Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Το καλοκαίρι των Ρίχτερ: Τυχαία ή όχι η σεισμική δραστηριότητα;

Το καλοκαίρι των Ρίχτερ: Τυχαία ή όχι η σεισμική δραστηριότητα;

Τι συμβαίνει και η Ελλάδα χορεύει στον... ρυθμό του Εγκέλαδου τις τελευταίες εβδομάδες; Τι λένε οι σεισμολόγοι;

Ανησυχία σε κατοίκους και τουρίστες πολλών περιοχών της χώρας έχουν προκαλέσει οι αρκετές σεισμικές δονήσεις που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες 15 ημέρες στον ελλαδικό χώρο.

Πιο αναλυτικά, μετά τη δόνηση των 5,3 Ρίχτερ της Αθήνας, σεισμός 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη Ζάκυνθο την Κυριακή 28 Ιουλίου.

Δεύτερος σεισμός ακολούθησε στη Ζάκυνθο προ ημερών, με μέγεθος 4,2 βαθμών.

Σήμερα, ακολούθησε νέα σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Καρπάθου.

Εν τω μεταξύ έχει μεσολαβήσει μια ακόμα ισχυρή σεισμική δόνηση στην Κρήτη 5,2 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους οι μικροί αυτοί σεισμοί στη Ζάκυνθο εντάσσονται στη μετασεισμική ακολουθία του μεγάλου σεισμού των 6,8 Ρίχτερ που εκδηλώθηκε στο νησί το περασμένο φθινόπωρο.

Την περασμένη Δευτέρα σημειώθηκε διπλός σεισμός στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας, ενώ και οι Σέρρες χόρεψαν τον… χορό των Ρίχτερ.

«Το τελευταίο διάστημα εκδηλώθηκαν αρκετές σεισμικές δονήσεις που εντοπίζονται κυρίως σε δυο περιοχές, της Αττικής και του Ηρακλείου Κρήτης. Δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση μεταξύ τους, είναι καθαρά σύμπτωση ότι έγιναν λίγες ημέρας ο ένας μετά τον άλλον. Έχουν μεσολαβήσει και άλλοι μικρότεροι σεισμοί σε άλλες περιοχές, για τους οποίους επίσης δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ τους» ανέφερε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Επίσης, μιλώντας στο One Channel ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι πρέπει να περιμένουμε και άλλους σεισμούς, οι οποίοι ενδέχεται να προσεγγίσουν μέχρι και τους 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Ωστόσο εξήγησε πως το ρήγμα της Πάρνηθας, που σχετίζεται με το σεισμό του 1999, έχει εξαντλήσει τη δυναμική του και δεν συντρέχει ως προς αυτό λόγος ανησυχίας. Επιπλέον, ανέφερε ότι «στον Κορινθιακό Κόλπο υπάρχουν μεγάλα ρήγματα. Ενδέχεται να γίνουν σεισμοί, οι οποίοι θα γίνουν αισθητοί στην Αττική αλλά δεν μπορούν να την βλάψουν». Ενώ αναφορικά με τις διαφωνίες των σεισμολόγων, υποστήριξε ότι «χρειάζεται μια σοβαρότητα και αίσθηση της κοινωνικής ευθύνης μεταξύ των επιστημόνων».

Ότι πρόκειται για εντελώς ανεξάρτητα γεγονότα σημειώνει και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης. Ο ίδιος επισημαίνει, ότι «τα τελευταία τέσσερα χρόνια η πολιτική προστασία της χώρας βρισκόταν σε τραγική κατάσταση. Μας έσωζε η ευαισθησία μερίδας δημάρχων, οι οποίοι προχωρούσαν σε ενέργειες όπως διάφορα σεμινάρια, δράσεις και άλλα…».

Τι λένε οι ειδικοί

«Η Ελλάδα έχει το 60% της σεισμικότητας της Ευρώπης» λέει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και πραγματικά εκπλήσσομαι κάθε φορά που μου κάνουν αυτή την ερώτηση. Γιατί; Επειδή στην Ελλάδα κάθε χρόνο σημειώνονται 15 σεισμοί πάνω από 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ στατιστικά έχουμε έναν σεισμό μεγέθους 6,3 ή μεγαλύτερο κάθε χρόνο. Εναν σεισμό 5 βαθμών μπορεί να έχουμε από μία έως και τέσσερις φορές μαζί τον μήνα (!)».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας.

«Μόνο χρονικά συμπίπτουν οι σεισμοί. Ο καθένας εκδηλώνεται σε διαφορετικό γεωδυναμικό πλαίσιο και πρόκειται για καθαρά τυχαίο γεγονός» λέει.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στον σεισμό της Κρήτης, τον περιγράφει ως έναν σεισμό βάθους και επισημαίνει πως οι δύο σεισμοί (μαζί με αυτόν της Καστοριάς) δεν σχετίζονται με τους υπόλοιπους σεισμούς που σημειώνονται στον ελλαδικό χώρο.

Καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τη σύνδεση των σεισμών εμφανίζεται και ο γεωλόγος – σεισμολόγος, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, Θανάσης Γκανάς.

«Πρόκειται για ανεξάρτητα γεγονότα» λέει χαρακτηριστικά. «Η σεισμική δόνηση της Κρήτης αλλά και αυτή της Καστοριάς δεν έχουν καμία σχέση με τους ισχυρούς σεισμούς 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που προκλήθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στην Πρέβεζα και 5,3 βαθμών τον περασμένο Μάρτιο στο Γαλαξίδι». Και συμπληρώνει: «Πάντα στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος έξαρσης και μια περίοδος ύφεσης της σεισμικής δραστηριότητας».

Σε ό,τι αφορά τον σεισμό της Ζακύνθου μεγέθους 4,2 βαθμών που σημειώθηκε στον θαλάσσιο χώρο δυτικά της Ζακύνθου, κατά τον διευθυντή Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών Βασίλη Καραστάθη, πρόκειται «για μετασεισμό του ισχυρού σεισμού μεγέθους 6,7 που σημειώθηκε στο νησί στις 26 Οκτωβρίου του 2018».

Όπως το 1995…

Προς επίρρωση των παραπάνω οι σεισμολόγοι φέρνουν για παράδειγμα το 1995, όταν μέσα σε ένα τρίμηνο είχαν εκδηλωθεί στον ελλαδικό χώρο τρεις μεγάλοι σεισμοί, με μεγέθη από 6 ρίχτερ και άνω. Ήταν οι σεισμοί της Αρναίας, της Κοζάνης και του Αιγίου…

Must in

Με την Πεκς στο ΣΕΦ για το… θαύμα ο Ολυμπιακός

Μετά την ήττα (85-63) στην πρώτη «μάχη» των «32», στην έδρα της ουγγρικής ομάδας, ο Ολυμπιακός έχει δύσκολο έργο στη ρεβάνς του ΣΕΦ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο