Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Απολύσεις: Τι αλλάζει με την τροπολογία Βρούτση – Ποια «αγκάθια» βλέπουν οι εργατολόγοι

Απολύσεις: Τι αλλάζει με την τροπολογία Βρούτση – Ποια «αγκάθια» βλέπουν οι εργατολόγοι

Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος μιλά στο in.gr και ζητά την αποσαφήνιση με εγκύκλιο της νέας διάταξης

Ανέβηκαν οι τόνοι χθες στη Βουλή με αφορμή της κατάργηση της διάταξης περί «βάσιμου λόγου» απόλυσης.

Το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στην κατάργηση τριών διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, που αφορούν στη θεσμοθέτηση του βάσιμου λόγου απόλυσης στο εθνικό δίκαιο, τη συνυπευθυνότητα μεταξύ αναθέτοντος την εκτέλεση εργασίας ή έργου και του εργολάβου ή υπεργολάβου, για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, καθώς και τις αλλαγές στις ημερομηνίες στην περίπτωση της συμφιλιωτικής διαδικασίας.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η κατάργηση των διατάξεων θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας, την αποτελεσματική προστασία των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, αλλά και την ταχύτερη εκδίκαση των εργατικών υποθέσεων που φθάνουν στα δικαστήρια.

Για τις απολύσεις η τροπολογία προβλέπει την επαναφορά της προηγούμενης νομοθεσίας στο εν λόγω θέμα, με την κατάργηση των διατάξεων που ψήφισε πριν τις εκλογές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τον βάσιμο λόγο απόλυσης.

Νομικοί κύκλοι εκφράζουν ενστάσεις ως προς την συνταγματικότητα της αναδρομικής εφαρμογής της κατάργησης της διάταξης, ενώ εργατολόγοι επισημαίνουν ότι η δεύτερη παράγραφος της τροπολογίας ακυρώνει όσα θέλει να «θεραπεύσει» η νέα διάταξη ενώ υπάρχει η άποψη ότι καταργείται η ασπίδα προστασίας των εργαζομένων.

Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος μιλώντας στο in.gr αναφέρει ότι «η διάταξη που καταργεί τον βάσιμο λόγο απόλυσης επαναφέρει το καθεστώς των απολύσεων που στην χώρα μας ίσχυε από το 1920. Οι απολύσεις στην χώρα μας ελέγχονταν από τα δικαστήρια ως προς την καταχρηστικότητά τους δεν χρειαζόταν και ήταν περιττή η διάταξη για τον βάσιμο λόγο».

Σύμφωνα με τον κ. Καρούζο «η διάταξη του βάσιμου λόγου γραφειοκρατικοποιούσε τις απολύσεις και στιγμάτιζε τους εργαζόμενους στην αναζήτηση επόμενης εργασίας τους. Όμως η νέα διάταξη δεν θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύει αφού, αν αυτό ισχύσει εκατοντάδες απολύσεις που έχουν στο μεταξύ μεσολαβήσει θα είναι στον αέρα, οι εργαζόμενοι θα απολέσουν τα δικαιώματά τους και οι επιχειρήσεις θα βρεθούν σε δικαστικές περιπέτειες».

«Η χώρα μας έχει προστατευτικό δίκαιο απόλυσης ισχυρό για τους εργαζόμενους και η αναφορά του βάσιμου λόγου από την καταργηθείσα διάταξη ουδέν περισσότερο προσέθετε. Είναι αναγκαίο να αποσαφηνισθεί με εγκύκλιο ότι η νέα διάταξη θα ισχύει στο μέλλον και δεν θα καταλαμβάνει τις εκκρεμείς υποθέσεις δημιουργώντας ανασφάλεια δικαίου» καταλήγει ο κ. Καρούζος.

Στέλιος Πέτσας για απολύσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΙ για το θέμα της κατάργησης της υποχρέωσης αιτιολόγησης της απόλυσης ανέφερε ότι «με τη διάταξη παρατηρήθηκε ότι υπήρχε πρόβλημα στην εφαρμογή της και ότι λειτουργούσε σε αντίθετη κατεύθυνση».

«Ήρθαμε να βγάλουμε αυτόν τον κόφτη στις προσλήψεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Άδωνις Γεωργιάδης: Ο πιο αντεργατικός νόμος

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης υπερασπίστηκε την ψήφιση της τροπολογίας που έφερε στην Βουλή ο Βρούτσης και δημιούργησε έντονη αντιπαράθεση.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ψήφιση της τροπολογίας είναι υπέρ όχι μόνο των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων, ενώ χαρακτήρισε «τον πιο αντεργατικό νόμο που ψηφίστηκε ποτέ» αυτόν της Αχτσιόγλου.

Εξηγώντας γιατί ήταν επείγον να περάσει η τροπολογία για τις απολύσεις είπε: «Βγήκαν τα στοιχεία του Ιουλίου και είδαμε ότι είμαστε -14.000 θέσεις. Αυτό οφείλεται στα μέτρα που πέρασε τελευταία στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ για να σαμποτάρει την ελληνική οικονομία».

«Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε ολόκληρο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο να λειτουργούν νόμοι που είναι κατά των επιχειρήσεων, αλλά και των εργαζομένων» συνέχισε ο υπουργός.

Κριτική από Τσίπρα για τις απολύσεις…

«Στα κλεφτά φέρνουν μνημονιακές τροπολογίες, μετά τα μνημόνια» και «η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι τελικά κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΣΕΒ», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στο Twitter.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «τροπολογίες, πέντε λεπτά πριν τη λήξη της διαδικασίας που καταργούν τον πυρήνα της φιλεργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έφερε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση». Προσθέτει ότι «καταργούν την υποχρέωση των εργοδοτών να αιτιολογούν απολύσεις καθώς και την ευθύνη εργολάβων/υπεργολάβων απέναντι στους εργαζόμενούς τους».

… και πυρά από Αχτσιόγλου

Πυρά προς τον υπουργός Εργασίας Γιάννη Βρούτση εξαπέλυσε και η πρώην υπουργός Έφη Αχτσιόγλου.

«Οι τροπολογίες που κατατέθηκαν από τον υπουργό Εργασίας καταργούν βασικές διατάξεις προστασίας της εργασίας που χτίσαμε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε στη Βουλή, η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι η κατάργηση των συγκεκριμένων διατάξεων ήταν πάγιο αίτημα του ΣΕΒ, ιδίως για τις αιτιολογημένες απολύσεις.

«Είχαμε διάταξη που έλεγε ότι για να απολυθεί κάποιος πρέπει να υπάρχει βάσιμος λόγος απόλυσης από τον εργοδότη και σήμερα η κυβέρνηση καταργεί όλο το πλαίσιο», είπε η κ. Αχτσιόγλου και κατήγγειλε ότι «καταργείται και μια τρίτη ευνοϊκή για τους εργαζόμενους διάταξη που τους έδινε πιο ευνοϊκές προθεσμίες για να μπορούν να προσφεύγουν στο ΣΕΠΕ και να κερδίζουν χρόνο πριν πάνε στα δικαστήρια».

Τι προβλέπουν οι τρεις διατάξεις

Με τροπολογία καταργούνται από την έναρξη ισχύος τους και εφεξής, οι διατάξεις:

α) του νόμου 4554 του 2018 που προβλέπουν την ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων (άρθρο 9 ν. 4554/2018),

β) του νόμου 4611 του 2019 που θεσμοθετούν τον βάσιμο λόγο ως σωρευτικό κριτήριο για το έγκυρο της καταγγελίας της εργασιακής σχέσης εργαζόμενου (άρθρο 48 του ν. 4611/2019) και

γ) επίσης του νόμου 4611 του 2019 για την αναστολή προθεσμιών κατά τη συμφιλιωτική διαδικασία και τη διαδικασία επίλυσης εργασιακών διαφορών (άρθρο 58 ν. 4611/2019).

Αιτιολογώντας την κατάργηση των διατάξεων που είχαν ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το υπουργείο Εργασίας αναφέρει πως με το άρθρο 9 του Ν. 4554/2018 επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς να αντιμετωπιστούν προβλήματα εργασιακών σχέσεων στις κάθε είδους συμβάσεις εξωτερίκευσης υπηρεσιών μιας επιχείρησης προς τρίτους (outsourcing).

Η ποικιλία των συμβάσεων αυτών, η πολυπλοκότητα και η δυναμική τους, όμως, δεν επιτρέπει τον εντοπισμό αλληλέγγυας ευθύνης μεταξύ αναθέτοντος την εκτέλεση υπηρεσίας ή έργου και του παρόχου αυτής με μέσα και προσωπικό που διαθέτει ο πάροχος.

Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση θεωρεί πως η διάταξη πρέπει να καταργηθεί ώστε να είναι σαφής η ευθύνη του εργοδότη έναντι των εργαζομένων που αυτός απασχολεί, ανεξαρτήτως των συμβατικών σχέσεων που αναπτύσσει ο εργοδότης με τρίτους ως επιχειρηματίας.

Για την περίπτωση του άρθρου 48 του Ν.4611/2019 που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η κυβέρνηση αναφέρει πως πρέπει να καταργηθεί, γιατί ανατρέπει την ισορροπία της εθνικής νομοθεσίας σε σχέση με την προστασία των εργαζομένων σε περίπτωση απόλυσης. Επίσης, το υπουργείο Εργασίας, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, εκτιμά πως η σχετική διάταξη αλλά και αυτή του άρθρου 58 που επίσης καταργείται, δεν είναι ευθύγραμμες και συνεπείς με το πνεύμα και το γράμμα του άρθρου 24 του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, που κυρώθηκε με τον Ν. 4359/2016.

Όσον αφορά στην κατάργηση του άρθρου 58 του νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η αναστολή της αποσβεστικής προθεσμίας για την άσκηση της προβλεπόμενης από τον νόμο αγωγής για ακυρότητα της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, δημιουργεί χρονική αβεβαιότητα και επομένως παράταση της άσκησης του δικαιώματος του εργαζόμενου με αίτημα την ακυρότητα της απόλυσής του, ή την καταβολή ή τη συμπλήρωση της νόμιμης αποζημίωσης απόλυσης, γεγονός που οδηγεί σε ανασφάλεια δικαίου.

Must in

Το «εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών» στην Ιαπωνία έχει να μας διδάξει πολλά

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, Shiro Oguni έχει δηλώσει πως θέλει να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία γύρω από την άνοια και να αλλάξει τις αντιλήψεις γύρω από από αυτήν και τη γήρανση

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024