Ο Δημήτρης Λιμπερόπουλος, ο δημοσιογράφος και φίλος του Αριστοτέλη Ωνάση που πέθανε πρόσφατα, έχει γράψει δεκάδες ρεπορτάζ για τον Ελληνα κροίσο. Στην προσωπική του ιστοσελίδα μπορεί να βρει κανείς άπειρα κείμενα που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Σε ένα από αυτά αναφέρεται στον «γάμο του αιώνα», όπως ονομάζει το γάμο του Ωνάση με την Τζάκι Κένεντι.

Συγκεκριμένα περιγράφει το σπουδαίο αυτό γεγονός:

Στις 17 Αυγούστου 1968, στο Σκορπιό, πάνω στη θαλαμηγό «Χριστίνα», ο Ωνάσης πήρε την απόφαση να διαλύσει το δεσμό του με τη Μαρία Κόλλας και  να ζητήσει σε γάμο την Τζάκι, χήρα Κένεντι. Η «προξενήτρα» Λη Ράτζιβιλ (αδελφή της Τζάκι) είχε προηγηθεί  στο νησί, δυο μέρες πριν, με συντροφιά την Καρολίνα Κένεντι. Την επόμενη έφτασαν και ο Έντουαρντ Κένεντι, η Τζάκι και ο μικρός γιος της Τζον. Συντροφιά του γερουσιαστή δεν ήτανε η Μαίρη Κόπεχνε, όπως είχα γράψει στην πρώτη έκδοση του βιβλίου.

Σε μια γιορτή πάνω στη θαλαμηγό, τη νύχτα της 17 Αυγούστου, η Μαρία Κάλλας κατάλαβε πως όλα είχαν τελειώσει ανάμεσα σ’ αυτήν και τον Άρη, όταν τον είδε να κοιτάζει την πρώην πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών όπως ακριβώς εκείνη πριν εννέα χρόνια… Η «προξενήτρα» δε δίστασε να εκφράσει, μπροστά της, το μεγάλο της θαυμασμό για τον αμφιτρύωνα και την αδελφή της: «Τι ταιριαστό ζευγάρι!…»

Ο Άρης είχε φέρει με ελικόπτερο από την Αθήνα το λαϊκό τραγουδιστή Κόκοτα με την ορχήστρα του και τον κοσμικό ξενύχτη Κώστα Χαριτάκη για να μάθει στην Τζάκι σιρτάκι… Ήταν κι άλλοι καλεσμένοι, με σμόκιν μάλιστα, αλλά και κάποια νεαρή καλλονή, που είχε κολλήσει σαν στρείδι στο γερουσιαστή. Οι δυο τους και η Τζάκι παρουσιαοτήκανε με σπορ ντύσιμο. Η Λη έδωσε τη λύση: «Δεν κάνουμε μπάνιο;» Έτσι, οι περισσότεροι απογυμνώθηκαν  από τους τύπους και ο Σκορπιός αντήχησε από ξεφωνητά και γέλια, καθώς έπεφταν στη θάλασσα. Αργότερα αντιλάλησαν  πενιές μπουζουκιού και λαϊκά τραγούδια…

Βασίλισσα

Μόνο η Μαρία Κάλλας είχε αποσυρθεί  στην καμπίνα της κι άρχισε να κλείνει στις βαλίτσες τα προσωπικά της είδη… Μπορεί εκείνες τις στιγμές το οξύθυμο ταμπεραμέντο της να είχε ξεσπάσει, αλλά πολύ γρήγορα σκέφτηκε πως έτσι ήταν καλύτερα… Στα 45 χρόνια της, με μια καταπληκτική καριέρα στην όπερα και χωρίς απογόνους στη ζωή, ήξερε πως ήταν δύσκολο να αποκτήσει παιδιά, αλλά όχι ακατόρθωτο να ξαναγίνει βασίλισα του λυρικού τραγουδιού… Μόνο λυπότανε που είχε χάσει εννιά χρόνια από την καριέρα της…

Εγκαταλείποντας τη «Χριστίνα», η πριμαντόνα πέρασε μπροστά από το πορτραίτο της Τίνας, που όλα αυτά τα χρόνια που παρίστανε την οικοδέσποινα, εξακολουθούσε να βρίσκεται στην πιο τιμητική θέση του σαλονιού… Ποτέ, δεν είχε τολμήσει να πει στον Άρη να το κατεβάσει… Ίσως γιατί ο Αλέξανδρος και η Χριστίνα έρχονταν στη θαλαμηγό και δεν ήθελε να τη μισήσουν περισσότερο απ’ όσο δείχνανε… Ο Αλέξανδρος <τραγουδίστρια» την αποκαλούσε και «τραγουδίστρια» έφευγε…

Η Τζάκι, μπήκε δυναμικά στη πλωτή γκαρσονιέρα του Άρη και  το πρώτο πράγμα που ζήτησε ήταν να εξαφανιστεί η προσωπογραφία της μητέρας των παιδιών του… Και εξαφανίστηκε, γεγονός που έδειχνε πόσο «επίσημη» ήταν η φιλοξενία της Ζακελίν Κένεντι πάνω στη πλοίο των οργίων. Η Τζάκι ήρθε όχι σαν γκόμενα, αλλά ως σύζυγος…

Είχε προηγηθεί, πριν πέντε μήνες, η συνάντηση του κροίσο με την πρώτη κυρία της Αμερικής, στις Μπαχάμες… Η Κάλλας δεν ήξερε τίποτα, όταν, το Μάρτιο του 1968, ο επίσημος αγαπημένος της και η «Αγία» του αμερικανικού λαού φτάνανε με το νοικιασμένο κότερο «Σταυρός του Νότου» ως τα νησιά της Παρθένου… Η Τζάκι, απεσταλμένη της οικογένειας Κένεντι, έπεισε τον Α. Ω. να χρηματοδοτήσει μυστικά την προεκλογική καμπάνια του Μπόμπ Κένεντι, που θα διεκδικούσε τον πολυδάπανο αγώνα για το Λευκό Οίκο.

Η γαλλικής καταγωγής Jacqueline Bouvier «ιερή χήρα» του δολοφονηθέντος προέδρου  Τζον Κένεντυ αφήνει άφωνη την Αμερική, με την απόφασή της να παντρευτεί τον   «Έλληνα πειρατή» (όπως τον αποκαλούν τα μιντια των ΗΠΑ) Αριστοτέλη Ωνάση. Όμορφη, πλούσια, διάσημη, άξια σεβασμού, ξαφνικά  γκρεμίζεται  με πάταγο από το εικονοστάσι μιάς χώρας στη κρεβατοκάμαρα ενός 62χρονου κροίσου που διαθέτει την πιό ακριβή γκλάμουρους πλωτή γκαρσονιέρα του κόσμου…

Από τα ρεπορτάζ μου για τον Μεγάλο Σμυρνιό, βρήκα στο αρχείο μου αυτό το δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» (23-7-1994) και το παραθέτω, γιατί ο Ωνάσης διασκέδαζε με αυτό το στιγμιότυπο του δημοσιογραφικού θράσους μου. Συνέβη λίγο πριν τον «γάμο του αιώνα» στο Σκορπιό  όταν αν και καλεσμένος, ειδικές συνθήκες (που περιγράφω σε άλλο χώρο της ιστοσελίδας) με  ανάγκασαν να βουτήξω στη θάλασσα για να προλάβω το μυστήριο…