάποιον ιατρικό λόγο. Η γλουτένη πρόκειται απλά για μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.
Ποιοι πρέπει να βγάλουν τη γλουτένη από τη διατροφή τους;
Ορισμένοι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη, όπως αυτοί με κοιλιοκάκη. Για τα άτομα με κοιλιοκάκη η γλουτένη αποτελεί τοξικό παράγοντας και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο λεπτό έντερο, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως φούσκωμα, κοιλιακό πόνο, διάρροια, δυσκοιλιότητα, αέρια και εμετό. Παράλληλα, η καταστροφή του βλεννογόνου του εντέρου δυσχεραίνει την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.
Ακόμα, υπάρχουν άνθρωποι με δυσανεξία στη γλουτένη, οι οποίοι δε βιώνουν τη βλάβη του λεπτού εντέρου, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσουν συμπτώματα όπως κόπωση και πόνο στο στομάχι μετά από την κατανάλωση αυτής της ουσίας.
Θα μπορούσε επίσης να είναι καλή ιδέα να αποφεύγετε τη γλουτένη αν έχετε αλλεργία στο σιτάρι, η οποία είναι ουσιαστικά μια ανοσολογική αντίδραση στη γλουτένη ή σε κάποια άλλη πρωτεΐνη σίτου, σύμφωνα με την κλινική Mayo. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν οίδημα ή ερεθισμό στο στόμα και τον λαιμό, κνίδωση, διάρροια και σε σοβαρές περιπτώσεις αναφυλαξία (σφίξιμο στο λαιμό που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στην αναπνοή). Εάν η αλλεργία στο σιτάρι δεν αφορά ειδικά τη γλουτένη, μπορεί να μη χρειαστεί να απέχετε τελείως από τη γλουτένη, αλλά καλό είναι να κάνετε ένα αλλεργικό τεστ, ώστε να γνωρίζετε με τι ακριβώς έχετε να κάνετε.
Τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορούν επίσης να ωφεληθούν από τη μείωση της πρόσληψης γλουτένης, καθώς οι έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει με συμπτώματα όπως η διάρροια.
Επομένως, αυτός ήταν ένας αρκετά κατατοπιστικός κατάλογος πολύ βάσιμων λόγων για να σκεφτείτε να μείνετε μακριά από τη γλουτένη. Ωστόσο, αν δεν έχετε αυτά τα είδη ιατρικών ζητημάτων, δεν υπάρχει λόγος να βγάλετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας.
Είναι πιο υγιεινά τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη;
Έρευνα του 2018 στο Gastroenterology and Hepatology εξήγησε ότι η αναίτια υιοθέτηση μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη είναι απίθανο να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για την υγεία. Μάλιστα, θα μπορούσε να είναι οικονομικά ασύμφορο μιας και τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι πιο ακριβά. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ψυχοκοινωνικά προβλήματα σε μερικούς ανθρώπους, δεδομένου ότι η εμμονή με τη διατήρηση μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη (ή οποιασδήποτε στερητικής δίαιτας) μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική σας ζωή. Θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε διατροφικές ανεπάρκειες αν απορρίψετε πάρα πολλά τρόφιμα προκειμένου να αποφύγετε τη γλουτένη. Τέλος, στην περίπτωση που σκέφτεστε να βγάλετε από τη διατροφή σας τη γλουτένη για να αποφύγετε τις περιττές θερμίδες, καλό είναι να γνωρίζετε ότι ένα τρόφιμο δεν είναι εγγενώς πιο υγιές ή με λιγότερες θερμίδες απλώς και μόνο επειδή είναι χωρίς γλουτένη.
Με λίγα λόγια: Δε χρειάζεται να αποφεύγετε τη γλουτένη αν δε συντρέχει κάποιος ιατρικός λόγος.
Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη που βλέπετε στο εμπόριο αποτελούν ένα ουσιαστικό βοήθημα για όλους όσοι είναι αναγκασμένοι να έχουν μια διατροφή απαλλαγμένη από τη συγκεκριμένη ουσία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις