Πέτσας: Στόχος η σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων
Η κατάργηση των αντικειμενικών τεκμηρίων περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου και θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως εμείς ποτέ δεν μιλήσαμε για κατάργηση το 2020.
- Σοκ στη Θεσσαλονίκη: 14χρονος τραυμάτισε με μαχαίρι τον πατέρα της φίλης του
- Τρόμος στην Ξάνθη το βράδυ των Χριστουγέννων - Μπούκαραν σε σπίτι με όπλο και άρπαξαν χρήματα και λίρες
- Πώς θα τα πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας χωρίς πρόστιμο - Έως τις 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία
- Σε λειτουργία το πιο «απότομο» τελεφερίκ στην Ελβετία - Κόβει την ανάσα
Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο πως δεν θα σημειωθούν δραστικές παρεμβάσεις άμεσα.
«Το θέμα της ενίσχυσης των έμμεσων τεχνικών ελέγχου και των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι στον πυρήνα του προγράμματός μας. Μέσα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος υπάρχουν τέτοιου είδους διατάξεις που ενισχύουν και τις δύο αυτές έμμεσες τεχνικές ελέγχου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Μέσα, επίσης, στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος υπάρχει και η σταδιακή κατάργηση των αντικειμενικών τεκμηρίων» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Από την πρώτη στιγμή -αυτό το είχα πει κι εγώ- μιλάμε για σταδιακή κατάργηση. Δεν μιλούσε ποτέ κανείς για το 2020. Το 2019 και το 2020 είναι έτη στα οποία θα πρέπει να προχωρήσουν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου, όπως τα ηλεκτρονικά βιβλία και η ηλεκτρονική τιμολόγηση, που παρουσίασαν ο κ. Σταϊκούρας, ο κ. Βεσυρόπουλος και ο κ. Πιτσιλής πριν από λίγες ημέρες.»
» Πρώτα, λοιπόν, αποδίδουν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου, τα ηλεκτρονικά βιβλία, η ηλεκτρονική τιμολόγηση και όλο το πλέγμα των κινήτρων για χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών και μετά αποσύρονται σταδιακά τα τεκμήρια, τα οποία είναι ένας αναχρονιστικός τρόπος εντοπισμού εισοδημάτων» εξήγησε ο κ. Πέτσας απαντώντας ουσιαστικά και σε όσους μιλούσαν για δεύτερες σκέψεις της κυβέρνησης για το ζήτημα και μετάθεση του χρονοδιαγράμματος για την έναρξη της εφαρμογής της μείωσης τους.
Προφανώς η κυβέρνηση θα θέσει το ζήτημα στους θεσμούς όταν οι νέες μέθοδοι ελέγχου θα έχουν αποδώσει. Άλλωστε με δεδομένη την κατάσταση στην ελληνική οικονομία ούτε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά ούτε οι θεσμοί, θα διακινδύνευαν να μειωθούν τα φορολογικά έσοδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από την ανάλυση των φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματα 2017 που δηλώθηκαν το 2018), στα δίχτυα των τεκμηρίων πιάστηκαν 3 στα 10 νοικοκυριά, καθώς φορολογήθηκαν για εισοδήματα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που δήλωσαν.
Συγκεκριμένα, τα τεκμήρια «αποκάλυψαν» έξτρα εισοδήματα 6,7 δισ. ευρώ για 1.929.180 φορολογούμενους εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν μισθωτοί, ακολουθούμενοι από συνταξιούχους και εισοδηματίες.
Τι αποτελεί τεκμήριο
Τα τεκμήρια καθιερώθηκαν το 1978 και μετά τις τελευταίες αλλαγές το 2010, αφορούν:
1. Κατοικίες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.
2. Αυτοκίνητα: Το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.ε.
3. Τα δίδακτρα που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.
4. Η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις