Τι σχεδιάζει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο; Οι απειλές, οι χάρτες και οι στόχοι
Η Αγκυρα θεωρεί ότι απειλείται με αποδυνάμωση των διεκδικήσεών της, μερική απώλεια του ρόλου της ως κεντρικού ενεργειακού κόμβου και με γεωπολιτική περιθωριοποίηση σε μια περιοχή υψηλής αξίας για τα τουρκικά συμφέροντα
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Η έντονη κινητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο συνιστά εξ’ αντικειμένου και κλιμάκωση της επιθετικής συμπεριφοράς της σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου.
Η Αγκυρα δεν αντιμετωπίζει τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό σε διμερές επίπεδο, αλλά τα έχει ενταγμένα στην εθνική στρατηγική της μαζί, με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, τους Κούρδους, τη Συρία, τις σχέσεις της με τη Ρωσία, το Ιράν και την ΕΕ και, φυσικά, με θέματα εκμετάλλευσης ενεργειακών κοιτασμάτων.
Η τουρκική εξωτερική πολιτική είναι ένας συνδυασμός διπλωματικών και στρατιωτικών πρωτοβουλιών, που κινούνται συνήθως εκτός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας, με στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων γειτονικών κρατών.
Η Τουρκία, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν φαίνεται να «μπλοφάρει» και το πιθανότερο είναι να κάνει πράξη -αν όχι όλες- τουλάχιστον κάποιες από τις απειλές της, επιλέγοντας τον πιο αδύναμο αντίπαλο. Διότι, αν περιοριστεί μόνο σε φραστικές απειλές ή σε στρατιωτικές επιδείξεις και αναδιπλωθεί, τότε θα πληγεί το διεθνές κύρος της, σε μία περίοδο που το καθεστώς Ερντογάν είναι στριμωγμένο από τη Δύση.
Η Αγκυρα θεωρεί ότι απειλείται με αποδυνάμωση των διεκδικήσεών της, μερική απώλεια του ρόλου της ως κεντρικού ενεργειακού κόμβου και με γεωπολιτική περιθωριοποίηση σε μια περιοχή υψηλής αξίας για τα τουρκικά συμφέροντα.
Οι θετικές προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης των τριγωνικών συνεργασιών (Ελλάδα και Κύπρος με Ισραήλ και Αίγυπτο αντίστοιχα, με αυξανόμενο αμερικανικό, αλλά και γαλλικό ενδιαφέρον) ενισχύουν την τουρκική αίσθηση απομόνωσης, ενώ οι νέες ενεργειακές ανακαλύψεις μεγεθύνουν το διακύβευμα, από ενεργειακής και γεωοικονομικής άποψης.
Το προσεχές διάστημα αναμένεται μάλιστα να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να διαταράξει την «κανονικότητα» στην Κυπριακή ΑΟΖ. Στο πλαίσιο αυτό, έχει υιοθετήσει μια απίστευτα μαξιμαλιστική θέση όσον αφορά τις διεκδικήσεις της στην περιοχή, ουσιαστικά σβήνοντας από τον χάρτη όχι μόνο το Καστελόριζο, αλλά και την Κύπρο, την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κάρπαθο, όσον αφορά την επήρειά τους στη διεκδίκηση θαλασσίων ζωνών.
Υφαλοκρηπίδα μέχρι την Κρήτη και win – win στις θάλασσες
Στην τακτική αυτή εντάσσεται η νέα πρόκληση, με τον υπουργό Εξωτερικών να διαμηνύει για ακόμη μια φορά πως η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.
Μάλιστα, ο τούρκος υπουργός κάλεσε όλα τα μέρη στην Ανατολική Μεσόγειο να συνεργαστούν με την Τουρκία για την επίλυση προβλημάτων στην περιοχή.
Σε ομιλία του στη διάσκεψη των τούρκων πρέσβεων στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως δεν η χώρα του δεν θέλει να επιβάλλει κανένα μοντέλο λύσης στο Κυπριακό αλλά παράλληλα τόνισε πως «δεν εγκαταλείπεται η πολιτική ισότητα και ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.
Μάλιστα, είπε πως η Τουρκία θέλει να δει την Ελλάδα «ως συνέταιρο στη βάση της αντίληψης ότι όλοι κερδίζουν (win win) για όλα τα θέματα της περιοχής.
«Το έθνος μας ανοίγει την καρδιά του σε εκείνο που το τείνει χέρι φιλίας. . Ελάτε να εργαστούμε μαζί για την ευημερία της περιοχής και των λαών μας. Ας μετατρέψουμε την ανατολική Μεσόγειο σε λεκάνη ειρήνης, ευημερίας και συνεργασίας. Επομένως το μήνυμά μας σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την περιοχή είναι: Βρεθείτε μαζί μας σε επίπεδο συνεργασίας, όλοι ας κερδίσουν» είπε ο τούρκος ΥΠΕΞ.
Έσπευσε να διαμηνύσει, ωστόσο, πως η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει να πετύχουν τα βήματα τα οποία δεν λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Μετά το γεωτρύπανό μας Φατίχ που ξεκίνησε δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα μας, και το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ στις περιοχές που ‘αδειοδότησε’ η τδβκ’ την κρατική εταιρεία πετρελαίου. Αυτό που εμείς ζητούμε είναι να βρεθεί λύση σε επίπεδο συνεργασίας για τον δίκαιο διαμοιρασμό του πλούτου» ανέφερε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Για αυτό πρέπει να ενθαρρυνθεί η εποικοδομητική πρόταση που υπέβαλαν οι τουρκοκυπριακές ’αρχές’ με αντίληψη καλής θέλησης».
Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε πως ο χάρτης που βρισκόταν πίσω από τον Τσαβούσογλου και παρουσίαζε την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας να φτάνει μέχρι την… Κρήτη.
Όπως είπε ο ίδιος, «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να δρα σαν δικαστήριο σε θέματα, όπως τα πεδία θαλάσσιας αρμοδιότητας». «Δεν θα κινηθούμε με βάση τα λεγόμενά τους» ανέφερε, και συνέχισε:
«Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση. Η πολιτική ισότητα και ασφάλεια του ‘Τ/κ λαού δεν εγκαταλείπεται. Σε αυτή τη βάση δεν αποκλείουμε και δεν επιβάλουμε κανένα μοντέλο λύσης. Είμαστε μέσα για διαπραγματεύσεις επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα. Αλλά δεν θα ωφελήσει η έναρξη μιας νέας διαδικασίας μόνο για χάρη διαπραγματεύσεων. Ούτε εμάς, ούτε την Ελλάδα, ούτε και κανέναν από τις δύο κοινότητες».
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει παρουσιάσει αντίστοιχους χάρτες και στο παρελθόν. Και εδώ μπορείτε να δείτε όλους τους χάρτες που η Τουρκία υποστηρίζει ότι υποδηλώνουν την τουρκική ΑΟΖ.
Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων
Την ώρα που ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έδειχνε χάρτη με την τουρκική υφαλοκρηπίδα να φτάνει μέχρι την Κρήτη, η Άγκυρα συνέχιζε τις προκλήσεις στο Αιγαίο.
Πιο συγκεκριμένα, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προχώρησαν σε δεκάδες παραβιάσεις στο Αιγαίο. Δέκα αεροσκάφη τύπου F-16 και δύο κατασκοπευτικά CN-235 προχώρησαν σε 53 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και εννέα παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.
Μάλιστα, έξι από τα μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ σημειώθηκαν και δύο εικονικές αερομαχίες.
Συναντήσεις τούρκων υπουργών με Ακιντζί και Οζερσάι για οδηγίες
Παράλληλα, η Τουρκία έχει βάλει στο μάτι τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες εδώ και πολύ. Έτσι, κυβερνητικά στελέχη κάνουν συναντήσεις, τόσο στην Άγκυρα, όσο στα κατεχόμενα, προκειμένου να δώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να ακολουθηθούν προς όφελος της, ενόψει και της συνάντησης Αναστασιάδη – Ακιντζί.
Τη Δευτέρα, ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον παράνομο ψευδο-«αναπληρωτή πρωθυπουργό» και ψευδο-«υπουργό εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι. Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το Κυπριακό και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αύριο, Τρίτη, σύμφωνα με το παράνομο ΤΑΚ, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ θα μεταβεί στα κατεχόμενα, προκειμένου να συναντήσει τον Μουσταφά Ακιντζί, για να δώσει σχετικές οδηγίες. Θα συναντηθεί και με τον ψευδο-«πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ και τον ψευδο-«υπουργό οικονομικών» Χασάν Τακόι.
Προκλητικός και ασεβής ο Τακόι
Μάλιστα, ο ψευδο-«υπουργός οικονομικών» Χασάν Τακόι, δήλωσε ότι θα συνεχιστεί η συντονισμένη δουλειά με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συντονισμένη δουλειά που γίνεται με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστεί με πλήρη ταχύτητα είπε και πρόσθεσε ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει από τους Τουρκοκυπρίους να εγκαταλείψουν τα δικαιώματά τους στην περιοχή.
Οι στόχοι της Αγκυρας
Απώτερος σκοπός της Τουρκίας είναι να γκριζάρει την περιοχή και οι στόχοι που «κυνηγά» είναι οι εξής:
α) Να σταματήσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, β) να έχει άμεση σχέση με τους υδρογονάνθρακες και γ) να αποκτήσει τη δυνατότητα έτσι ώστε ό,τι βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή να περάσει με αγωγό στο έδαφός της.
Οι δραστηριότητες της κρατικής εταιρείας πετρελαίου (TPAO), η οποία έχει ήδη διεξαγάγει σεισμικές έρευνες στην επίμαχη περιοχή, συνοδεύονται πάντα με πολυάριθμα πολεμικά πλοία για να δημιουργείται σκηνικό φόβου, τρόμου και έντασης, για άσκηση πίεσης επί των νόμιμων ιδιοκτητών των περιοχών, αλλά και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται νόμιμα στις περιοχές που επιβουλεύεται η Τουρκία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις