Καπνός από τις φωτιές έχει πνίξει την Αθήνα – Πώς θα προστατευτείτε
Με την ατμόσφαιρα στην Αττική να είναι αποπνικτική η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΚΕΕΛΠΝΟ εξέδωσαν ανακοίνωση για την αντιμετώπιση του προβλήματος
Με την ατμόσφαιρα στην Αττική να είναι αποπνικτική, εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που καίει το δάσος στην Εύβοια, το ΚΕΕΛΠΝΟ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία συστήνει την λήψη των παρακάτω μέτρων για την αποφυγή εισπνοής καπνού:
- Στη περίπτωση συνθηκών που ευνοούν την έντονη έκθεση σε καπνό, συστήνεται, η απομάκρυνση από τη περιοχή, εφόσον είναι εφικτό, για όσο διάστημα το φαινόμενο παραμένει έντονο.
- Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση από τη περιοχή, παραμείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς χώρους, με σωστές συνθήκες κλιματισμού και διατηρείστε τον εσωτερικό αέρα όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρό, με την αποφυγή του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους και την χρήση σκούπας τόσο ηλεκτρικής όσο και συμβατικής.
- Σε περίπτωση απουσίας καπνού εξωτερικά αερίζουμε τους εσωτερικούς χώρους για ανανέωση του αέρα ανοίγοντας τα
παράθυρα.
Οδηγίες προστασίας από την εισπνοή καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς
- Αποφύγετε τις εξωτερικές δραστηριότητες για όσο διάστημα υπάρχει καπνός.
- Αποφύγετε την σωματική καταπόνηση.
- Καταναλώστε άφθονες ποσότητες πόσιμου νερού και υγρών, ειδικά κατά τα διαστήματα έντονης παρουσίας καπνού.
- Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Σε γενικές γραμμές, η έκθεση στον καπνό ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων.
Άτομα με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήματα, έγκυες, ηλικιωμένοι και παιδιά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού.
Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προτείνει άμεσα μέτρα προστασίας του πληθυσμού όπως:
- Πιστή τήρηση των οδηγιών των αρμόδιων αρχών.
- Εξασφάλιση του δροσισμού των εσωτερικών χώρων των κατοικιών.
- Παραμονή σε κλιματιζόμενους χώρους. Εφόσον οι κατοικίες διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, προτείνεται η χρήση του στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους.
- Σε περίπτωση χρήσης αυτοκινήτου, προτείνεται η ρύθμιση του συστήματος κλιματισμού του οχήματος στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα ώστε να ελαχιστοποιηθεί η είσοδος του καπνού στο χώρο των επιβατών. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και να χρησιμοποιούνται τα φώτα των οχημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενα ατυχήματα λόγω χαμηλής ορατότητας.
- Χρήση μέτρων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) από τον καπνό. Κάποια άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες ενδέχεται να απαιτηθεί να χρησιμοποιήσουν μάσκες για να προστατευθούν από τον καπνό και τις αναθυμιάσεις.
- Διατήρηση της θερμοκρασίας σώματος και συχνή ενυδάτωση.
- Συνδρομή σε άτομα χρήζοντα βοηθείας.
- Άμεση ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που κάποιο άτομο ή οι οικείοι του παρουσιάσουν οποιαδήποτε συμπτώματα εξαιτίας του καπνού ή των συνθηκών της πυρκαγιάς (ενδεικτικά αναφέρονται η ξηροδερμία, παραλήρημα, σπασμοί, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα ή σε σε άτομα που έχουν υποστεί εγκαύματα, είτε εξωτερικά εξαιτίας της πυρκαγιάς, είτε εγκαύματα του εσωτερικού αναπνευστικού εξαιτίας της εισπνοής θερμών αερίων.
Μπεχράκης στο One Channel: Στο «κόκκινο» η ατμόσφαιρα από τη φωτιά στην Εύβοια
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης, μιλώντας στο One Channel επεσήμανε τους κινδύνους και τα αναπνευστικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν, οι κατοίκοι των περιοχών που δοκιμάζονται από τα ξημερώματα της Τρίτης (13/8) από την πύρινη λαίλαπα στην Εύβοια, αλλά και στην Αττική.
Όπως σημείωσε ο κ. Μπεχράκης, μετά από μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου στην Πλάκα, σημειώθηκε σημαντική αύξηση μικροσωματιδίων PM1 και PM2.5. Πρόκειται για σωματίδια που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές φλεγμονές στο αναπνευστικό σύστημα.
Υπογράμμισε ακόμη πως η συγκέντρωση αυτών των μικροσωματιδίων θα είναι πολύ υψηλότερη, κοντά στις περιοχές που συνεχίζουν να καίνε οι φωτιές.
Ο κ. Μπρεχράκης σημείωσε πως οι ευπαθείς ομάδες ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα (ΧΑΠ και άσθμα) είναι εκείνες που δοκιμάζονται περισσότερο από αυτή την υψηλή συγκέντρωση μικροσωματιδίων, δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες προστασίας.
Πηγή: onetv.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις