Συμμαχία στην Ανατολική Μεσόγειο – Ασπίδα ΗΠΑ απέναντι στους λεονταρισμούς της Αγκυρας
Κατά τη διάρκειά της τετραμερούς Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - ΗΠΑ αποτυπώθηκε ο ενδυναμωμένος ρόλος της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ πρόκειται αναμφίβολα για μια βαρύνουσας σημασίας εξέλιξη στην ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου
«Οι υπουργοί Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και οι ΗΠΑ επανέλαβαν την πλήρη στήριξή τους και την αλληλεγγύη τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία σε ότι αφορά την εξερεύνηση και ανάπτυξη των πόρων της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και εκφράζουν την ανησυχία τους για τα πρόσφατα προκλητικά βήματα που έχουν γίνει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι υπουργοί εξέφρασαν την έντονη υποστήριξη τους για τα δικαιώματα των κυρίαρχων κρατών έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη θάλασσα του Αιγαίου».
Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, η κοινή δήλωση που εγκρίθηκε στη συνάντηση που πραγματοποίησαν στην Αθήνα οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ, κατά την οποία εκφράζουν την υποστήριξη τους για τα δικαιώματα των κυρίαρχων κρατών στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, ενώ παράλληλα ανησυχούν για τα πρόσφατα προκλητικά βήματα που έχουν γίνει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στο πλαίσιο αυτό εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία σε ό,τι αφορά την εξερεύνηση και ανάπτυξη των πόρων της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.
Σε μια περίοδο, λοιπόν, που η Άγκυρα κλιμακώνει καθημερινά τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο -με το Γιαβούζ να πραγματοποιεί παράνομες γεωτρήσεις ανοιχτά της Καρπασίας, τον Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους τα δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να παρουσιάζει χάρτες με υφαλοκρηπίδα μέχρι την Κρήτη- στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε αυτή η ενεργειακή διάσκεψη Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – ΗΠΑ.
Κατά τη διάρκειά της αποτυπώθηκε ο ενδυναμωμένος ρόλος της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ πρόκειται αναμφίβολα για μια βαρύνουσας σημασίας εξέλιξη στην ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου. Παρότι η Αγκυρα δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει από τις αξιώσεις της στην περιοχή -τουναντίον μάλιστα- οι υπόλοιπες χώρες εργάζονται μεθοδικά προς μια στενότερη συνεργασία, έχοντας παράλληλα τη στήριξη της Δύσης.
Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή είναι δεδομένο και δεν αποτελεί μυστικό ότι η Ουάσινγκτον επιχειρεί να πάρει τα σκήπτρα της Μόσχας στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Αποτελεί κοινή επιθυμία να αποτελέσει η ενέργεια την γέφυρα για πολιτική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη, ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φρ. Φάνον, φέρνοντας το παράδειγμα του Ισραήλ. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως ενεργειακή γέφυρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση με έργα υποδομής, όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου ΤΑΡ, IGB και ο σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα που συμβάλλουν -όπως τόνισε- στην ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού.
Επιτάχυνση των διαδικασιών για EastMed
Στην ατζέντα των επαφών περιελήφθησαν, επίσης, θέματα όπως το μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου East Med, μέτρα και άμυνες κατά πιθανών κυβερνοεπιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές αλλά και θέματα περιβαλλοντικής ασφάλειας.
Σε ό,τι αφορά τον East Med αποφασίστηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την προώθηση του έργου με την συμμετοχή της Ιταλίας που ως γνωστό εμφανίζεται διχασμένη ως προς την διέλευση του αγωγού από την χώρα. Όπως ειπώθηκε, η διακρατική συμφωνία είναι έτοιμη από τα τέλη του 2018 και περιμένει να υπογραφεί.
Τα παραπάνω, μαζί με άλλα κεφάλαια συνεργασίας που θα προκύψουν στην πορεία, θα εξειδικευθούν από την κοινή ομάδα εργασίας που πρόκειται να συσταθεί με εμπειρογνώμονες από Ελλάδα – Κύπρο – Ισραήλ, πιθανώς και από ΗΠΑ.
«Συζητήσαμε επίσης την πρόοδο του αγωγού φυσικού αερίου East Med για τον οποίο ελπίζουμε σύντομα να καταφέρουμε να υπογράψουμε την διακρατική συμφωνία, και μεταξύ άλλων τις δυνατότητες συνεργασίας σε περίπτωση ενεργειακών κρίσεων όπου θα μπορούμε όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να τις αντιμετωπίσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Στάινιτζ υπ. Ενέργειας του Ισραήλ.
Το τελευταίο φαίνεται να είναι αυτό που πιέζει προκειμένου να μπουν επιτέλους οι υπογραφές στη διακρατική συμφωνία για τον East Med, και να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Ιταλίας, στην οποία και θα καταλήγει το project, με τη Ρώμη να εμφανίζεται να έχει διαφορετικές γραμμές (υπέρ ο Σαλβίνι, κατά ο Ντι Μάιο) ως προς το έργο.
Η συνάντηση αυτή αποτελεί την βάση προκειμένου η συνεργασία των τεσσάρων χωρών να γίνει συστηματική, όχι μόνο στα ενεργειακά αλλά σε μια σειρά άλλων θεμάτων, τα οποία και πρόκειται να εξειδικευτούν, ανέφερε ο Κ. Χατζηδάκης, ενώ έκανε λόγο για συμφωνία επιτάχυνσης της υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας, μέσα από την συνεργασία με την ιταλική πλευρά.
Το κοινό ανακοινωθέν
«Οι υπουργοί Ενέργειας της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γεώργιος Λακκοτρύπης, του Κράτους του Ισραήλ, κ. Γιουβάλ Στάινιτζ και ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ενεργειακούς Πόρους, κ. Φράνσις Φάννον, συναντήθηκαν σήμερα στην Αθήνα για να συζητήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας στο πεδίο της ενέργειας και να επιβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο κ. Φάννον υπογράμμισε την αυξανόμενη και απτή υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός δομημένου τετραμερούς μηχανισμού συνεργασίας που επικεντρώνεται στα ενεργειακά θέματα.
Οι Υπουργοί και οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την ύπαρξη αρκετών σημαντικών περιοχών κοινού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα σχέδια υποδομής, τις ΑΠΕ και την ενεργειακή αποθήκευση, την προετοιμασία αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, την περιβαλλοντική προστασία και την κυβερνοασφάλεια, ενώ συμφώνησαν να ιδρύσουν μια Ομάδα Εργασίας Υψηλού Επιπέδου (ΟΕΥΕ) που θα αναδείξει συγκεκριμένα ενεργειακά σχέδια και θα προτείνει τρόπους για την προώθηση της υλοποίησης τους.
Οι Υπουργοί συμφώνησαν να δουλέψουν προς την κατεύθυνση υπογραφής μιας συμφωνίας για την υιοθέτηση ενός κοινού μηχανισμού ετοιμότητας και αντίδρασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με τις υποθαλάσσιες δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Ομάδα Εργασίας Υψηλού Επιπέδου θα αναφέρει την πρόοδο που έχει σημειώσει προς τους Υπουργούς Ενέργειας και τις ΗΠΑ σε τακτή βάση.
Οι Υπουργοί και οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία των κρατών τους και την εγκαθίδρυση ενός Ενεργειακού Διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. μέσω της ενεργούς προώθησης της διαφοροποίησης των πηγών και οδεύσεων εισαγωγής.
Οι Υπουργοί και οι ΗΠΑ επανέλαβαν την πλήρη στήριξή τους και την αλληλεγγύη τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία σε ότι αφορά την εξερεύνηση και ανάπτυξη των πόρων της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και εκφράζουν την ανησυχία τους για τα πρόσφατα προκλητικά βήματα που έχουν γίνει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι ΗΠΑ επαναβεβαίωσαν επίσης τη θέση τους ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού θα πρέπει να διαμοιρασθούν κατά δίκαιο τρόπο μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.
Οι Υπουργοί εξέφρασαν την έντονη υποστήριξη τους για τα δικαιώματα των κυρίαρχων κρατών έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη θάλασσα του Αιγαίου.
Οι Υπουργοί Ενέργειας της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ, επαναβεβαίωσαν την υποστήριξη τους προς το σχέδιο του Αγωγού Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Pipeline), ενός σχεδίου μεγάλης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επίσης δημιουργεί μια στρατηγική σύνδεση μεταξύ Ευρώπης και Ισραήλ.
Οι Υπουργοί υπενθύμισαν ότι η σχετική Διυπουργική Συμφωνία έχει οριστικοποιηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ιταλία τον Δεκέμβριο του 2018, έχει λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Φεβρουάριο του 2019 και θα πρέπει να υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».
Σε 2,5 μήνες ολοκληρώνεται η γεώτρηση του Γιαβούζ και… έπεται συνέχεια
Την ώρα που στην Αθήνα διεξαγόταν η πολύ σπουδαία για τα συμφέροντα της περιοχής σύνοδος, η Τουρκία ούσα αποδυναμωμένη και με κινήσεις εντυπωσιασμού -που αποσκοπούν βέβαια στη δημιουργία τετελεσμένων και έλλειψης σταθερότητας- συνέχιζε τις προκλητικές κινήσεις της, με τον υπουργό Ενέργειας να επισκέπτεται το «Γιαβούζ» στα ανοιχτά της Καρπασίας, ανακοινώνοντας μάλιστα πως η γεώτρηση έφτασε στα 17.10 μέτρα βάθος.
Ο τούρκος υπουργός είπε δε, ότι το «Γιαβούζ» θα ολοκληρώσει το πρόγραμμά του σε 2,5 μήνες, ενώ στα μέσα Αυγούστου θα ξεκινήσει έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο και το σεισμογραφικό Ορούτζ Ρέις.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε: «Όπως γνωρίζετε το Γιαβούζ είναι το τελευταίο γεωτρύπανο που εντάχθηκε στο νηολόγιο μας. Το Φατίχ συνεχίζει τις εργασίες του δυτικά του νησιού. Το γεωτρύπανο μας Γιαβούζ συνεχίζει τη γεώτρηση του στο Καρπάζ 1. Μέχρι σήμερα έχουμε φτάσει στα 1710 μέτρα βάθος. Το πρόγραμμά του εδώ θα είναι περίπου 2,5 μήνες. Ελπίζουμε όταν φτάσουμε στον στόχο να φτάσουμε και στο φυσικό αέριο. Το σλόγκαν μας είναι ‘Εάν υπάρχει, θα το βρούμε’. Εάν σε αυτό το σημείο υπάρχει, θα το ανακαλύψουμε το συντομότερο»
Ο Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε μεταξύ άλλων πως η Τουρκία τον Αύγουστο θα στείλει στα κατεχόμενα ένα ακόμη ερευνητικό πλοίο κι έτσι στο νησί γενικότερα θα υπάρχουν δύο γεωτρύπανα και δύο σεισμικά πλοία της Τουρκίας.
«Το Μπαρμπαρός συνεχίζει τις σεισμικές του έρευνες νοτίως της Κύπρου στις περιοχές που έχει αδειοδοτηθεί η κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) από την ‘τδβκ’. Μέσα στον Αύγουστο θα στείλουμε στην Μεσόγειο και το δεύτερο σεισμογραφικό πλοίο μας, το Ορούτς Ρέις. Επομένως τις εργασίες μας στην Μεσόγειο θα τις κάνουμε με δύο σεισμικά πλοία και δύο γεωτρύπανα» ανέφερε.
Για την πρόταση που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά προς την Ε/κ για σύσταση κοινής επιτροπής για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων, ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ότι η Τουρκία τη στηρίζει. «Όπως γνωρίζετε εμείς στηρίζουμε μέχρι τέλους την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των ομογενών μας που ζουν στην ‘τδβκ’. Εμείς έχουμε δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζουμε τα παράνομα πεδία θαλάσσιων αρμοδιοτήτων που κήρυξε μονομερώς η κυπριακή πλευρά προκαλώντας τετελεσμένα».
Τον περασμένο μήνα η «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους υπέβαλε πρόταση για σύσταση κοινής επιτροπής για την κοινή αξιολόγηση των υδρογονανθράκων και των διαμοιρασμό τους με δίκαιο τρόπο. Ωστόσο η «»ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, απέρριψε αυτή την πρόταση. Ελπίζουμε ότι αυτή η σοβαρή πρόταση θα επανεξεταστεί και θα είναι προς το συμφέρον των δύο πλευρών να συναντηθούν οι δύο πλευρές για να υπάρξει αποτέλεσμα. Θέλω να δηλώσω ότι ως εγγυήτριες δυνάμεις θα στηρίξουμε αυτές τις συναντήσεις» ανέφερε ο Φατίχ Ντονμέζ.
Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι θέλει να υπάρξει σύντομα αποτέλεσμα στις εργασίες γεώτρησης που γίνονται σε όλο το νησί και ευχαρίστησε τον τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Εντογάν, για τη στήριξη που προσφέρει για το θέμα, λέγοντας ότι οι γεωτρήσεις είναι εθνική υπόθεση. «
Πρώτα ο Αλλάχ σύντομα θα δώσουμε τα καλά νέα. Ασφαλώς αυτή η αναζήτηση είναι μια ριψοκίνδυνη υπόθεση. Οι άγνωστες πτυχές είναι πολλές. Για να μειωθούν αυτές οι άγνωστες πτυχές χρησιμοποιούμε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Το «Γιαβούζ» του οποίου αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο κατάστρωμα του, είναι ένα από τα 15-16 πλοία του κόσμου. Είμαστε από τις 5-6 χώρες του κόσμου που μπορούν να κάνουν αυτού του είδους τις γεωτρήσεις. Η κρατική εταιρεία πετρελαίου έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία γι αυτού τους είδους τις γεωτρήσεις. Διεξάγουμε αυτές τις εργασίες με τουρκικό προσωπικό κυρίως. Πρώτα ο Αλλάχ σύντομα το προσωπικό που βλέπουμε εδώ μέσα θα είναι μόνο Τούρκοι πολίτες. Επειδή αυτό είναι εθνικό ζήτημα, γνωρίζουμε ότι έχουμε τη στήριξη και τις προσευχές τόσο των πολιτών μας που ζουν στην Τουρκική Δημοκρατία όσο και των ομογενών μας στην ‘τδβκ’» ανέφερε.
- Χεσούς Νάβας: «Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου – Υπήρχαν μέρες που δεν μπορούσα να περπατήσω»
- Χριστούγεννα: KFC, καλικάντζαροί και άλλες παράξενες παραδόσεις απ’ όλον τον κόσμο
- Ολυμπιακός: Τα 25 λεπτά των παικτών, τα 90 των διαιτητών…
- Μοζαμβίκη: Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Άρης: Η επιστροφή του Σίστο
- Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία, χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια ιερέων