Πώς θα μάθετε το παιδί να μην χρειάζεται πάνες
Όλοι οι γονείς ονειρεύονται τη στιγμή που θα τελειώσει το μαρτύριο των αλλαγών πάνας.
- «Φτάνει πια η κοροϊδία» - Τέσσερα χρόνια σε κοντέινερ 60 σεισμόπληκτες οικογένειες στη Λάρισα
- Μαχαιρωμένος εντοπίστηκε ένας 62χρονος στην Κύπρο - Συνελήφθη η σύζυγος
- Βρέθηκε «το 138ο εγγόνι» από τις Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου
- Πολιτική κόντρα για τα λύματα στη Λεωφόρο Ποσειδώνος - «Δεν είναι μία εικόνα ιδανική»
Ας το παραδεχτούμε: Όλοι οι γονείς ονειρεύονται τη στιγμή που θα τελειώσει το μαρτύριο των αλλαγών πάνας. Πότε όμως είναι η κατάλληλη στιγμή για να κόψει το παιδί την πάνα; Και πώς θα τα καταφέρει;
Το σωστό timing
Το μόνο βέβαιο είναι ότι κάθε παιδί είναι μία ξεχωριστή περίπτωση και οι γενικεύσεις δεν βοηθούν. Ωστόσο, ο μέσος όρος ηλικίας που τα παιδιά αρχίζουν να ελέγχουν την κύστη τους είναι κάπου μεταξύ δυόμισι και τριών ετών. Ακόμα κι αυτό όμως δεν είναι απόλυτο, γι’ αυτό οι ειδικοί συστήνουν στους νέους γονείς να μην πιέζουν και να μην μαλώνουν το παιδί τους κάθε φορά που «βρέχει» τα ρούχα του και δεν είναι σε θέση να ελέγξει την ανάγκη του. Αυτού του είδους η συμπεριφορά έχει επίδραση στον ψυχισμό του παιδιού και δεν λύνει το πρόβλημα. Το ίδιο το παιδί δίνει το σήμα για το πότε είναι έτοιμο να περάσει στο επόμενο στάδιο τουαλέτας: Οι πάνες του είναι στεγνές έως και για δύο ώρες, που σημαίνει ότι αρχίζει να ελέγχει την κύστη του. Αρχίζει να δείχνει ενδιαφέρον για τη χρήση της τουαλέτας από τους ενηλίκους. Οσο άβολο κι αν είναι, ο γονιός πρέπει να αφήσει το παιδί του να παρακολουθήσει καθώς είναι ο μόνος τρόπος να το συστήσει στη νέα διαδικασία.
Ενημερώνει με λέξεις ή κινήσεις ότι έκανε ή πρόκειται να κάνει την ανάγκη του στην πάνα. Αν το επικοινωνεί πριν λερώσει την πάνα, είναι πιο πιθανό ότι θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το γιογιό.
Γιογιό ή τουαλέτα;
Η διαδικασία αρχίζει με τη χρήση του γιογιό ή της τουαλέτας ή και των δύο σε συνδυασμό. Το γιογιό είναι πιο εύκολο στην μετακίνηση μέσα στο σπίτι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα δωμάτια. Επιπλέον, δείχνει περισσότερο φιλικό. Ωστόσο, πολλά παιδιά δεν έχουν πρόβλημα να καθίσουν και στην τουαλέτα. Αυτό είναι καλό γιατί θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα και εκτός σπιτιού.
Θα πρέπει να προμηθευτείτε ένα σκαλοπατάκι με αντιολισθητική βάση για να φτάνει στην τουαλέτα και ένα κινητό κάθισμα που προσαρμόζεται σε αυτήν. Το κινητό κάθισμα θα το παίρνετε μαζί σας στη βόλτα ή την επίσκεψη και θα το τοποθετείτε και στις άλλες τουαλέτες για την υγιεινή του παιδιού σας.
«Χτίζοντας» τη ρουτίνα της τουαλέτας
Η καθιέρωση μιας ρουτίνας θα βοηθήσει το παιδί να προχωρήσει με πιο σταθερό τρόπο στη διαδικασία. Με τη δική σας επίβλεψη, μπορεί να πηγαίνει κάθε μία ώρα να κάθεται στο γιογιό ή στην τουαλέτα και να κάνει όποτε έχει την ανάγκη. Σίγουρα θα χρειαστεί να πάει, για παράδειγμα, μισή ώρα μετά το φαγητό. Θα καταλάβετε ότι έχει ανάγκη να πάει, ακόμα κι αν δεν το πει, επειδή θα αλλάξει στάση σώματος ή θα αλλάξει δωμάτιο μόνο του.
Είναι σημαντικό το παιδί να ταυτίσει το γιογιό με κάτι ευχάριστο και να μην το εκλάβει ως καταναγκασμό. Συνδυάστε το με πολύχρωμα παιδικά βιβλία ώστε να απασχολείται με κάτι όση ώρα κάθεται εκεί ή, αν δυσκολεύεται να πειστεί να χρησιμοποιήσει το γιογιό, μπορείτε να του υποσχεθείτε παιχνίδι, βόλτα, κινούμενα σχέδια ή ό,τι γνωρίζετε ότι μπορεί να το δελεάσει. Το πώς θα το χειριστείτε έχει να κάνει καθαρά με την προσωπικότητα του παιδιού σας.
Πώς θα κόψει την πάνα
Το να σταματήσει το παιδί να χρησιμοποιεί πάνες μια και καλή είναι μάλλον απίθανο. Θα γίνει σταδιακά· καταρχάς με το να μην τις χρειάζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εφόσον μπορεί και επικοινωνεί την ανάγκη του, δεν χρειάζεται να του φοράτε πάνες από την ώρα που ξυπνάει μέχρι να πάει για ύπνο. Ατυχήματα σίγουρα θα συμβούν, αλλά είναι μέρος της διαδικασία. Οταν «βρέξει» το εσώρουχο και τα ρούχα του, όταν νιώσει, δηλαδή, το ίδιο το παιδί την αίσθηση, θα τη συνδέσει ευκολότερα με την ανάγκη χρήσης τουαλέτας.
Αποφύγετε τις πάνες – βρακάκια σε αυτήν τη φάση και προμηθευτείτε πολλά εσώρουχα. Το παιδί δεν θα καταλάβει τη διαφορά αν συνεχίσει να φοράει πάνες, σε οποιαδήποτε εκδοχή.
Ο βραδινός «εφιάλτης»
Υπάρχουν τυχεροί γονείς των οποίων τα παιδιά δεν ουρούν καθόλου κατά τη διάρκεια της νύχτας, όμως αυτός δεν είναι ο κανόνας. Συνήθως όσο καλά και αν τα πηγαίνουν τα παιδιά στη διάρκεια της ημέρας τη νύχτα «βρέχουν» το κρεβάτι τους.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες βραδινού ατυχήματος είναι:
– Βάλτε το παιδί να ουρήσει αμέσως πριν ξαπλώσει. Αυτό δεν διασφαλίζει ότι δεν θα ξαναέχει την επιθυμία κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά σίγουρα βοηθά.
– Καλό είναι να μην πιει καθόλου υγρά μέχρι και δύο ώρες προτού ξαπλώσει ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να σηκωθεί μέσα στη νύχτα.
– Κάποιοι ειδικοί προτείνουν να ξυπνάτε απαλά το παιδί στα μισά της νύχτας για να πάει τουαλέτα, ωστόσο οι απόψεις διίστανται. Μεγάλη μερίδα ειδικών, από την άλλη, υποστηρίζει ότι έτσι διακόπτεται η σωστή ξεκούραση και ο ύπνος του παιδιού. Το πρώτο καιρό μπορείτε να του φοράτε πάνα μόνο το βράδυ και σιγά σιγά όταν θα ξυπνάει το πρωί και θα είναι στεγνή να την κόψετε τελείως.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις