Τσίπρας: Είμαι εδώ για να χτυπήσω τον απύθμενο λαϊκισμό σας
Επίθεση σε υψηλούς τόνους εξαπέλυσε στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για το επιτελικό κράτος. Κατηγορώντας εκ νέου την κυβέρνηση για έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς και τη συνέχεια του κράτους, την κατήγγειλε ότι συνεχίζει τη λαθροχειρία και τη διαστρέβλωση σχετικά με τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ.
Επίθεση σε υψηλούς τόνους εξαπέλυσε στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια για το επιτελικό κράτος.
Κατηγορώντας εκ νέου την κυβέρνηση για έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς και τη συνέχεια του κράτους, την κατήγγειλε ότι συνεχίζει τη λαθροχειρία και τη διαστρέβλωση σχετικά με τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία για τον αριθμό των μετακλητών στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία -όπως είπε- η ΝΔ κατηγορούσε και συνεχίζει να κατηγορεί για δημιουργία στρατιάς μετακλητών με στόχο την «κατάληψη» του κράτους.
«Τώρα αυξάνετε και τον αριθμό των μετακλητών και τις αποδοχές τους, ενώ μειώνετε τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν προκειμένου να αναλάβουν τη θέση», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Είμαι εδώ για να χτυπήσω τον απύθμενο λαϊκισμό που χρησιμοποιήσατε για να καταλάβετε την εξουσία, αλλά και τώρα τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής σας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, φράση που λειτούργησε ως κόκκινο πανί για την ΝΔ, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια και από την απάντηση που του έδωσε ο πρωθυπουργός.
Την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, άλλα και άλλων κυβερνητικών στελεχών που ζήτησαν και πήραν τον λόγο επί προσωπικού, προκάλεσαν οι αναφορές του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε συγκεκριμένα παραδείγματα και πρόσωπα, προκειμένου να αποδείξει ότι η σημερινή κυβέρνηση λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά, κατηγορώντας την για προσπάθεια ελέγχου των σωμάτων επιθεώρησης της διοίκησης και της επιτροπής ανταγωνισμού.
Η πρώτη αναφορά του, αφορούσε τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη όταν ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης το 2014 υπερασπιζόταν τη σπουδαιότητα του θεσμού του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, που σήμερα καταργεί, εισηγούμενος μάλιστα την παράταση της θητείας του κ. Ρακιντζή που κατείχε τότε τη θέση αυτή.
«Με επιστολή σας ως υπουργός το 2014 επιχειρηματολογώντας γιατί ο κ. Ρακιντζής έπρεπε να παραμείνει στη θέση του μιλούσατε για τη σπουδαιότητα των αρμοδιοτήτων του. Τότε ήταν η μεγάλη η σπουδαιότητα του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης επειδή λεγόταν Ρακιντζής. Τώρα που λέγεται Παπασπύρου και ψάχνει τη NOVARTIS και το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν είναι μεγάλη η σπουδαιότητα και καταργούμε το θεσμό..» σχολίασε ο κ. Τσίπρας.
Η δεύτερη αναφορά του κ. Τσίπρα αφορούσε τις εξελίξεις στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ειρωνευόμενος τη ΝΔ ότι τώρα ξαφνικά την έπιασε ο πόνος για την αποκομματικοποίηση του κράτους, τη στιγμή που όταν πρόεδρος της Επιτροπής ήταν ο Δημήτρης Κυριτσάκης, για δέκα χρόνια και με παράταση θητείας -όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας- στην Επιτροπή εργάζονταν συνεργάτες και σύμβουλοι του κ. Μητσοτάκη.
Ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης που σήμερα είναι υπουργός Επικρατείας, ήταν τότε βασικός νομικός σύμβουλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και σύμβουλος δικός σας είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.
«Τότε δεν υπήρχε ζήτημα κομματικοποίησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σήμερα υπάρχει θέμα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Για να δείξει μάλιστα την «υποκρισία» της ΝΔ υπενθύμισε ότι όταν ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης έφερε το 2016 τροπολογία βάσει της οποίας ήθελε να περάσει ως ασυμβίβαστο την ύπαρξη συγγενικών σχέσεων μεταξύ μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού και βουλευτών και αφορούσε την κυρία Κεραμέως της οποίας ο σύζυγος εργαζόταν στην Επιτροπή, πολλοί από τους σημερινούς υπουργούς, όπως ο κ. Βορίδης, και άλλοι είχαν μιλήσει για αντισυνταγματικότητα, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί ο νόμος να έχει αναδρομική ισχύ και να διακοπεί η θητεία της διοίκησης.
Η τοποθέτηση αυτή του κ. Τσίπρα και η αναφορά του σε συγκεκριμένα πρόσωπα προκάλεσε την αντίδρασή τους.
Πρώτος πήρε τον λόγο ο κ. Γεραπετρίτης, που θιγμένος απάντησε σε υψηλούς τόνους στον κ. Τσίπρα, ο οποίος εν συνεχεία του αποσαφήνισε ότι δεν άφησε καμία μομφή εναντίον του για το έργο του στην Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά άσκησε πολιτική κριτική για τις επιλογές και τα επιχειρήματα της κυβέρνησης.
Με τον ίδιο τρόπο σχολίασε ο κ. Τσίπρας και την παρέμβαση της κυρίας Κεραμέως, (ότι δεν υπήρχε καμία προσωπική αιχμή εναντίον της) ενώ απαντώντας στον κ. Βορίδη του είπε ότι ελπίζει ο πρωθυπουργός να απαντά μόνος του και να μην χρειάζεται καλούς δικηγόρους για τον εκπροσωπούν.
Την ελπίδα του εκπλήρωσε πάντως ο κ. Μητσοτάκης όταν λίγο αργότερα πήρε το λόγο για να του απαντήσει.
Ενστάσεις για τον επικεφαλής της ΕΥΠ
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε εκ νέου στην επιλογή της κυβέρνησης να θέσει ως επικεφαλής της ΕΥΠ τον κ. Π. Κοντολέοντα και στις αντιδράσεις που υπάρχουν σχετικά με το βιογραφικό του.
«Αυτό που διαπιστώνουμε εμείς είναι ότι ο άνθρωπος έχει κάνει σπουδές στο ανοιχτό πανεπιστήμιο του Λονδίνου,» σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Το πτυχίο αυτό μάλλον δεν έχει αναγνωριστεί από το ΔΟΑΤΑΠ, πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ. Το μόνο πτυχίο που έχει αναγνωριστεί από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο είναι ένα πτυχίο μουσικής.. Μήπως είναι μουσικός ο νέος διοικητής της ΕΥΠ» αναρωτήθηκε.
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραδίδει ένα κρίσιμο πόστο σε έναν άνθρωπο που έχει ως μόνη περγαμηνή τη θητεία του σε εταιρία security, η οποία μάλιστα έχει καταδικαστεί σε μεγάλα χρηματικά πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη δημιουργία καρτέλ στον χώρο της ιδιωτικής φύλαξης και από το ΣΕΠΕ για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στο έργο φύλαξης του ΗΣΑΠ.
«Το κράτος δεν είναι φέουδο, δεν είναι τσιφλίκι, εδώ θα δίνετε λογαριασμό για τις πράξεις σας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.
«Διαστρέβλωση της αλήθειας τα περί διόγκωσης του αριθμού των μετακλητών»
«Έχετε αναπαράγει την εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διογκώσει τον αριθμό των μετακλητών. Για να γίνει αντιληπτή στο σώμα η λαθροχειρία την οποία επιχειρείτε θα εξηγήσω για ποιο λόγο όλο αυτό το διάστημα έχει δημιουργηθεί αυτή η σύγχυση. Μέχρι το 2015 απογράφονταν μόνο οι απλοί μετακλητοί και όχι ειδικοί συνεργάτες κλπ. Μόνο στον υπουργό Υγείας κ. Βορίδη τότε υπηρετούσαν 53 άτομα. Εσείς που κουνάτε το δάχτυλο αποχωρήσατε από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης με 52 μετακλητούς υπαλλήλους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι η κα Ξενογιαννακοπούλου όταν αποχώρησε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε μόνο 12.
«Έχουμε μια διαστρέβλωση, έχοντας δημιουργήσει ταυτόχρονα μια εκστρατεία στοχοποίησης των ανθρώπων αυτών για να δημιουργήσετε την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει την ‘στρατιά των κατσαπλιάδων’,» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Μέσα σε τρεις μέρες κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση και αυξάνει τον αριθμό των μετακλητών και τον συνολικό αριθμό του προσωπικού στην Προεδρία της Κυβέρνησης κατά ακαθόριστο αριθμό. Ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε χθες για αύξηση μόνο κατά είκοσι των μετακλητών,» σημείωσε και τόνισε ότι στο τέλος δε θα ξέρει πόσους μετακλητούς έχει η κυβέρνηση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις