Τι φοβάται η αστυνομία μετά την απελευθέρωση Κορκονέα – Τα επεισόδια, το αντάρτικο πόλης, η τρομοκρατία
Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου μπορεί να είναι η αρχή μιας ευρύτερης κινητοποίησης στα Εξάρχεια. Η απελευθέρωση του Κορκονέα, όμως, μπορεί να είναι η εκρηκτική ύλη που θα βάλει τη φωτιά
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Ετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις στην Ευρώπη
- Έντονος καβγάς Γιαννούλη – Γεωργιάδη: «Πέθανε καρκινοπαθής λόγω καθυστερημένου χειρουργείου» – «Ντροπή, ο ασθενής ζει»
- Πέδρο Πασκάλ – Πολ Μέσκαλ: Οι φωτογραφίες από τα γυρίσματα του «Μονομάχου II» στο Μαρόκο
Εκρηκτική ύλη που είναι δυνατόν να βάλει φωτιά στην Αθήνα, συγκεντρώνεται ημέρα με την ημέρα. Και μπορεί η χώρα να βρίσκεται σε ρυθμούς διακοπών και τα Πανεπιστήμια να είναι κλειστά, ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι δημιουργείται ήδη ένα «πρόπλασμα» για σοβαρά επεισόδια ή ακόμη και τρομοκρατικές ενέργειες νέου τύπου.
Ο προβληματισμός στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι ξεκάθαρος, όπως και ο συναγερμός που έχει τεθεί η Αστυνομία. Όχι μόνο αυτές τις ημέρες αλλά και με ένα πλάνο μηνών.
Η υπόθεση της άρσης ασυλίας που προωθεί η κυβέρνηση με τη νομοθετική ρύθμιση που ήδη κατατέθηκε, ήταν το πρώτο καμπανάκι για ομάδες που επιδιώκουν να ξεκινήσουν δυναμικές αντιδράσεις.
Αρχικά με συγκεντρώσεις και όταν ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, με τη νέα σχολική χρονιά, με κινητοποιήσεις στις σχολές, καταλήψεις κ.λπ.
Οι δράσεις του Ρουβίκωνα και οι απειλές ότι θα είναι στους δρόμους, με ταυτόχρονη σύλληψη και απαγγελία κατηγοριών κατά ηγετικών στελεχών της οργάνωσης, δημιουργεί επίσης ένα δύσκολο στοίχημα για την Αστυνομία και την πολιτική της ηγεσία.
Μπορεί τα μηνύματα που στέλνονται να είναι ότι δεν θα υπάρξει ανοχή σε παραβατικές συμπεριφορές, ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει πώς θα αντιδράσει η Αστυνομία σε νέες επιθέσεις με μπογιές ή σε εισβολή μελών του «Ρουβίκωνα» σε δημόσια κτίρια.
Ο Κορκονέας και ο φόβος
Το τρίτο και πιο επικίνδυνο φιτίλι που μπορεί να προκαλέσει φωτιά ανεξέλεγκτων διαστάσεων είναι ασφαλώς η αποφυλάκιση του δολοφόνου του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, μετά από μια απρόσμενη απόφαση, είναι ελεύθερος πλέον, κάτι που ασφαλώς δεν άρεσε σε πολλούς. Αλλοι κατέκριναν την απόφαση του δικαστηρίου, άλλοι σιώπησαν σ’ αυτήν την προκλητική αντιμετώπιση ενός ανθρώπου που όχι μόνο σκότωσε έναν 15χρονο αλλά αποτέλεσε και την αιτία για να καταλυθεί επί της ουσίας το κράτος για πολλές ημέρες.
Τα «Δεκεμβριανά» του 2008 δεν θα είχαν γίνει ποτέ αν ο Κορκονέας δεν σήκωνε το πιστόλι του για να ρίξει εν ψυχρώ σε μικρά παιδιά.
Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχει οργανωθεί για το βράδυ της Τετάρτης και το ενδεχόμενο επεισοδίων, ίσως είναι παρωνυχίδα μπροστά σε αυτά που φοβούνται στην Ελληνική Αστυνομία και στο στρατηγείο του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
Κι έρχεται σε συνέχεια του προβληματισμού για το πώς θα αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα στα Εξάρχεια.
Διότι καλές οι μεγαλοστομίες ότι «θα βγάλουμε τις κουκούλες, θα καθαρίσουμε τα Εξάρχεια», η απόσταση από την πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική.
Και σίγουρα δεν έχει καμιά σχέση με μια γενικότερη αστυνομοκρατία στην πρωτεύουσα ούτε με παλιές αποτυχημένες συνταγές, όπως το ιδιώνυμο για την κουκούλα, όταν προσήγαγαν 15χρονα γιατί φορούσαν την κουκούλα από το φούτερ.
Αξιωματικοί της Αστυνομίας ενδεχομένως να μη φοβούνται αυτή τη στιγμή ότι θα εκκινηθούν νέα «Δεκεμβριανά».
Εκτιμούν ωστόσο ότι δημιουργείται μετά την αποφυλάκιση Κορκονέα μια «μαγιά» για δύσκολες καταστάσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Επικίνδυνες καταστάσεις
Οι οποίες καταστάσεις μπορούν να γίνουν επικίνδυνες από το φθινόπωρο. Με επιθέσεις εμπρηστικές και βομβιστικές, με επαναδραστηριοποίηση αντιεξουσιαστών που κινούνται στις παρυφές της τρομοκρατίας.
Ακόμη κι ένοπλες επιθέσεις φοβούνται στην Αστυνομία, κάτι που θα μπορούσε να φέρει πολλά χρόνια πίσω τη χώρα. Αλλωστε, πολλοί στον αντιεξουσιαστικό χώρο βλέπουν την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική ηγεσία που τοποθετήθηκε στη λεωφόρο Κατεχάκη ως… εχθρούς από τα παλιά που πρέπει να πολεμηθούν με κάθε τρόπο.
Ακόμη και με αντάρτικο πόλης.
Πλέον ενδιαφέρον έχει η αντίδραση της Αστυνομίας και φυσικά του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Θα είναι επιθετική αντίδραση ή με φόντο πλέον την απελευθέρωση Κορκονέα και τους φόβους που δημιουργούνται, θα πάρουν μια πιο αμυντική στάση;
Όπως γράφει το «Βήμα», τα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη δεν ξεχνούν ότι η ενίσχυση και οι μαζικές κινητοποιήσεις αντιεξουσιαστών, όπως και η αναγέννηση του αντάρτικου πόλης την περίοδο 2008-2009, υπήρξαν μετά την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Κι ακολούθησαν μεγάλης έκτασης επεισόδια και δεκάδες επιθέσεις από τις οργανώσεις «Επαναστατικός Αγώνας», «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», «Σέχτα Επαναστατών» αλλα προσφάτως και της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών» όπου υπήρχαν αναφορές στη δολοφονία του 15χρονου και στον ρόλο του αστυνομικού Μ. Κορκονέα.
Μάλιστα οι αστυνομικοί υπενθύμιζαν την δημιουργία και την δράση της οργάνωσης «6η Δεκέμβρη» (ημερομηνία της δολοφονίας Γρηγορόπουλου) που είχε προχωρήσει σε βομβιστικές επιθέσεις αλλά και σε αποστολή σφαιρών, σε δημοσιογράφους και δικηγόρους. Με μεγάλο κίνδυνο η απόφαση για τον Κορκονέα, αν δεν υπάρξει κάποια άλλη δικαστική ενέργεια, να υπενθυμίσει με δραματικό τρόπο την υπόθεση Γρηγορόπουλου και να στοχευθούν εκ νέου, αστυνομικές και δικαστικές αρχές με επεισόδια, καταδρομικές ή κι ένοπλες επιθέσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις