Συμμαχία των «4» σε Ενέργεια και Ασφάλεια η απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Πλήρης στήριξη των ελληνικών και κυπριακών θέσεων για τα ενεργειακά και επέκταση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος συμφωνήθηκαν στη σημερινή πρώτη ενεργειακή υπουργική διάσκεψη Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Την ώρα που η Αγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο -με το Γιαβούζ να πραγματοποιεί παράνομες γεωτρήσεις ανοιχτά της Καρπασίας και τον Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους τα δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να παρουσιάζει χάρτες με υφαλοκρηπίδα μέχρι την Κρήτη- στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε ενεργειακή Διάσκεψη Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – ΗΠΑ.
Το μήνυμα που εστάλη από τους υπουργούς Ενέργειας των χωρών που συμμετείχαν στη Διάσκεψη προς την πλευρά της Τουρκίας ήταν λιτό, σαφές και κυρίως ουσιαστικό: Η συμμαχία των «4» για την Ενέργεια ενδυναμώνεται και αφορά πλέον και θέματα Ασφάλειας. Έγινε λόγος για «αλληλεγγύη» και τονίστηκε το γεγονός ότι η Κύπρος έχει νόμιμο δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τους ενεργειακούς πόρους της.
Συγκεκριμένα, στη διάσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, ο κ. Γιουβάλ Στάινιτζ, υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ και ο κ. Φράνσις Φάνον, υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους των ΗΠΑ.
Σε δηλώσεις του ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η κοινή δήλωση των υπουργών καλύπτει πλήρως τις θέσεις και την πολιτική τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου στα ενεργειακά θέματα σε σχέση και με την άσκηση των δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη και ανέφερε ότι «Δεν πρόκειται, τόνισε, για συνάντηση που στρέφεται κατά οποιασδήποτε χώρας αλλά υπέρ του Διεθνούς Δικαίου και των Συνθηκών με στόχο τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή».
«Υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τις ενεργειακές πηγές της», ανέφερε ο κ. Στάινιτζ σημειώνοντας ότι σε λίγες εβδομάδες θα αρχίσουν οι εξαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο, γεγονός που δείχνει όπως είπε ότι η ενέργεια μπορεί να δημιουργεί εντάσεις – όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Κύπρου – αλλά και να ενισχύει τη συνεργασία.
Ο κ. Λακκοτρύπης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις τουρκικές παραβιάσεις στα εθνικά ύδατα της Κύπρου και σημείωσε επίσης την αλληλεγγύη των τριών χωρών. Θα συνεχίσουμε, ανέφερε, να συνεργαζόμαστε με τις γειτονικές χώρες για σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή ενώ σημείωσε ότι οι ανακαλύψεις υδρογονανθράκων φέρνουν πιο κοντά τις περισσότερες χώρες της περιοχής.
Ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ σημείωσε εξάλλου ότι η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει γέφυρα για πολιτική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη υπογραμμίζοντας το παράδειγμα του Ισραήλ. Επανέλαβε εξαλλο το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακής γέφυρας για την Ευρωπαϊκή Ένωση με έργα υποδομής όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου ΤΑΡ, IGB και ο σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα που συμβάλλουν όπως τόνισε στην ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού.
Στη διάσκεψη οι υπουργοί ενέργειας αποφάσισαν ακόμη, αναβάθμιση της συνεργασίας πέρα από την ενέργεια σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων και λοιπών απειλών για την ασφάλεια. Ο κ. Στάινιτς μίλησε για συνδυασμό δυνάμεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα και κρίσεις (οφείλουμε είπε να είμαστε έτοιμοι για όλα) ενώ ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι θα συσταθεί τεχνική ομάδα εργασίας για όλα τα θέματα η οποία θα αναφέρει στους υπουργούς τακτικά.
Σε σχέση τέλος με τον αγωγό EastMed που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, συμφωνήθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών ενώ θα υπάρξει συνεργασία με την Ιταλία προκειμένου το έργο να προχωρήσει το συντομότερο. Αναφερόμενος στον αγωγό ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι αποτελεί κοινή επιθυμία των τριών χωρών και των ΗΠΑ να δημιουργηθεί διάδρομος φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς η περιοχή, με τις ανακαλύψεις υδρογονανθράκων που έχουν γίνει και όσες πιθανόν θα υπάρξουν στο μέλλον, εξελίσσεται σε εναλλακτική πηγή εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σόου του τούρκου υπουργού Ενέργειας στο «Γιαβούζ»
Ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ βρέθηκε χθες, το απόγευμα στο πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» προκειμένου να πραγματοποιήσει επιθεώρηση. Μαζί με τον Φ. Ντονμέζ, βρέθηκε ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ καθώς και άλλοι αξιωματούχοι της τ/κ πλευράς με τους οποίους απαθαντίστηκε στο κατάστρωμα του «Γιαβούζ». «Η επίσκεψη του Φατίχ Ντονμέζ στο Γιαβούζ αποτελεί ένα μήνυμα προς τους Ελληνοκυπρίους», σχολιάζει η τουρκική εφημερίδα σήμερα Χουριέτ.
Σε δήλωσή του ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι «τα δύο πλωτά γεωτρύπανά μας, ο Πορθητής στα δυτικά και το Γιαβούζ στην περιοχή της Καρπασίας συνεχίζουν τις εργασίες τους. Όπως επίσης και το ερευνητικό μας πλοίο Μπαρμπαρός επιχειρεί στα νότια. Ως Τουρκία επιθυμούμε οι υδρογονάνθρακες να αποτελέσουν πηγή ενίσχυσης της ειρήνης και της ευημερίας κι όχι να γίνουν αιτία σύγκρουσης».
Μάλιστα ο κ. Ντονμέζ με ανάρτησή του στο Twitter στην οποία παρέθεσε και τέσσερις φωτογραφίες ανέφερε: «Επιθεωρήσαμε επιτόπου τις εργασίες, λάβαμε πληροφόρηση. Το Γιαβούζ, λαμβάνοντας στήριξη από το έθνος μας, θα συνεχίσει την γεώτρηση». Το σκάφος σεισμικών ερευνών Oruc Reis, πρόσθεσε, «θα συμμετάσχει στη δουλειά αυτή από τα τέλη του Αυγούστου».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Sabah , το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» ξεκίνησε από χθες, τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Καρπασίας και αναμένεται να παραμείνει στην περιοχή για περίπου τρεις εβδομάδες.
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι το το Fatih, το οποίο εδώ και μήνες βρίσκεται ανοιχτά της Πάφου, έφτασε στα 5.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, προσθέτοντας ότι το σεισογραφικό Oruc Reis θα ταξιδέψει και αυτό με τη σειρά του στην Ανατολική Μεσόγειο για να ενισχύσει τις έρευνες του Barbaros.
Ηχηρή απάντηση Παναγιωτόπουλου στις προκλήσεις
Η Αθήνα συνεχίζει και παρακολουθεί με ψυχραιμία τις εξελίξεις αλλά δεν αφήνει αναπάντητες τις τουρκικές προκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παπαναγιώτοπουλος θέλησε να στείλει ηχηρό μήνυμα προς τη γειτονική χώρα από τη Λάρισα όπου βρέθηκε προκειμένου να επισκεφθεί την 1η Στρατιά.
Ο ΥΕΘΑ σημείωσε ότι ενημερώθηκε αναλυτικά για τη φύση, τη λειτουργία και τις δυνατότητες του βασικού αυτού σχηματισμού, την οποία, σύμφωνα με το LarissaNet, χαρακτήρισε ως τη «ραχοκοκαλιά της αμυντικής και αποτρεπτικής ισχύος της Ελλάδας στον ηπειρωτικό της χώρο».
- Οι celebrities δεν έδωσαν λάμψη στην Κάμαλα – Τελείωσε η εποχή πολιτικής επιρροής τους;
- LIVE: Κολοσσός – Παναθηναϊκός
- Χανιά – Κηφισιά 0-3: Επιστροφή στην κορυφή με «τριάρα»
- Από τη Λούφα και Παραλλαγή στη Φούσκα – Ο Νίκος Περάκης κινηματογράφησε μια ολόκληρη εποχή
- Φαν Ντάικ: «Δείχνει πολλή δύναμη το ότι οι Ούγγροι συνέχισαν να παίζουν»
- ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Κάνει μαθήματα δημοκρατίας με συνεργάτες Βορίδη, Άδωνι και Πλεύρη