Σεισμός: Στον χορό των Ρίχτερ όλη η Ελλάδα – Τι λένε οι επιστήμονες
Το μεγάλο εστιακό βάθος του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε λίγο πριν τις οχτώ προχθές το πρωί στην Κρήτη ήταν ο λόγος που δεν προκλήθηκαν ζημιές στο νησί
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Πολάκης: Τη Δευτέρα θα είμαι μπροστάρης σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ
- Φάμελλος: Τυχοδιώκτης ο Κασσελάκης – Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει το πάρτι δισεκατομμυρίων του Μητσοτάκη
- Το «εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών» στην Ιαπωνία έχει να μας διδάξει πολλά
Το μεγάλο εστιακό βάθος του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε λίγο πριν τις οχτώ προχθές το πρωί στην Κρήτη ήταν ο λόγος που δεν προκλήθηκαν ζημιές στο νησί.
Ο σεισμός μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητός σε όλη την Κρήτη αλλά και σε πολλές περιοχές του Νοτίου Αιγαίου.
Στη συνέχεια λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα σημειώθηκε ο δεύτερος μεγαλύτερος σεισμός της ημέρας μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 36 χιλιόμετρα δυτικά της Καστοριάς, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Οι δύο σεισμοί προκάλεσαν ανησυχία στους κατοίκους των παραπάνω περιοχών. Και αυτό γιατί οι μνήμες από τον ισχυρό σεισμό της 19ης Ιουλίου είναι ακόμη νωπές.
Μετά την Κυριακή αρκετά μέρη της Ελλάδας άρχισαν να μπαίνουν στο χορό των Ρίχτερ. Το βράδυ της Δευτέρας σημειώθηκε σεισμός 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 17 χιλιόμετρα από τις Σέρρες, την Τρίτη 30 Ιουλίου σημειώθηκε και ένας σεισμός στη Ζάκυνθο μεγέθους 4,2 βαθμών, ενώ χθες υπήρξαν δύο μεγάλοι σεισμοί σε Κρήτη και Καστοριά.
Σύμφωνα με τους σεισμολόγους οι μικροί σεισμοί στη Ζάκυνθο εντάσσονται στη μετασεισμική ακολουθία του μεγάλου σεισμού των 6,8 ρίχτερ που εκδηλώθηκε στο νησί το περασμένο φθινόπωρο.
Οι ειδικοί
«Η Ελλάδα έχει το 60% της σεισμικότητας της Ευρώπης» λέει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και πραγματικά εκπλήσσομαι κάθε φορά που μου κάνουν αυτή την ερώτηση. Γιατί; Επειδή στην Ελλάδα κάθε χρόνο σημειώνονται 15 σεισμοί πάνω από 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ στατιστικά έχουμε έναν σεισμό μεγέθους 6,3 ή μεγαλύτερο κάθε χρόνο. Εναν σεισμό 5 βαθμών μπορεί να έχουμε από μία έως και τέσσερις φορές μαζί τον μήνα (!)».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας. «Μόνο χρονικά συμπίπτουν οι σεισμοί. Ο καθένας εκδηλώνεται σε διαφορετικό γεωδυναμικό πλαίσιο και πρόκειται για καθαρά τυχαίο γεγονός» λέει.
Ο ίδιος, αναφερόμενος στον σεισμό της Κρήτης, τον περιγράφει ως έναν σεισμό βάθους και επισημαίνει πως οι δύο σεισμοί (μαζί με αυτόν της Καστοριάς) δεν σχετίζονται με τους υπόλοιπους σεισμούς που σημειώνονται στον ελλαδικό χώρο.
Καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τη σύνδεση των σεισμών εμφανίζεται και ο γεωλόγος – σεισμολόγος, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, Θανάσης Γκανάς. «Πρόκειται για ανεξάρτητα γεγονότα» λέει χαρακτηριστικά. «Η σεισμική δόνηση της Κρήτης αλλά και αυτή της Καστοριάς δεν έχουν καμία σχέση με τους ισχυρούς σεισμούς 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που προκλήθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στην Πρέβεζα και 5,3 βαθμών τον περασμένο Μάρτιο στο Γαλαξίδι». Και συμπληρώνει: «Πάντα στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος έξαρσης και μια περίοδος ύφεσης της σεισμικής δραστηριότητας».
Σε ό,τι αφορά τον σεισμό της Ζακύνθου μεγέθους 4,2 βαθμών που σημειώθηκε στον θαλάσσιο χώρο δυτικά της Ζακύνθου, κατά τον διευθυντή Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών Βασίλη Καραστάθη, πρόκειται «για μετασεισμό του ισχυρού σεισμού μεγέθους 6,7 που σημειώθηκε στο νησί στις 26 Οκτωβρίου του 2018».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις