«Αντί-G7» σχεδιάζουν Κίτρινα Γιλέκα, Βάσκοι εθνικιστές και ΜΚΟ
Οι ακτιβιστές για το κλίμα και οι διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τα Κίτρινα Γιλέκα και τους Βάσκους εθνικιστές ενόψει της συνόδου της G7 στο Μπιαρίτς της Γαλλίας
- Που είναι τα παιδιά; Περισσότερα από 3.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έφτασαν φέτος στην χώρα μας
- «Με βίασαν οι κακοποιοί του Άσαντ, αλλά πλέον δεν φοβάμαι να δείξω το πρόσωπό μου»
- Ξέσπασε ο πατέρας του 19χρονου Γιάννη - «Πρέπει να προσέχουν τα παιδιά» ανέφερε με αφορμή το «Allou Fun Park»
- Γαλλία: Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί το νωρίτερο το βράδυ
Οι ακτιβιστές για το κλίμα και οι διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τα Κίτρινα Γιλέκα και τους Βάσκους εθνικιστές ενόψει της συνόδου της G7 στο Μπιαρίτς της Γαλλίας.
Θα συγκεντρωθούν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς που, όπως καταγγέλλουν, διευρύνεται εξαιτίας του κυνισμού των παγκόσμιων ηγετών.
Αντί-G7 Σύνοδος
Η «αντί-G7» σύνοδος θα γίνει στις πόλεις Εντάι της Γαλλίας και Ιρούν της Ισπανίας, στη γαλλο-ισπανική μεθόριο, 30 χλμ νότια της Μπιαρίτς, όπου 50 μη κυβερνητικές οργανώσεις θα συναντηθούν για να διαμαρτυρηθούν για τις οικονομικές και κλιματικές πολιτικές που ακολουθούν οι μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες και για να προωθήσουν εναλλακτικές πολιτικές.
«Ο κυνισμός της συνόδου της G7 συνίσταται στο ότι έχει θέσει ως κεντρικό θέμα της διοργάνωσης την ανισότητα, αλλά είναι αυτές οι ίδιες οι πολιτικές των πλούσιων χωρών που δημιουργούν και ενισχύουν την ανισότητα», λέει ένας εκπρόσωπος της ΜΚΟ Alternatives G7, ο Σεμπαστιάν Μπαγιέλ.
Όπως λέει ο ίδιος, δεν βλέπει να υπάρχει καμία αντίφαση στο γεγονός ότι οι διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης συνεργάζονται με τα μέλη των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία, ενός κινήματος που ξεκίνησε ως διαμαρτυρία κατά της υψηλής φορολογίας στα καύσιμα.
Το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, που τελευταία έχει χάσει τη δυναμική του, περιελάμβανε πρόσωπα με σχέσεις με την άκρα δεξιά και αμαυρώθηκε από βίαια επεισόδια και λεηλασίες σε μια σειρά από εβδομαδιαίες διαδηλώσεις στο τέλος του 2018 και στις αρχές του 2019.
Ο Μπαγιέλ πρόσθεσε ότι το κίνημα των Βάσκων αυτονομιστών στην Ισπανία έχει εγκαταλείψει τη βία. Το 2011 η ένοπλη οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ETA ανακοίνωσε τον επ΄αόριστον τερματισμό της ένοπλης δράσης της από την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 850 άνθρωποι στην Ισπανία στη διάρκεια 50 χρόνων.
Αλλά και η εκπρόσωπος της ΜΚΟ Friends of the Earth, η Μαλικά Πεϊρό, συμφωνεί ότι η παρουσία των Κίτρινων Γιλέκων στη σύνοδο είναι απαραίτητη.
«Χτίζουμε γέφυρες με τα Κίτρινα Γιλέκα, που είναι ένα πολυεπίπεδο κίνημα. Ένα τμήμα του αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι τα κοινωνικά και τα κλιματικά ζητήματα είναι στενά συνδεδεμένα», είπε.
Οι ΜΚΟ για τη G7
Η Ορελί Τρουβ, η εκπρόσωπος της ΜΚΟ Alternatives G7, μιας κολεκτίβας των γαλλικών ΜΚΟ, είπε ότι οι οργανώσεις αυτές συσπειρώνουν ακτιβιστές για το κλίμα, Κίτρινα Γιλέκα, φεμινίστριες και άλλους ακτιβιστές.
«Σε αυτήν την αντι-σύνοδο θέλουμε να ενώσουμε όλα τα κινήματα που μάχονται κατά των πολιτικών τις οποίες επιβάλλουν οι επικεφαλής κρατών, οι πολιτικοί που ωφελούν τους πλουσιότερους και οι πολυεθνικές, που είναι αυταρχικές και κάνουν διακρίσεις», δήλωσε η Τρουβ.
Οι διοργανωτές της αντι-συνόδου έχουν προγραμματίσει για το Σάββατο ειρηνικές πορείες διαμαρτυρίας στις πόλεις Εντάι και Ιρούν, αλλά οι διοργανωτές των Κίτρινων Γιλέκων έχουν επίσης προαναγγείλει την 41η σαββατιάτικη διαδήλωσή τους, η οποία θα γίνει στην Μπιαρίτς, όπου όμως απαγορεύεται η πρόσβαση στους διαδηλωτές.
Την Κυριακή οι ακτιβιστές σχεδιάζουν «δράσεις ανυπακοής» και η αυτοχαρακτηριζόμενη ριζοσπαστική περιβαλλοντική οργάνωση «Action non-violente COP21» θα αψηφήσει την απαγόρευση των διαδηλώσεων στην πόλη Μπαγιόν, που βρίσκεται 8 χλμ ανατολικά της Μπιαρίτς και θα πραγματοποιήσει πορεία διαμαρτυρίας περιφέροντας επίσημα πορτρέτα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που, όπως υποστηρίζει, έχουν αποκαθηλωθεί από δημαρχεία ανά τη χώρα.
Αυτό το σαββατοκύριακο χιλιάδες αστυνομικοί θα εμποδίζουν την πρόσβαση στην Μπιαρίτς, καθώς οι αρχές φοβούνται τυχόν επανάληψη των κρουσμάτων λεηλασίας, πυρπόλησης αυτοκινήτων και βίας που σημειώθηκαν στο Παρίσι στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν η γαλλική πρωτεύουσα βίωσε τη χειρότερη αστική βία μετά τις φοιτητικές διαδηλώσεις του Μάη του ’68.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις