«Καλπάζει» ο ιός του Δυτικού Νείλου – Στους 6 οι νεκροί
Στους έξι ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας
Στους έξι ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.
Και οι έξι θάνατοι ήταν ασθενών ηλικίας άνω των 60 ετών.
Με βάση τα ίδια στοιχεία από τις αρχές της φετινής περιόδου επιδημιολογικής επιτήρησης και μέχρι τις 14 Αυγούστου είχαν καταγραφεί 49 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό.
Με βάση την περιοχή έκθεσης των ασθενών στον ιό, εκτιμάται ότι μολυσμένα κουνούπια κυκλοφορούν σε τουλάχιστον δέκα περιφερειακές ενότητες και συγκεκριμένα σε:
Πιερία (Δήμος Κατερίνης και Πύδνας-Κολινδρού)
Πέλλας (Δήμος Πέλλας)
Ροδόπης (Δήμος Ιάσμου)
Ξάνθης (Δήμος Τοπείρου, Αβδήρων, Ξάνθης)
Καβάλας (Δήμος Νέστου και Θάσου)
Λάρισας (Δήμος Λάρισας, Τυρνάβου, Κιλελέρ και Τεμπών)
Τρικάλων (Δημος Τρικκαίων)
Καρδίτσας (Δήμος Καρδίτσας)
Θεσσαλονίκης (Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου)
Ανατολικής Αττικής (Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδας και Μαρκοπούλου-Μεσογαίας)
Πώς μεταδίδεται ο ιός;
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από τον ιό τσιμπώντας άγρια πτηνά που είναι φορείς του, ενώ δεν μπορούν να κολλήσουν από νοσούντες ανθρώπους. Ο ιός δεν μεταφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο παρά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις μέσω μετάγγισης αίματος, μεταμόσχευσης οργάνων, μολυσμένης σύριγγας ή βελόνας και από τη μητέρα στο έμβρυο.
Ποιοι κινδυνεύουν από τον ιό;
Από τα άτομα που θα έρθουν σε επαφή με τον ιό, οι περισσότεροι δεν θα εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα και το ανοσοποιητικό τους θα καταφέρει να τον αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Περίπου το 20% θα παρουσιάσει ήπια συμπτώματα γρίπης και λιγότεροι από 1% θα εμφανίσουν σοβαρές παρενέργειες, όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση. Στην τελευταία κατηγορία βρίσκονται κυρίως ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας όπως κατασταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα, νεφροπάθειες, καρκίνο, διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, νευρολογικά προβλήματα και χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.
Πώς μπορούμε να προστατευθούμε;
Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα νοσήματα, καμία θεραπεία δεν μπορεί να συναγωνιστεί τη σωστή πρόληψη. Ακόμη και αν δεν ανήκετε σε κάποια ευπαθή ομάδα, καλό θα ήταν να λαμβάνετε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας απέναντι στα κουνούπια καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Κατάλληλα ρούχα: Προτιμήστε ρούχα που να καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του σώματός σας. Τα ανοιχτόχρωμα, φαρδιά ρούχα από ελαφριά υφάσματα αποτελούν ιδανική επιλογή.
Εντομοαπωθητικά: Εφαρμόστε σκευάσματα που απωθούν τα κουνούπια τόσο απ’ ευθείας στο δέρμα σας όσο και πάνω από τα ρούχα σας. Φροντίστε να περιέχουν κάποια από τις παρακάτω δραστικές ουσίες που κρίνονται ως οι πλέον αποτελεσματικές: DEET, Πικαριδίνη/ικαριδίνη, IR3535, Citriodiol ή Eucalyptus citriodora oil (ec oil h/c). Αποφύγετε τη χρήση τους απ’ ευθείας επάνω σε ερεθισμένο δέρμα ή πληγές, στην περιοχή του στόματος και των ματιών, στις παλάμες των παιδιών και μετά το αντηλιακό και ανανεώνετέ το συχνά. Οι έγκυοι, οι θηλάζουσες και τα παιδιά καλό είναι να ζητήσουν τη γνώμη του γιατρού τους. Μην ξεχνάτε να αφαιρείτε το εντομοαπωθητικό πριν τον ύπνο με νερό και σαπούνι.
Κουνουπιέρα: Χρησιμοποιήστε μια κουνουπιέρα για να προστατεύσετε τα κρεβάτια, ιδίως των βρεφών, των παιδιών, των ηλικιωμένων και των εγκύων. Βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχει κάποιο κουνούπι εντός του καλυμμένου χώρου.
Ασφαλίστε το σπίτι: Προσθέστε σίτες στις πόρτες, τα παράθυρα και τα άλλα σημεία του σπιτιού που επικοινωνούν με το περιβάλλον, όπως τυχόν αεραγωγούς τζακιών.
Κλιματισμός: Ο ανεμιστήρας και το air condition δεν θα σας κρατήσουν μόνο δροσερούς αλλά και ασφαλείς.
Εντομοαπωθητικά χώρου: Εξοπλιστείτε με ταμπλέτες, φιδάκια και μηχανισμούς με υγρό.
Εξασφαλίστε την ξηρασία: Τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό γεννούν τα αυγά τους σε στάσιμα νερά. Αδειάστε όλα τα σημεία που συγκεντρώνεται νερό, όπως λεκάνες, βάζα και κουβάδες ή καλύψτε αυτά τα οποία δεν είναι δυνατόν να αδειάσετε (όπως το σιφόνι της αποχέτευσης). Για καλό και για κακό, γυρίστε ανάποδα τα αντικείμενα στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας που θα μπορούσαν να συσσωρεύσουν νερό σε περίπτωση βροχής.
Δουλειές στον κήπο: Αντικαταστήστε τυχόν σπασμένους σωλήνες, καθαρίστε τα φύλλα, κουρέψτε το γκαζόν ανά τακτά διαστήματα και προτιμήστε τις πρωινές ώρες για το πότισμα.
- ΠΑΣΟΚ: Πυκνές εξελίξεις από τη νέα χρονιά – Το μέτωπο στη Βουλή, η Προεδρία της Δημοκρατίας και τα οργανωτικά
- «Ο Λουτσέσκου θέλει τον Σέρχιο Πένια στον ΠΑΟΚ»
- Ο Ράιαν Ρέινολντς «μίλησε»: Η αινιγματική ανάρτηση μετά τη μήνυση της Μπλέικ Λάιβλι για σεξουαλική παρενόχληση
- Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός αναγκάζει τους ασθενείς να εγκαταλείψουν νοσοκομείο
- Η Φαίη Σκορδά στο εξώφυλλο του «BHMAGAZINO»
- Χανιά: Αρνούνται να μπουν στα κελιά τους οι κρατούμενοι στις φυλακές της Αγιάς