Παγκόσμια ανησυχία για την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας
«Πυκνώνουν» τα σύννεφα από όλα τα σημεία του διεθνούς επενδυτικού ορίζοντα, με τα τύμπανα του πολέμου να τρομάζουν τις ευρωπαϊκές αγορές.
«Πυκνώνουν» τα σύννεφα από όλα τα σημεία του διεθνούς επενδυτικού ορίζοντα, με τα τύμπανα του πολέμου να τρομάζουν τις ευρωπαϊκές αγορές.
«Το πάρτι τελείωσε, τώρα αρχίζει ο εφιάλτης» ανέφερε η Phoenix Capital με φόντο την ένταση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας, η οποία οδήγησε στη διάσπαση του επτά (7 γουάν ανά δολάριο) για πρώτη φορά από το 2008.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Goldman Sachs δεν βλέπει πια συμφωνία ΗΠΑ- Κίνας πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020 και χαρακτηρίζει αναμενόμενη την απόφαση των ΗΠΑ να κατηγορήσουν επισήμως την Κίνα για «χειραγώγηση νομίσματος», η οποία έρχεται να μεταφέρει τον εμπορικό πόλεμο στο νομισματικό πεδίο, αλλά και να τον κλιμακώσει. Εκτιμά δε ότι μετά και την εξέλιξη αυτή οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη δεν θα πετύχουν να επιλύσουν την διαμάχη τους πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020.
Σε σημείωμά τους προς τους επενδυτές αναλυτές της Goldman Sachs αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Τα τελευταία νέα μετά και την ανακοίνωση του πρόεδρου Τραμπ για επιβολή νέων δασμών την περασμένη Πέμπτη, καταδεικνύουν ότι οι Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι ακολουθούν σκληρή γραμμή. Για αυτό και δεν περιμένουμε μία εμπορική συμφωνία πριν από τις εκλογές του 2020».
Μέτρα σε βάρος των ΗΠΑ υιοθετεί το Πεκίνο
Την ίδια στιγμή, οι κινέζικες επιχειρήσεις σταματούν να αγοράζουν αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, ενώ το Πεκίνο εξετάζει την επιβολή δασμών σε όλα τα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα που έχουν αγοραστεί μετά τις 3 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.
Κινεζικά ΜΜΕ μεταξύ των οποίων και το Xinhua, μετέδιδαν πληροφορίες για το ενδεχόμενο επιβολής νέων δασμών σε αμερικανικά αγροτικά προϊόντα. Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, την 1η Αυγούστου, ανακοίνωσε την επιβολή επιπλέον δασμών 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το Πεκίνο να προειδοποιεί ότι είναι έτοιμο να λάβει αντίμετρα.
Ανακάμπτει το γουάν
Οι ευρωπαϊκές αγορές αντιστέκονται στις πιέσεις, ενώ το κινεζικό νόμισμα στις αγορές εκτός της ηπειρωτικής Κίνας ανέκαμψε την Τρίτη από το ιστορικά χαμηλό επίπεδό του καθώς το Πεκίνο φάνηκε να προχωρά σε μέτρα για να αποτρέψει την περαιτέρω εξασθένησή του.
Η ισοτιμία του κατέγραψε χθες βουτιά, κάτι που οδήγησε την αμερικανική κυβέρνηση να δηλώσει ότι η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της.
Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι εκδίδει χρεόγραφα με νόμισμα αναφοράς το γιουάν στο Χονγκ Κονγκ, σε μια κίνηση που θεωρείται ότι περιορίζει τις ανοικτές πωλήσεις (short selling) επί του νομίσματος. Εκτός αυτού, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας όρισε την ημερήσια ισοτιμία αναφοράς για το κινεζικό νόμισμα στην αγορά της ηπειρωτικής Κίνας στα 6,9683 γιουάν, συγκριτικά με τα 6,9871 που ανέμεναν οι αναλυτές, και χαμηλότερα από το επίπεδο των 7 γιουάν το οποίο ξεπέρασε χθες. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι κινήσεις δείχνουν πως οι κινεζικές αρχές ίσως να μην είναι ακόμα έτοιμες να αφήσουν το γιουάν να υποτιμηθεί πολύ περισσότερο.
Νωρίτερα, το γιουάν στις αγορές εκτός της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσε άνοδο 0,4% στα 7,0677 έναντι του δολαρίου αφού υποχώρησε χθες βράδυ στο επίπεδο των 7,14 γιουάν, το χαμηλότερο από τότε που ξεκίνησε η διαπραγμάτευσή του εκτός της ηπειρωτικής Κίνας το 2010. Στην αγορά της ηπειρωτικής Κίνας, η διαπραγμάτευσή του ξεκίνησε από τα 7,0699 γιουάν ανά δολάριο από το επίπεδο των 7,0498 στο οποίο έκλεισε χθες.
Η μικρή ανάκαμψη του γιουάν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, εξέλιξη που οδήγησε πτωτικά το ιαπωνικό γεν και το ελβετικό φράγκο. Την ίδια ώρα, το ευρώ ήταν αμετάβλητο στο 1,1208 δολάριο αφού κατά τη διάρκεια της νύχτας κατέγραψε άλμα σε υψηλό 18 ημερών έναντι του δολαρίου.
Πόσα έχασαν οι πλουσιότεροι του πλανήτη
Οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη έχασαν το 2,1% του αθροιστικού τους πλούτου ή 117 δισ. δολάρια τη Δευτέρα εξαιτίας της δραματικής πτώσης των μετοχών στο αμερικανικό χρηματιστήριο που βίωσε τη χειρότερη ημέρα του 2019.
Εικοσιένα μέλη της λίστας των δισεκατομμυριούχων που καταρτίζει το Bloomberg έχασαν περισσότερα από 1 δισ. δολάρια έκαστο καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στις κλιμακούμενες εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Ο ιδρυτής της Amazon.com Jeff Bezos είχε τη μεγαλύτερη απώλεια, με την περιουσία του να συρρικνώνεται κατά 3,4 δισ. δολάρια εν μέσω βουτιάς της μετοχής του λιανοπωλητή. Παραμένει, ωστόσο, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με 110 δισ. δολάρια.
Η απώλεια είναι μια απότομη στροφή για τους πλουσιότερους του πλανήτη που μέχρι σήμερα απολάμβαναν σταθερή άνοδο των κερδών τους.
Υπήρξαν κι άλλες δυνάμεις που διάβρωσαν τις περιουσίες τις τελευταίες εβδομάδες. Η ελίτ του Χονγκ Κονγκ αισθάνονται τις επιπτώσεις από τις εννέα εβδομάδες διαδηλώσεων που έχουν παραλύσει την οικονομία του χρηματοοικονομικού κόμβου. Η καθαρή αξία των 10 μεγιστάνων που αντλούν την περιουσία τους από εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ εταιρείες έχει συρρικνωθεί κατά 19 δισ. δολάρια από τις 23 Ιουλίου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις