Γιβραλτάρ : Απέπλευσε το ιρανικό τάνκερ παρά τις αμερικανικές αντιδράσεις
Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1, που παρέμενε ακινητοποιημένο από την 4η Ιουλίου στα ανοικτά των ακτών του Γιβραλτάρ, σήκωσε άγκυρα το βράδυ της Κυριακής κι άρχισε να κινείται προς νότο.
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Πολάκης: Τη Δευτέρα θα είμαι μπροστάρης σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ
- Φάμελλος: Τυχοδιώκτης ο Κασσελάκης – Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει το πάρτι δισεκατομμυρίων του Μητσοτάκη
- Το «εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών» στην Ιαπωνία έχει να μας διδάξει πολλά
Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που πιάστηκε στην αρπάγη διπλωματικής κρίσης και κρατήθηκε για εβδομάδες από τις αρχές του Γιβραλτάρ αναχώρησε το βράδυ της Κυριακής, μετά την απόρριψη από τις αρχές της βρετανικής περιοχής του αιτήματος των ΗΠΑ να ακινητοποιηθεί ξανά.
Σήκωσε άγκυρα
Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο παρακολούθησης των κινήσεων των πλοίων Marine Traffic, το δεξαμενόπλοιο, που παρέμενε ακινητοποιημένο από την 4η Ιουλίου στα ανοικτά των ακτών του Γιβραλτάρ, σήκωσε άγκυρα το βράδυ κι άρχισε να κινείται προς νότο.
Οι αρχές της περιοχής δεν επιβεβαίωσαν επίσημα τον απόπλου του. Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Gibraltar Broadcasting Corporation (GBC) πάντως μεταφόρτωσε στο Twitter σύντομο βίντεο που ανέφερε πως εικονίζει το Adrian Darya 1, το πρώην Grace 1, καθώς αναχωρεί (κάτω).
….and there she goes! After 46 days in Gibraltar Waters sparking an international incident with Iran, the Adrian Darya, formerly the Grace 1, is leaving… pic.twitter.com/IdxWFgVBwm
— GBC News (@GBCNewsroom) 18 Αυγούστου 2019
Το πλοίο άλλαξε νηογνώμονα, πλέει πια υπό ιρανική σημαία (ως τώρα είχε του Παναμά).
Με ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε χθες, οι αρχές του «Βράχου» απέρριψαν το αίτημα κράτησης του σκάφους που υπέβαλε η Ουάσιγκτον κατ’ εφαρμογή κυρώσεων που προβλέπει αμερικανικός νόμος.
«Αδυνατεί να παράσχει συνδρομή στις ΗΠΑ»
«Βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου, το Γιβραλτάρ αδυνατεί να παράσχει τη συνδρομή που ζητήθηκε από τις ΗΠΑ», ανέφεραν οι αρχές του Γιβραλτάρ.
Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που η βρετανική περιοχή απέρριψε αμερικανικό αίτημα συνδρομής στην κρίση στην οποία ενεπλάκησαν η Ουάσιγκτον, η Τεχεράνη και το Λονδίνο.
Το Grace 1 ακινητοποιήθηκε από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις δυτικά του στενού που οδηγεί στη Μεσόγειο την 4η Ιουλίου, εξαιτίας υποψιών ότι επρόκειτο να παραβιάσει κυρώσεις της ΕΕ μεταφέροντας αργό στη Συρία, σύμμαχο του Ιράν.
Η Τεχεράνη διέψευσε ότι προορισμός των 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ήταν η Συρία.
Στο μεταξύ, εξήγησαν οι αρχές του Γιβραλτάρ, οι αρχές των ΗΠΑ υπέβαλαν πολλά αιτήματα προκειμένου το τάνκερ να παραμείνει ακινητοποιημένο και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε «ένταλμα κράτησής» του.
Προκάλεσε σοβαρή κρίση
Ομως «το καθεστώς των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι θεμελιωδώς διαφορετικό από εκείνο των ΗΠΑ», υπογράμμισαν οι αρχές του Γιβραλτάρ, ενώ ευρωπαϊκοί κανονισμοί «απαγορεύουν συγκεκριμένα την εφαρμογή ορισμένων αμερικανικών νόμων», όπως αυτούς που αφορούν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.
Η ακινητοποίηση του (πρώην) Γκρέις 1 προκάλεσε σοβαρή κρίση μεταξύ Λονδίνου και Τεχεράνης, με τις ιρανικές αρχές να προχωρούν δεκαπέντε ημέρες αργότερα στην ακινητοποίηση του Stena Impero, δεξαμενοπλοίου υπό βρετανική σημαία, στα Στενά του Ορμούζ, θαλάσσια οδό μεγάλης διεθνούς σημασίας.
Τα δύο πλοία και τα πληρώματά τους μετατράπηκαν σε πιόνια στο ευρύτερο γεωπολιτικό παιγνίδι που εκτυλίσσεται από τον Μάιο του 2018, όταν οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν και επέβαλαν εκ νέου τις βαριές οικονομικές κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Τραμπ: «Το Ιράν θα ήθελε να μιλήσουμε»
Εκτοτε, η ένταση δεν σταματά να κλιμακώνεται με κατασχέσεις πλοίων το τελευταίο διάστημα, δολιοφθορές και ζημιές από νάρκες σε άλλα, την κατάρριψη κατασκοπευτικού μη επανδρωμένου αμερικανικού αεροσκάφους από το Ιράν, και το σφίξιμο του κλοιού των δρακόντειων κυρώσεων να ανεβάζουν διαρκώς το θερμόμετρο.
Η αναχώρηση του δεξαμενοπλοίου οδηγεί ορισμένους παρατηρητές να εκφράζουν ελπίδες αποκλιμάκωσης στην περιοχή του Κόλπου.
Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε χθες Κυριακή ότι «το Ιράν θα ήθελε να μιλήσουμε», κάτι που απέδωσε στη δεινή θέση στην οποία έχει βρεθεί η ιρανική οικονομία, προσθέτοντας «μπορούμε να κάνουμε κάτι πολύ γρήγορα, αλλά [οι Ιρανοί] δεν ξέρουν πώς να αρχίσουν».
Ο Τραμπ έκανε τη δήλωση σε δημοσιογράφους στο Νιου Τζέρσεϊ πριν επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος.
Πηγή: ΑΠΕ
- Γιάφκα στο Παγκράτι: Τον ρόλο του 49χρονου φιλόλογου ερευνά η Αντιτρομοκρατική – «Συντηρητής» ή «ενδιάμεσος»;
- Βόρεια Κορέα: Καταδικάζει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ, Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας
- Τραμπ: Ανακοίνωσε τις νέες επιλογές αξιωματούχων για τον Λευκό Οίκο, τα υπουργεία και το κυβερνητικό έργο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις