Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ανάσα για ευάλωτα νοικοκυριά που κινδυνεύει το σπίτι τους, οι πρώτες ρυθμίσεις στεγαστικών

Ανάσα για ευάλωτα νοικοκυριά που κινδυνεύει το σπίτι τους, οι πρώτες ρυθμίσεις στεγαστικών

Γεγονός αποτελούν οι δύο πρώτες ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της α' κατοικίας. Οι ευνοϊκοί όροι που πρότειναν στους δανειολήπτες οι τράπεζες στέλνουν θετικό μήνυμα, ανοίγοντας το δρόμο για την ανακούφιση και προστασία ευάλωτων δανειοληπτών που μπορούν να σώσουν το σπίτι τους με λύσεις βιώσιμες και ρεαλιστικές.

Γεγονός αποτελούν οι δύο πρώτες ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της α’ κατοικίας. Οι ευνοϊκοί όροι που πρότειναν στους δανειολήπτες οι τράπεζες με επιτόκιο 2%, αποπληρωμή 24-25 χρόνια και επιδότηση 40-50% από το κράτος στέλνουν θετικό μήνυμα, ανοίγοντας το δρόμο για την ανακούφιση και προστασία ευάλωτων δανειοληπτών που -όπως φαίνεται- μπορούν να σώσουν το σπίτι τους με λύσεις βιώσιμες και ρεαλιστικές.

Το γεγονός έσπευσε να επικροτήσει το υπουργείο Οικονομικών, παροτρύνοντας τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και πληρούν τα κριτήρια, ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους παρέχει η πλατφόρμα να σπεύσουν.

Προς το παρόν είναι γεγονός ότι ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει ανοίξει εδώ και 50 ημέρες, οι ενδιαφερόμενοι -που σύμφωνα με κάποιες μετρήσεις μπορεί να ανέλθουν δυνητικά στους 180.000- δεν δείχνουν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να ενταχθούν στην σχετική ρύθμιση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις 22  αιτήσεις έχουν ολοκληρωθεί και έχουν αποσταλεί στις τράπεζες για έλεγχο. Από την 1η Ιουλίου, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μέχρι και τις 18 Αυγούστου, δηλαδή στις 7 πρώτες εβδομάδες λειτουργίας της πλατφόρμας έχουν εισέλθει στην εφαρμογή 68.823 χρήστες, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 14.822 δανειολήπτες ενώ έχουν υποβληθεί μόλις 22 αιτήσεις και έχουν διαβιβαστεί στις τράπεζες.

Οι όροι που πρότειναν οι τράπεζες

«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζουν απρόσκοπτα και αδιάλειπτα την προσπάθειά τους για την ανακούφιση των πραγματικά ευάλωτων νοικοκυριών» τονίζει το υπουργείο και συνεχίζει:

«Σήμερα, εν μέσω θερινής περιόδου, επιτεύχθηκαν οι δύο πρώτες ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Η πρώτη ευνοϊκή ρύθμιση για ένα πραγματικά ευάλωτο νοικοκυριό περιλαμβάνει την εξόφληση του δανείου σε 24 έτη, με επιτόκιο 2% και επιπλέον 40% επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος.

Η δεύτερη ευνοϊκή ρύθμιση επίσης για ένα πραγματικά ευάλωτο νοικοκυριό περιλαμβάνει την εξόφληση του δανείου σε 25 έτη, με επιτόκιο 2% κι επιπλέον 50% επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος».

«Οι πολίτες οι οποίοι είναι κάτοχοι στεγαστικού, καταναλωτικού ή επιχειρηματικού δανείου μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους παρέχει η συγκεκριμένη πλατφόρμα» καταλήγει το υπουργείο.

Ποιοι μπορούν να κάνουν χρήση της πλατφόρμας

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της α’ κατοικίας, που τέθηκε σε λειτουργία από την 1η Ιουλίου 2019, μπορεί να υποβάλλει αίτηση κάθε φυσικό πρόσωπο με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα, το οποίο πληροί τις προϋποθέσεις υπαγωγής και επιλεξιμότητας που αναφέρονται στο σχετικό νόμο [στη παρ. 1 του άρθρου 68 του N. 4605/2019 (ΦΕΚ 52/Α΄/01.04.2019)], με σκοπό την προστασία της κύριας κατοικίας του από τον πλειστηριασμό και την αναγκαστική ρευστοποίηση.

Πρόσβαση στην πλατφόρμα έχουν οφειλέτες, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση, ο/η σύζυγος και τα εξαρτώμενα μέλη. Πρόσβαση έχουν επίσης οι πιστωτές του οφειλέτη.

Μέσω της πλατφόρμας αυτής ρυθμίζονται τα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια που έχουν ως υποθήκη την κύρια κατοικία του οφειλέτη. Η ευνοϊκή ρύθμιση περιλαμβάνει διαγραφή του υπολοίπου δανείου που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας της κύριας κατοικίας, εξόφληση του υπολοίπου ποσού σε έως 25 έτη και χαμηλό επιτόκιο euribor +2%.

Επιπροσθέτως μέσω της πλατφόρμας παρέχεται για πρώτη φορά επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου σε ποσοστό έως 50%, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα της οικογένειας του δανειολήπτη και για το σκοπό αυτό έχει ενταχθεί κονδύλι ύψους 150 εκατ. ευρώ στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2019.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως 31/12/2019.

Για την υποβολή της αίτησης οι πολίτες και συνεργάτες τους, μπορούν να επισκέπτονται:

-την ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους: www.keyd.gov.gr

-τα 40 Κέντρα – Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών που λειτουργούν πανελλαδικώς, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού στο τηλ.: 213.212.57.30

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρεί ο δανειολήπτης

Η πλατφόρμα ελέγχει για κάθε οφειλή εάν πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις: ληξιπρόθεσμη οφειλή κατά την 31η /12/2018, ένδειξη μη ύπαρξης εγγύησης Ελληνικού Δημοσίου, σύνδεση εξασφάλισης με κύρια κατοικία αιτούντος και ένδειξη μη ύπαρξης ρύθμισης ή εκκρεμούς αίτησης ρύθμισης.

Η αξία της κύριας κατοικίας της οποίας επιδιώκεται η προστασία από την αναγκαστική ρευστοποίηση, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει κατά τον χρόνο υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης συναινετικής ρύθμισης οφειλών το ποσό των 250.000 ευρώ. Εάν στις οφειλές περιλαμβάνονται και επιχειρηματικά δάνεια, η αξία της κατοικίας δεν μπορεί να είναι ανώτερη από 175.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι ως αξία της κύριας κατοικίας λαμβάνεται η φορολογητέα αξία για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Επίσης προϋπόθεση αποτελεί  το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου (συνυπολογιζομένων λογιστικοποιημένων τόκων και τυχόν εξόδων εκτέλεσης) κατά την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης για συναινετική ρύθμιση των οφειλών να ανέρχεται μέχρι του ποσού των 130.000 Ευρώ ανά πιστωτή ή των 100.000 Ευρώ ανά πιστωτή, εφόσον στις οφειλές αυτές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια. (άρθρο 68 § 1ζ και η ν.4605/219).

Το οικογενειακό εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 12.500 ευρώ, κατά το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 8.500 Ευρώ για το σύζυγο και κατά 5.000 Ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τα 3 εξαρτώμενα μέλη.

Η υποβολή αίτησης προστασίας της πρώτης κατοικίας προϋποθέτει την αποδοχή άρσης του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου του αιτούντος, του/της συζύγου και των εξαρτώμενων μελών. Σημειώνεται ότι κατά το στάδιο της άντλησης των στοιχείων από τρίτες πηγές (πιστωτικά ιδρύματα και Α.Α.Δ.Ε.), η οποία διαρκεί δέκα ημερολογιακές ημέρες, ο χρήστης (αιτών, σύζυγος/εξαρτώμενο μέλος) δεν δύναται να επεξεργαστεί το περιεχόμενο της αίτησης, παρά μόνο έχει τη δυνατότητα προβολής των στοιχείων που έχουν αντληθεί.

Ο νόμος παρέχει προστασία από αναγκαστικά μέτρα για όσους πληρούν τα κριτήρια και ενταχθούν στη ρύθμιση, μεταξύ των οποίων είναι και όσοι έχουν κάνει αίτηση ένταξης στον νόμο Κατσέλη και η αίτησή τους εκκρεμεί. Εναλλακτικά, μπορεί κάποιος να ζητήσει τη ρύθμιση της οφειλής του δικαστικά.

Το δημόσιο ελέγχει βήμα-βήμα τη διαδιασία

Σημειώνεται ότι με την υποβολή της αίτησης το Δημόσιο αποκτά πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα και τα έγγραφα που ανταλλάσσονται μεταξύ του αιτούντα και των πιστωτών στο πλαίσιο της διαδικασίας και ελέγχει μέσω της πλατφόρμας εάν ο αιτών πληροί τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις υπαγωγής σε ρύθμιση οφειλών και συνεισφοράς του Δημοσίου στο πλαίσιο του νόμου.

Εφόσον συντρέχουν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μέσω της πλατφόρμας εγκρίνει εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών το ποσοστό και το ενδεικτικό ποσό της Συνεισφοράς του Δημοσίου και προωθεί στην ΗΔΙΚΑ την εγκεκριμένη αίτηση.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα ήδη διαλειτουργεί με τα πληροφοριακά συστήματα: α) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και β) των Τραπεζών (μέσω της Τειρεσίας Α.Ε.), από όπου και αντλεί στοιχεία, τα οποία είναι διαθέσιμα στον αιτούντα.

Αναλυτικός οδηγός και Παραδείγματα

Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους έχει εκδώσει αναλυτικό οδηγό με όλα τα βήματα που χρειάζεται να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι για υπαγωγή στην πλατφόρμα προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Περιλαμβάνει τις ενέργειες του αιτούντα, της συζύγου και των εξαρτώμενων μελών έως και την αποδοχή του σχεδίου σύμβασης ρύθμισης των δανείων.

Επίσης υπάρχει οδηγός χρήσης υποβολής ερωτήματος.

Must in

Το «εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών» στην Ιαπωνία έχει να μας διδάξει πολλά

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, Shiro Oguni έχει δηλώσει πως θέλει να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία γύρω από την άνοια και να αλλάξει τις αντιλήψεις γύρω από από αυτήν και τη γήρανση

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024