Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Αύριο η γιορτή σου ξημερώνει - ό,τι κι αν διαλέξεις λείπει ο Αλέξης

Οι γυναίκες δεν είναι καλύτερες στο multitasking

Οι γυναίκες δεν είναι καλύτερες στο multitasking

Οι γυναίκες μπορούν να κάνουν περισσότερα πράγματα ταυτόχρονα σε σύγκριση με τους άνδρες: μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση, την οποία τώρα αμφισβητεί μια νέα επιστημονική έρευνα.

Οι γυναίκες ήταν, και είναι πολύ συχνά ακόμα, αυτές που έχουν την κύρια ευθύνη στην οργάνωση και λειτουργία του σπιτιού. Παιδιά, σχολεία, δραστηριότητες, ψώνια και παράλληλα πολύ συχνά και δουλειά. Οι γυναίκες τα καταφέρνουν λοιπόν καλύτερα να κάνουν πολλά πράγματα συγχρόνως. Μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη, την οποία όμως τώρα αμφισβητεί έκθεση επιστημόνων του Πολυτεχνείου του Άαχεν.

Στην έρευνα πήραν μέρος 48 γυναίκες και 48 άνδρες, οι οποίοι έπρεπε να διεκπεραιώσουν σχετικά απλές αλλά διαφορετικές εργασίες, οι οποίες τους δόθηκαν είτε πολύ γρήγορα η μια μετά την άλλη είτε ταυτόχρονα.

Κάποιοι τις έκαναν καλύτερα και πιο γρήγορα και άλλοι πιο αργά και λιγότερο καλά. Το αποτέλεσμα όμως δεν είχε καμία σχέση με το φύλο. Ωστόσο η Πατρίτσια Χιρς, η οποία διεξήγαγε τις έρευνες μαζί με τους συναδέλφους της Ίρινγκ Κοχ και Γιούλια Κάρμπαχ από το τμήμα Νοητικής και Πειραματικής Ψυχολογίας παραδέχεται πως «υπάρχουν διάφορες έρευνες. Υπάρχουν έρευνες που διαπιστώνουν πως οι γυναίκες είναι καλύτερες στο να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα, άλλες που καταλήγουν στο ότι οι άντρες είναι καλύτεροι και άλλες που δεν διαπιστώνουν καμία διαφορά ανάμεσα στα δυο φύλα».

Δεν υπάρχουν ουσιαστικές νοητικές διαφορές στα δυο φύλα

Ο Λουντζ Γένκε είναι γνωστικός νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και εξετάζει το θέμα εδώ και 25 χρόνια. Ποιες ψυχολογικές και νευρολογικές διαφορές υπάρχουν πραγματικά μεταξύ των δύο φύλων; «Δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι οι άνδρες και οι γυναίκες διαφέρουν πολύ στις διανοητικές τους ικανότητες», καταλήγει ο ερευνητής του. Δεν είναι λοιπόν οι γυναίκες καλύτερες στο multitasking; Ανοησίες, απαντά ο Λουντζ Γένκε.

«Υπάρχει μια σειρά αναλύσεων, των οποίων τα ευρήματα είναι σαφή: δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα φύλα», λέει. Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι δεν είναι καλοί στο να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Για δύο λόγους: «Πρώτον, ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει περιορισμένα γνωστικά αποθέματα και δεύτερον, η βασική αρχή της σκέψης και της δράσης μας είναι να επικεντρωνόμαστε σε ουσιαστικά θέματα», εξηγεί ο Λουντζ Γένκε.

Αυτό σημαίνει ότι ο εγκεφάλός μας φιλτράρει συνεχώς. «Κάθε δευτερόλεπτο περνάει από τον εγκέφαλό μας ένας όγκος δεδομένων έντεκα εκατομμυρίων bit. Συνειδητά μπορούμε να αντιληφθούμε όμως μόνο 11 έως 60 bit», λέει ο νευροεπιστήμονας. Το multitasking είναι αντίθετο με τον προγραμματισμό του εγκεφάλου μας.

Το να κάνει κανείς πολλά πράγματα ταυτόχρονα συμβαίνει κυρίως όταν η διαδικασία έχει σχεδόν αυτοματοποιηθεί όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την οδήγηση. Σε γενικές γραμμές πάντως τα νέα είναι καλά. Άντρες και γυναίκες, με λίγη εξάσκηση, μπορούν να κάνουν περισσότερα και καλύτερα, κάμποσα πράγματα μαζί.

Γιούλια Βέρτζιν

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Must in

Χημικά και κρότου λάμψης στην Ευελπίδων μετά την απόφαση για τον Νίκο Ρωμανό – Βίντεο

Επεισόδια σημειώθηκαν μετά την απόφαση για προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού για εμπλοκή στην υπόθεση της έκρηξης στους Αμπελόκηπους

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024