Λονδίνο: Φωτιά απέναντι από τον Πύργο Γκρένφελ – Ξυπνούν ανατριχιαστικές μνήμες
Μεγάλη κινητοποίηση στο δυτικό Λονδίνο, όπου έχει ξεσπάσει φωτιά σε πολυκατοικία κοντά στον Πύργο Γκρένφελ, την 24ώροφη πολυκατοικία που τον Ιούνιο του 2017 είχε γίνει... τάφος για 72 ανθρώπους
- Συντριβή ελικοπτέρου στην Τουρκία - Η στιγμή που απογειώνεται με δυσκολία εν μέσω πυκνής ομίχλης
- Που είναι τα παιδιά; Περισσότερα από 3.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έφτασαν φέτος στην χώρα μας
- Κλέφτης αρπάζει κινητό και διακόπτει… πρόταση γάμου [Βίντεο]
- Ξέσπασε ο πατέρας του 19χρονου Γιάννη - «Πρέπει να προσέχουν τα παιδιά» ανέφερε με αφορμή το «Allou Fun Park»
Μεγάλη κινητοποίηση στο δυτικό Λονδίνο, όπου έχει ξεσπάσει φωτιά σε πολυκατοικία κοντά στον Πύργο Γκρένφελ, την 24ώροφη πολυκατοικία που τον Ιούνιο του 2017 είχε γίνει… τάφος για 72 ανθρώπους.
Τουλάχιστον εξήντα πυροσβέστες βρίσκονται στο σημείο.
Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, «η φωτιά έχει εξαπλωθεί σε έξι ορόφους, δεν έχω εικόνα πως είναι εσωτερικά, ωστόσο απ’έξω το κτήριο φαίνεται να φλέγεται από τη μία πλευρά.
#Kensington
BREAKING: A fire has broken out in a flat within a tower block on Darfield Way in #NottingHill, #W10.London Fire Brigade say they currently have 60 firefighters at the scene. pic.twitter.com/78HgiDasNp
— London 999 Feed (@999London) August 23, 2019
Πυρκαγιά στον Πύργο Γκρένφελ
Η πυρκαγιά στον Πύργο Γκρένφελ ξέσπασε στις 14 Ιουνίου 2017 σε πολυκατοικία 24 ορόφων και ύψους 67 μέτρων, η οποία στέγαζε διαμερίσματα κατοικιών στο Βόρειο Κένσινγκτον του δυτικού Λονδίνου. Η Μητροπολιτική Αστυνομία δήλωσε, ότι 74 άνθρωποι αγνοούνται και θεωρούνται νεκροί, ενώ άλλοι πέντε άνθρωποι θεωρούνται επισήμως νεκροί, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να ανέρχεται στους 79.
Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έλαβαν την πρώτη κλήση για φωτιά στις 00:54 (τοπική ώρα) και το κτίριο συνέχισε να καίγεται για 24 ώρες. Αρχικά, εκατοντάδες πυροσβέστες και 45 πυροσβεστικά οχήματα συμμετείχαν στις προσπάθειες για τον έλεγχο της πυρκαγιάς, με πολλούς πυροσβέστες να συνεχίζουν να προσπαθούν να ελέγξουν τις εστίες της πυρκαγιάς στους υψηλότερους ορόφους, καθώς το υπόλοιπο κτίριο είχε εκκενωθεί.
Οι κάτοικοι στα γύρω κτίρια εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, εξαιτίας της ανησυχίας ότι ο πύργος θα μπορούσε να καταρρεύσει, αν και αργότερα το κτίριο αποδείχθηκε δομικά σταθερό.
Ο πύργος είχε 120 διαμερίσματα, του ενός και των δυο δωματίων έκαστο. Από τους πυροσβέστες διασώθηκαν 65 άτομα και 74 επιβεβαιώθηκαν, ότι νοσηλεύονταν σε πέντε νοσοκομεία σε ολόκληρο το Λονδίνο.
Από τους νοσηλευόμενους, 17 ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Οι έρευνες χρειάστηκε να σταματήσουν για κάποιες ώρες στις 16 Ιουνίου, καθώς το κτίριο θεωρήθηκε μη ασφαλές, με κίνδυνο για κατάρρευση, αλλά οι διασώστες μπόρεσαν να μπουν στις 17 Ιουνίου και να φτάσουν μέχρι τον τελευταίο όροφο.
Η αιτία της φωτιάς ήταν μία ελαττωματική συσκευή ψυγείου. Η ταχύτητα με την οποία εξαπλώθηκε η φωτιά πιστεύεται, ότι είχε βοηθηθεί από την εξωτερική επένδυση του κτιρίου, που είχε τοποθετηθεί κατά την ανακαίνιση, η οποία είχε γίνει στο κτίριο το διάστημα 2015 – 2016.
Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν επέκρινε τις οδηγίες ασφαλείας, κυρίως εκείνες που παρότρυναν τους ανθρώπους να μένουν μέσα στα διαμερίσματά τους μέχρι να διασωθούν από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες.
Αυτή η συμβουλή προϋποθέτει ότι οι πυροσβεστικές υπηρεσίες θα μπορούν να κρατήσουν μια πυρκαγιά αποκλειστικά στο εσωτερικό ενός κτιρίου, κάτι που είναι αδύνατο εάν η φωτιά εξαπλώνεται γρήγορα στο εξωτερικό μέρος του κτιρίου. Από το 2013 το σωματείο κατοίκων, Grenfell Action Group, είχε επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία του για την πυρασφάλεια και είχε προειδοποιήσει τον ιδιοκτήτη του πύργου τον Νοέμβριο του 2016, ότι μόνο μια καταστροφική πυρκαγιά θα τους υποχρέωνε τελικά να αναλάβουν τα μέτρα προφύλαξης κατά της φωτιάς και την σωστή συντήρηση των συστημάτων που σχετίζονται με την φωτιά.
Στις 16 Ιουνίου, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία αντιμετώπισε σκληρή κριτική για τον χειρισμό της απέναντι στην τραγωδία αυτή, ανακοίνωσε χρηματοδότηση 5 εκατομμυρίων λιρών για τα θύματα της πυρκαγιάς. Όλοι όσοι έμειναν άστεγοι, θα λάβουν 5.500 λίρες: σε κάθε νοικοκυριό θα δοθούν τουλάχιστον 500 λίρες σε μετρητά και 5.000 λίρες σε τραπεζικό λογαριασμό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις