Για την επικείμενη αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, εξ αφορμής του δημοσιεύματος της εφημερίδας «Το Βήμα», η οποία έγραψε πως οι δύο χώρες διαπραγματεύονται το τελευταίο διάστημα αλλά και για την τουρκική στάση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μίλησε στην εκπομπή One Line Weekend ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αφεντούλης Λαγγίδης.

«Επανήλθε ομαλότητα μετά από χρόνια στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Αυτό οφείλεται στον μετασχηματισμό του διεθνούς συστήματος, τις αλλαγές απειλών και προκλήσεων για την πολιτική των ΗΠΑ» σημείωσε ο καθηγητής. «Να μην αναμένουμε τα μέγιστα από τις τρέχουσες ελληνοαμερικανικές διαπραγματεύσεις. Ζητάμε από τις ΗΠΑ πολιτικά και κάποια εξοπλιστικά ανταλλάγματα, μια και στην κούρσα των εξοπλισμών με την Τουρκία έχουμε μείνει πίσω» είπε χαρακτηριστικά. «Να πάρουμε μια σαφή αμυντική δέσμευση-κάλυψη από τις ΗΠΑ σε περίπτωση επεισοδίου με την Τουρκία. Να επιδιώξουμε το μέγιστο. Αυτό θα ήταν το ιδανικό» κατέληξε.

Επιπλέον, ο κ. Λαγγίδης αναφέρθηκε στην Τουρκία. «Οι τουρκικές επιδιώξεις» σχολίασε, «είναι σαφείς και καταγεγραμμένες. Στοχεύουν στην συμμετοχή στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Για το ενδεχόμενο έρευνας τουρκικού πλοίου στα ελληνικά ύδατα, υποστήριξε πως «πέρυσι, τέτοιο καιρό, οι ελληνικές δυνάμεις είχαν διώξει το Μπάρμπαρος από την δυνητικά ελληνική ΑΟΖ. Το ίδιο θα πράξουμε και φέτος εάν οι Τούρκοι επιχειρήσουν κάτι αντίστοιχο».

«Το Καστελόριζο είναι ελληνικό νησί σε πολύ στρατηγικό σημείο. Από πλευράς Διεθνούς Δικαίου είμαστε καλυμμένοι. Βέβαια, οι Τούρκοι, αγνοούν τις νομικές διατάξεις με έμπρακτο τρόπο, με στρατιωτικά μέσα. Πρέπει να ανακηρύξουμε άμεσα ΑΟΖ. Να υπολογίσουμε κόστος και όφελος και να το κάνουμε» κατέληξε ο κ. Λαγγίδης.

Πηγή: onetv.gr