Κεραμέως: Με κάρτα η είσοδος στα πανεπιστήμια
Την εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος εισόδου στα πανεπιστήμια εξετάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των προσπαθειών για καλύτερη φύλαξη των χώρων, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως
Την εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος εισόδου στα πανεπιστήμια εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.
Μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα» για την κατάργηση του ασύλου και τη φύλαξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων η κ. Κεραμέως ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Επί της ουσίας πρόκειται για αποκατάσταση της πραγματικής έννοιας του ασύλου. Τα πανεπιστήμια θα καταστούν εκ νέου χώροι στους οποίους θα προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία διδασκαλίας και έρευνας καθώς και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Γιατί όσο διαπράττονται αξιόποινες πράξεις εντός του πανεπιστημίου χωρίς καμία συνέπεια τόσο περιορίζονται η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Πλέον όταν διαπράττονται αξιόποινες πράξεις οι Αρχές θα μπορούν να επεμβαίνουν, όπως συμβαίνει σε κάθε δημόσιο χώρο. Δεν νοείται το πανεπιστήμιο να είναι καταφύγιο για όσους τελούν αξιόποινες πράξεις. Η αποκατάσταση αυτή του ασύλου εντάσσεται σε μια δέσμη πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Υπάρχουν περαιτέρω ενέργειες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή, όπως ο συστηματικός φωτισμός πανεπιστημιακών χώρων, η εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος εισόδου σε επιμέρους χώρους κ.ο.κ. Όλα αυτά είναι ζητήματα που θα συζητήσουμε πάντως με τους εμπλεκόμενους φορείς».
Η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι στόχος του υπουργείου είναι να καταργήσει τον «θεσμό» των αιώνιων φοιτητών δίνοντας μόνο δύο επιπλέον από τα προβλεπόμενα χρόνια φοίτησης για το πτυχίο. Έκανε, ωστόσο, λόγο για εξαιρέσεις και μεταβατική περίοδος. Η συγχώνευση των ΤΕΙ με τα ΑΕΙ θα παραμένει καθώς – όπως είπε- η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να αιφνιδιάσει τους υποψηφίους. Την ίδια ώρα επανέρχεται η αριστεία και εισάγεται η αξιολόγηση στην εκπαίδευση.
Η κ. Κεραμέως επανέλαβε ότι δεν θα υπάρχουν αλλαγές στο σύστημα των Πανελληνίων για φέτος, ωστόσο εξετάζονται τροποποιήσεις σε βάθος χρόνου. Οι αλλαγές που επιδιώκει η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εστιάζονται στην εξεταστέα ύλη.
Όσον αφορά την Εκκλησία, η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην έξοδο των κληρικών από το μισθολόγιο του Δημοσίου, την οποία προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Αναφορικά με τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ αυτή «θα συνδέεται σε κάποιον βαθμό και με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης», ξεκαθάρισε η υπουργός Παιδείας, η οποία παράλληλα σημείωσε ότι θα καθιερωθεί βάση εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Πρόσθεσε δε ότι, μετά και τον καθορισμό του ετήσιου αριθμού εισακτέων θα επιδιώξει αυτόνομα πανεπιστήμια που θα είναι σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας. Προωθείται, επίσης, θεσμικό πλαίσιο για δωρεές στα πανεπιστήμια και τη δημιουργία «επώνυμων» εδρών και ΣΔΙΤ για κατασκευή φοιτητικών εστιών κ.ά.
- Ιταλία: Ενέκρινε τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2025
- ΗΠΑ: Η μεταβατική ομάδα του Τραμπ σχεδιάζει την άμεση απόσυρση από τον ΠΟΥ
- Καναδάς: Σχεδόν 50.000 νεκροί λόγω υπερβολικής δόσης οπιοειδών από το 2016
- Ισραήλ: Σειρήνες συναγερμού πέταξαν τους Ισραηλινούς από τα σπίτια τους – Νέο χτύπημα των Χούθι
- Γάζα: 3 ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από ισχυρή έκρηξη στην Μπέιτ Χανούν
- Γιατί ο Τραμπ απείλησε να καταλάβει την Διώρυγα του Παναμά – Τα συμφέροντα που διακυβεύονται