Άσυλο : Προβληματισμός για την επόμενη ημέρα – O «απών» ΣΥΡΙΖΑ και το «παρών» του ΚΙΝΑΛ
Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου στην οποία η κυβέρνηση είχε προσδώσει μείζονα αξία είναι πλέον γεγονός. Τώρα που οι τόνοι από τον καβγά κυβέρνησης-αντιπολίτευσης πέφτουν, κυριαρχεί ο προβληματισμός για το πώς θα γίνει αποδεκτός ο νόμος, αλλά και θα εφαρμοστεί. Η απουσία δε του ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία και το «παρών» του ΚΙΝΑΛ δεν έμειναν ασχολιάστα...
- Αποκάλυψη in: Έψαξαν τις κάμερες για το ύποπτο «φορτίο» της τραγωδίας στα Τέμπη προ …δύο ημερών
- Αναγκαία η άμεση παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το «χαμένο» υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη, λέει το ΠΑΣΟΚ
- Πούτιν σε Σολτς: Οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τη νέα εδαφική πραγματικότητα
- Η «νέα ελίτ» στη Ρωσία – Από τα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία, στην πολιτική σκηνή
Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου στην οποία η κυβέρνηση είχε προσδώσει μείζονα συμβολική και ουσιαστική αξία είναι πλέον γεγονός, καθώς με τη θετική ψήφο στη Βουλή των βουλευτών της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου θα γίνει νόμος του κράτους.
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή οι τόνοι ανέβηκαν πολύ υψηλά μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, με προσωπικούς χαρακτηρισμούς και κατηγορίες, με απόλυτες απόψεις που συνήθως φανατίζουν και στερούμενες ευρύτητας και νηφαλιότητας δεν επιτρέπουν την ψύχραιμη και συνολική εξέταση των θεμάτων.
Τώρα που τα φώτα έσβησαν, στη συζήτηση που διεξάγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, -τουλάχιστον από όσους τα χρησιμοποιούν για ανταλλαγή απόψεων και ιδεών και όχι για άσκηση λεκτικής βίας- κυριαρχεί ο προβληματισμός για την επόμενη ημέρα.
Γιατί παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για την κοινωνία και τους πολίτες μένει να φανεί στην πράξη το αν τελικά ο νόμος αυτός θα λειτουργήσει ως κατάργηση του ασύλου της ανομίας στα πανεπιστήμια -όπως λέει η κυβέρνηση- ή του ασύλου της ελεύθερης διακίνησης ιδεών – όπως κατήγγειλε η Αριστερά.
Καταγγελία που έμεινε να στηρίξει μέχρι τέλους μόνο, όμως, το ΚΚΕ. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζε από την ονομαστική ψηφοφορία για το άσυλο· και αυτό το «όχι» που δεν ακούστηκε ξεκάθαρα και δυνατά από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα γεγονός που αν μη τι άλλο δεν καταπίνεται εύκολα από τους πολίτες που τον στηρίζουν.
Απόδειξη, η έντονη συζήτηση που διεξάγεται για την επιλογή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να μην παραστεί στην ψηφοφορία για ένα τόσο κρίσιμο ιδεολογικά και ουσιαστικά θέμα για την Αριστερά.
Οι περισσότεροι δικαιολογούν απόλυτα την έκρηξη και αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εμπρηστική κίνηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση να καταθέσει κυριολεκτικά στο παρά πέντε δύο τροπολογίες, εκ των οποίων η μία καταργεί εμβληματικές για τον ΣΥΡΙΖΑ διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, τις οποίες έσπευσε να ψηφίσει μετά το τέλος του μνημονίου, βάζοντας -όπως έλεγε- στις ράγες το σχέδιο για επαναφορά στην κανονικότητα της πλήρως απορρυθμισμένης αγοράς εργασίας προς όφελος του εργαζόμενου.
Η μετέπειτα στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι που τον εκθέτει στα μάτια μερίδας ψηφοφόρων και υποστηρικτών του. Αναρωτιούνται γιατί δεν έπραξε όπως το ΚΚΕ, που επίσης αποχώρησε διαμαρτυρόμενο σφόδρα για τις τροπολογίες, επέστρεψε όμως, καταρχάς για να στηρίξει το αίτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας για το επίμαχο άρθρο για το άσυλο, το άρθρο 64, και κατόπιν να το καταψηφίσει ευθαρσώς και επωνύμως.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να μην συμμετέχουν στη διαδικασία της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια, απογοητεύοντας κομμάτι του κόσμου της Αριστεράς. Δεν έλειψαν και τα πιο βιτριολικά σχόλια, που με αιχμές για τους παλιούς Πασόκους που φιλοξενεί πλέον στου κόλπους του, υποστήριζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μην εμφανιστεί στην ψηφοφορία και ρισκάρει να εκτεθεί από βουλευτές του που θα ψήφιζαν «ναι» στην κατάργηση του ασύλου, όπως άλλωστε έπραξαν και το 2011.
Ούτε το ΚΙΝΑΛ όμως βγήκε αλώβητο από αυτή τη διαδικασία, αφού το «παρών» σχολιάστηκε αρνητικά, ερμηνευόμενο, στην καλή περίπτωση, ως ντροπιαστική άρνηση του Κινήματος να πάρει θέση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Υπάρχουν όμως και εδώ τα πιο κακόβουλα και καχύποπτα σχόλια: σημειώνοντας ότι το ΚΙΝΑΛ επέστρεψε στη Βουλή, από την οποία είχε αποχωρήσει μετά την κατάθεση των τροπολογιών Βρούτση, για να δηλώσει «παρών» στη ψηφοφορία για το άσυλο, μιλούν για κατάθεση διαπιστευτηρίων από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ στη ΝΔ, και κλείσιμο του ματιού για έναρξη μιας… συνεργασίας.
Σε κάθε περίπτωση το γεγονός της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου είναι πολύ κρίσιμο. Οι εποχές έχουν -ευτυχώς- αλλάξει εδώ και πολλά χρόνια για να καταλάβουν οι νεότεροι τι σημαίνει εξασφάλιση ελευθερίας λόγου και τους φόβους που εκφράζουν οι παλαιότεροι για παρεμβάσεις σε τέτοιες διατάξεις, ωστόσο ο εφησυχασμός και η θεώρηση ως δεδομένων καταστάσεων που μπορεί -έστω και πολύ δύσκολα στη σύγχρονη εποχή- να ανατραπούν είναι πολύ επικίνδυνα.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού για το ποιος ακριβώς είναι ο στόχος αυτής της κατάργησης, αλλά και των άλλων πολιτικών αρχηγών που εξέφρασαν φόβους αλλά και δεσμεύσεις να υπερασπιστούν και να προφυλάξουν το ρόλο του πανεπιστημίου ως χώρου ελεύθερης διακίνησης ιδεών.
Μητσοτάκης: Τα Πανεπιστήμια ανοίγουν, δεν συμβιβάζονται πλέον με την ασχήμια
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δεν είναι ανάγκη τα παιδιά μας -και μαζί οι οικογένειές τους- να βιώνουν μία πολυετή αυταπάτη για να διαπιστώνουν, στο τέλος, ότι όλα θα μπορούσαν να είναι αλλιώς. Είναι καιρός να φωνάξουμε ότι τα ελληνικά Πανεπιστήμια δεν είναι καταδικασμένα. Ότι η πραγματικότητα την οποία έζησε ο φοιτητής της ιστορίας μας και την οποία βιώνουν χιλιάδες άλλοι Έλληνες φοιτητές, μπορεί να αλλάξει. Και η Ελλάδα θα σπουδάζει καλύτερα τα παιδιά της. Θα τους παρέχει γνώση, προοπτική, αλλά και ασφάλεια. Και, έτσι, να μπορεί, επιτέλους να τα κρατήσει κοντά της.»
«Μία από τις τομές, όχι η μόνη, προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και η νέα ρύθμιση που εισάγουμε σήμερα για το πανεπιστημιακό άσυλο. Μία μεταρρύθμιση που υπηρετεί την ακαδημαϊκή ελευθερία και την απρόσκοπτη διακίνηση των ιδεών. Θέλουμε τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να γίνουν κυψέλες προβληματισμού και στέκια δημιουργίας. Να μένουν όλη μέρα ανοιχτά στον κάθε νέο για μαθήματα, για συζητήσεις και συναυλίες. Να είναι δεξαμενές φρεσκάδας στη σκέψη ολόκληρης της χώρας. Δίχως τον φόβο των επεισοδίων, του μίσους και των καταστροφών. Να γίνουν ένας τόπος συνάντησης νέων ρευμάτων και καινοτομίας, όπως συμβαίνει, δηλαδή, παντού στον κόσμο. »
«Για να το πω αλλιώς: Τα Πανεπιστήμια ανοίγουν! Δεν συμβιβάζονται, πλέον, με την ασχήμια και την μετριότητα. Διεκδικούν το κύρος και τη λάμψη που τους αξίζει, με παρόντες τους φοιτητές, με τα εργαστήριά τους σε λειτουργία. Με καθηγητές ελεύθερους να διδάσκουν και σπουδαστές ελεύθερους να αμφισβητούν και να ερευνούν. Και όλο αυτό το πανηγύρι της γνώσης να συνοδεύεται από το άρωμα της νιότης που θα απλώνεται στην γύρω περιοχή. Είναι καλύτερα λοιπόν να μιλάμε σήμερα για την αναγέννηση της πανεπιστημιακής ζωής, για αποκατάσταση του ασύλου παρά για κατάργησή του. Διότι «ά-συλο» σημαίνει τον ασφαλή, «τον προστατευόμενο από σύληση τόπο». Και σήμερα -ας το παραδεχτούμε- οι τόποι των Πανεπιστημίων έχουν συληθεί, έχουν βανδαλιστεί και πολλά κτίρια έχουν λεηλατηθεί. Στο προαύλιο του Οικονομικού Πανεπιστημίου οι πωλητές λαθραίων εκθέτουν τα προϊόντα τους και χλευάζουν μέσα από τα κάγκελα όποιον πάει να τους ελέγξει. Στο Αριστοτέλειο τα ναρκωτικά διακινούνται δημόσια. Στα υπόγεια των ιδρυμάτων ανακαλύπτονται αποθήκες πυρομαχικών. Σχολές ολόκληρες έχουν μετατραπεί σε γιάφκες βίας των κουκουλοφόρων και αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα. Και σ’ αυτή δίνουν άσυλο και ατιμωρησία όσοι αντιδρούν και σήμερα σε αυτή τη νέα ρύθμιση. Γιατί πώς μπορούμε να μιλάμε για «δημόσιο» Πανεπιστήμιο, όταν αυτό παραμένει αποκλεισμένο από τον «Δήμο»; Πώς αναφερόμαστε στο «δημοκρατικό» Πανεπιστήμιο, όταν αυτό δεν ανήκει στους πολλούς, αλλά το ελέγχουν οι λίγοι; αι νοείται, άραγε, σύγχρονο Κράτος Δικαίου, όταν η επικράτειά του περιλαμβάνει «νησίδες» ανομίας, αυταρχισμού και βίας;
Ο στόχος μας, λοιπόν, είναι να απελευθερώσουμε δυνάμεις των Πανεπιστημίων που σήμερα είναι φυλακισμένες. Και ειδικά σε αυτούς τους κατεξοχήν χώρους ανοιχτής έκφρασης δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές ούτε πράξεις κοινών μαφιόζων ούτε δράσεις πολιτικών «μπράβων». Η ζωή στις Σχολές πρέπει να αναπνέει τον αέρα του διαλόγου και να στηρίζεται στα θεμέλια του νόμου. Αυτός, άλλωστε, αποτελεί και το καταφύγιο του αδύναμου. Οι ισχυροί εξάλλου έχουν πολλούς τρόπους να προστατεύονται… Για να μιλήσω στη γλώσσα της Αντιπολίτευσης: Εμείς δεν θέλουμε αστυνόμους στα Πανεπιστήμια. Θέλουμε, όμως, να διώξουμε από εκεί τους κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τη ζωή των φοιτητών. Τουλάχιστον, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, όσοι φορούν στολή και εθνόσημο είναι όργανα της Δημοκρατίας και απολογούνται σε αυτήν, ενώ οι γνωστοί-άγνωστοι τραμπούκοι υπηρετούν μόνο σκοτεινά συμφέροντα.
Η διάταξη που φέρνει η Κυβέρνηση προστατεύει πολλά. Καταρχάς, την γνώση γιατί είναι καθεστώς, πλέον, διάφορες μικροομάδες να διαλύουν, όποτε θέλουν, μαθήματα. Την έρευνα. Ποιος εγγυάται σήμερα ότι σε μία Σχολή μπορεί να οργανωθεί ένα ανοιχτό επιστημονικό συνέδριο με διαφορετικές απόψεις, εάν τυχαίνει η θεματολογία να διαφωνεί με τις απόψεις των γνωστών μπαχαλάκηδων; Τον πολιτισμό, γιατί πολλά ιδρύματά μας αποτελούν ιστορικά μνημεία ολόκληρης της χώρας και πρέπει να προστατεύονται. Αλλά και τα χρήματα των φορολογουμένων γιατί όλοι αυτοί οι βανδαλισμοί κοστίζουν, όχι σε αυτούς που τους προκαλούν αλλά σε όλους μας. Η ρύθμιση, τέλος, θωρακίζει και τον ίδιο τον πολιτικό διάλογο στα Πανεπιστήμια γιατί μέχρι τώρα κάποιοι περιθωριακοί αποφάσιζαν «με το έτσι θέλω» να διαλύουν μία φοιτητική συνέλευση ή ακόμη και τις ίδιες τις φοιτητικές εκλογές. Κοντολογίς, οι πράξεις τους είναι αντιδημοκρατικές και αυταρχικές.
Όταν μιλάμε, λοιπόν, για κατάργηση του «ασύλου ανομίας», μιλάμε πολύ απλά για την απαγόρευση της παραβατικής συμπεριφοράς μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους γιατί είναι και αυτοί δημόσιος χώρος, όπως ακριβώς οι δρόμοι και οι πλατείες μας όπου σε περίπτωση κινδύνου όλοι ζητούμε την βοήθεια της αστυνομίας. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από αυτό. Μιλάμε, όμως, και για την απαγόρευση της δυνατότητας να καταφεύγουν εκεί όσοι παρανομούν. Όποιος θέλει τέτοια ασυλία, υποστηρίζει την ατιμωρησία, βοηθά την μετατροπή των Πανεπιστημίων σε ορμητήρια βίας. Και όσοι κινδυνολογούν ότι τάχα η αστυνομία θα μπαίνει κάθε τόσο στα Πανεπιστήμια, ας αναλογιστούν ότι έχουν ήδη κάνει, έχουν ήδη ανεχτεί μία σοβαρή δημοκρατική υποχώρηση. Τα έχουν αποδεχθεί ως δεδομένα «φρούρια» που έχουν κατακτηθεί και αυτό συνιστά μία σοβαρή δημοκρατική υποχώρηση. Τα έχουν αποδεχθεί ως δεδομένα «φρούρια» που έχουν κατακτηθεί και ανήκουν σε «κάποιους» άλλους πέραν των φοιτητών και των καθηγητών τους.
Η θέση μας είναι ένα ισχυρό μήνυμα πολιτικής βούλησης ότι στην Ελλάδα υπάρχει Δημοκρατία που δεν επιτρέπει στους λίγους να καθορίζουν την καθημερινότητα των πολλών. Ότι εκτός από τις ανώνυμες συλλογικότητες υπάρχει και ο επώνυμος φοιτητής, η ξεχωριστή προσωπικότητα κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Και ότι λειτουργεί επιτέλους το οργανωμένο Κράτος, το οποίο δεν θα αφήσει την κοινωνία μας να μεταβληθεί σε ζούγκλα όπου θα διοικούν όσοι ασκούν βία. Η πρότασή μας, λοιπόν, είναι ένα κάλεσμα προς όλους. Ένα κάλεσμα νομιμότητας, ενότητας και υπέρβασης. Κάλεσμα με πρόσημο μόνο εθνικό. Κάλεσμα στο οποίο πρέπει να ανταποκριθούν όλοι, κυρίως αυτοί τους οποίους και αφορά πρωτίστως: Φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι. Και είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι πρώτοι οι άνθρωποι που διδάσκουν στα δημόσια Πανεπιστήμια, οι ίδιοι οι καθηγητές, έσπευσαν να συμφωνήσουν με την πρωτοβουλία. Αυτή η προσπάθεια όμως, μας θέλει όλους ενωμένους. Γιατί το δικαίωμα στην ασφάλεια και στην ελευθερία αποτελεί, πράγματι μία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις δυνάμεις της Δημοκρατίας και του αυταρχισμού. Γι’ αυτό και, παρά τις επιμέρους ενστάσεις, προσδοκώ ότι τα προοδευτικά κόμματα θα σταθούν, τελικά, με τη σωστή μεριά της ιστορίας ψηφίζοντας την συγκεκριμένη διάταξη.
Τσίπρας κατά Μητσοτάκη: Έχετε ιδεολογική εμμονή
Για «ιδεολογική εμμονή» και «συνειδητή εξαπάτηση» στο ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου στη συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου.
«Η ιδεολογική εμμονή σας αφορά το ίδιο το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και ό,τι αυτό συμβολίζει κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά στην πατρίδα μας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Προσπαθείτε να μας σύρετε σε μια συζήτηση που δεν αφορά πράγματι το 2019… Και μάλιστα, τα σερβίρετε όλα με τη μορφή του αυτονόητου και του σύγχρονου», είπε ενώ επισήμανε ότι το 2011 όταν είχε καταργηθεί το άσυλο με τον νόμο της κυρίας Διαμαντοπούλου δεν είχε τα ανάλογα αποτελέσματα.
Σημείωσε δε ότι αποκρύπτεται ότι στο νόμο που ισχύει σήμερα «προβλέπεται ρητά ότι η αστυνομία επεμβαίνει όταν διαπράττεται κακούργημα ή πράξεις κατά της ζωής μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους.»
Και τόνισε ότι με τις αλλαγές στη νομοθεσία κινδυνεύουν μεγάλες πανεπιστημιακές σχολές να γίνουν «εστίες έντασης».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε ακόμα την κυβέρνηση για «υπερδεξιά ιδεολογία».
«Οι πιο ακραίοι εκφραστές, ο κ. Βορίδης και ο κ. Γεωργιάδης, έχουν μιλήσει ευθέως για την ανάγκη να σταματήσει η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς στον τόπο. Άρα και με ό,τι συμβολίζει ή αναπαράγει διαχρονικά και ιστορικά την ηγεμονία αυτή και κατ’ εσάς και με το δημόσιο πανεπιστήμιο.»
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την ίδια στάση απέναντι στην παιδεία διαχρονικά που στοχεύει στη «σταδιακή ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών του δημοσίου πανεπιστημίου, υποβάθμιση της μέριμνας, απαξίωση της έρευνας, αύξηση του κόστους φοίτησης, κατάργηση του άρθρου 16 και φυσικά κατάργηση του ασύλου. Αυτό είναι το μεγάλο σας όραμα για την τριτοβάθμια εκπαιδευση.»
Γεννηματά σε Μητσοτάκη: Το θέμα σας είναι να προχωρήσετε μόνος σας;
«Η λειτουργία του δημόσιου Πανεπιστημίου είναι αυτό το οποίο απασχολεί τη μεγάλη πλειοψηφία περισσότερο από τις αντεγκλήσεις που παρακολουθούμε», τόνισε κατά την παρέμβασή της στη Βουλή, για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.
«Έχουμε την ευθύνη να θέσουμε ένα τέρμα στην ανομία που επικρατεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια» είπε η κ. Γεννηματά και τόνισε ότι «χρειάζεται να δοθεί ρεαλιστική λύση με ευρύτατη πλειοψηφία στήριξης».
Παράλληλα άσκησε κριτική ιδιαίτερα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την τεράστια ανοχή που επέδειξε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όπως είπε.
«Σας καλέσαμε να φέρετε την διάταξη του 2011 διορθωμένη, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματική και να μπορέσει να διαμορφωθεί ευρύτατη πλειοψηφία», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. «Η άποψή μας είναι, συνέχισε η κ. Γεννηματά, «ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία και εντός των χώρων των ιδρυμάτων χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση των πρυτανικών αρχών, γιατί για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους κατά την εφαρμογή του νόμου στο παρελθόν οι πρυτανικές αρχές δεν ανέλαβαν τις ευθύνες τους».
«Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρχει αστυνόμευση ανεξάρτητα με το εάν τελούνται αξιόποινες πράξεις. Αξιόποινες πράξεις τελούνται και στις πλατείες όπου δεν προστατεύονται από το άσυλο. Διακινούνται ναρκωτικά και υπάρχει παραεμπόριο. Γιατί επιμένετε σε μια λάθος διατύπωση που μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα;», διερωτήθηκε η κ. Γεννηματά απευθυνόμενη στη ΝΔ και τόνισε ότι «Δεν σας ενδιαφέρει να εξασφαλίσετε ισχυρή πλειοψηφία η οποία θα δώσει και στις αστυνομικές αρχές την αίσθηση ότι έχουν την πλήρη κάλυψη να προχωρήσουν».
«Δεν υπάρχει λόγος από το ένα άκρο να φθάσουμε στο άλλο», σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ενώ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι κινδυνεύει «να διαμορφώσει μέτωπα ετερόκλητων δυνάμεων, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και από το Σεπτέμβριο θα υπάρξουν νέα προβλήματα μέσα στα Πανεπιστήμια».
«Χρειάζεται βούληση που θα δώσει το σήμα στον ελληνικό λαό ότι έχουμε τη δυνατότητα να προστατεύσουμε την ακαδημαϊκή ελευθερία γιατί στο τέλος οι μόνοι που θα τρίβουν τα χέρια τους θα είναι οι εχθροί του δημόσιου πανεπιστημίου», κατέληξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση φτιάχνει το «Πανεπιστήμιο Α.Ε.»
Πίσω από την επιμονή της κυβέρνησης για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, κρύβεται ότι η κυβέρνηση φτιάχνει το «Πανεπιστήμιο Α.Ε.» και απαιτείται σιγή νεκροταφείου, για να εφαρμοστεί ανεμπόδιστα η πολιτική που προωθεί την επιχειρηματική δραστηριότητα, που επιτάσσει την υπαγωγή της έρευνας στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, ανέφερε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην ολομέλεια.
«Αυτό το πανεπιστήμιο-επιχείρηση το υπηρέτησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που έδωσαν άσυλο στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα να αλωνίζουν μέσα στα πανεπιστήμια», είπε ο γγ του ΚΚΕ.
«Δεν είναι τυχαίο ότι, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, η ΝΔ έκανε σημαία της το πανεπιστημιακό άσυλο, που ήταν μια κατάκτηση του Κινήματος, για σηματοδοτήσει την ένταση της καταστολής, του αυταρχισμού που πάει χέρι – χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική της», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και σχολίασε ότι «η κυβέρνηση ξεκινάει με το άσυλο, γιατί εκτιμάει ότι της είναι πιο εύκολο να ξεκινήσει με μια κατάκτηση του λαού και της νεολαίας, που όλα αυτά χρόνια συκοφαντήθηκε, διαστρεβλώθηκε βάναυσα, κακοποιήθηκε, εξαιτίας και της δράσης συγκεκριμένων μηχανισμών, συμμοριών που καμία απολύτως σχέση έχουν με το φοιτητικό κίνημα. Ιδίως για τους μηχανισμούς και τις συμμορίες που όλα αυτά τα χρόνια δρουν, ο γγ του ΚΚΕ είπε ότι η δράση τους είναι «είτε με την ανοχή είτε ακόμα και τη στοργή των κυβερνήσεων και του κράτους, ενίοτε και με την καθοδήγησή τους».
«Όσα λέτε περί πάταξης της εγκληματικότητας, της ανομίας, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο κ. Κουτσούμπας, που αναρωτήθηκε «γιατί άραγε δεν έκανε σημαία της την πάταξη της ανομίας, σε περιοχές της Αθήνας, της Αττικής που ούτε άσυλο υπάρχει και που ούτε πανεπιστημιακά ιδρύματα, υπάρχουν εκεί», αλλά είναι περιοχές που δεν προσφέρονται για τις επενδύσεις των φίλων.
Ο γγ του ΚΚΕ αναρωτήθηκε επίσης γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε σημαία της την πάταξη της ανομίας στους χώρους δουλειάς, της παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας. «Καθημερινά, έρχονται στο φως γεγονότα τρομοκρατίας, εγκληματικής συμπεριφοράς εργοδοτών, όπως το πρόσφατο περιστατικό στην Κέρκυρα, που δεν είναι εξαίρεση αλλά ο κανόνας» ανέφερε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις