Γαλλικές φρεγάτες στο Αιγαίο; Τα σενάρια και τι συζήτησαν Μητσοτάκης – Μακρόν
Το τετ α τετ που είχαν την Πέμπτη στα Ηλύσια Πεδία ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμανουέλ Μακρόν και η εις βάθος συζήτηση για τα θέματα αμυντικής συνεργασίας δεν αποκλείεται να αποτελέσει το... «γαλλικό κλειδί» που θα μπορούσε να ξεκλειδώσει την αγορά τουλάχιστον δυο γαλλικών φρεγατών για την ενίσχυση του Ελληνικού Στόλου
- Συγκλονίζει ο 95χρονος γιατρός του Πολυτεχνείου: Καμιά αμφιβολία για τους νεκρούς – Πολλοί τραυματίστηκαν από σφαίρες
- Πώς υποδέχτηκαν την επικοινωνία Σολτς - Πούτιν σε Λονδίνο και Παρίσι - Κινήσεις τακτικής στην σκακιέρα
- «Δεν θα καλύπτω εγώ τους πάντες, θα πω τα πράγματα με το όνομά τους» λέει η Ειρήνη
- Παρέλαση μασκοφόρων ενόπλων νεοναζί στο Οχάιο
Το τετ α τετ που είχαν την Πέμπτη στα Ηλύσια Πεδία ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμανουέλ Μακρόν και η εις βάθος συζήτηση για τα θέματα αμυντικής συνεργασίας δεν αποκλείεται να αποτελέσει το… «γαλλικό κλειδί» που θα μπορούσε να ξεκλειδώσει την αγορά τουλάχιστον δυο γαλλικών φρεγατών για την ενίσχυση του Ελληνικού Στόλου.
Οπως αναφέρουν τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο και ο Μάνος Χαραλαμπάκης «στις 17 Ιουλίου, σε μία μαραθώνια σύσκεψη στο «Πεντάγωνο» – που είχε κρατήσει δυόμισι ώρες – ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερωνόταν από τους αρχηγούς των Επιτελείων για όλες τις ελλείψεις των Ενόπλων Δυνάμεων και μεταξύ άλλων για την επιτακτική ανάγκη του Πολεμικού Ναυτικού να ενισχυθεί με νέες φρεγάτες προκειμένου να αντικαταστήσουμε τις παλιές, τύπου S, και να αυξήσουμε την αποτρεπτική ικανότητα του Στόλου μας στο Αιγαίο.
Οπως προεξοφλείται, ο Πρωθυπουργός έμαθε τότε, πως σε αυτή τη φάση, δύο είναι οι χώρες που «παίζουν» δυνατά για να μας προσφέρουν καινούργια πλοία επιφανείας: η Γαλλία και η Αμερική. Το Παρίσι ποντάροντας στην παραδοσιακή συνεργασία με την Ελλάδα, στο πνεύμα τού «Ελλάς, Γαλλία, Συμμαχία» έχει αυξήσει την πίεσή του προκειμένου να πείσει την Ελλάδα να επιλέξει τις φρεγάτες νέας γενιάς Belharra.
Εντούτοις αγκάθι παραμένει ο τρόπος χρηματοδότησης, αφού η Ελλάδα δεν μπορεί να δαπανήσει τεράστια ποσά – όπως στο παρελθόν – και θα δεχόταν μία αγορά μόνο με αποπληρωμή σε πολλές δόσεις και σε βάθος χρόνου με τη μορφή διακρατικής συμφωνίας (σαν αυτές που κάνουν οι Αμερικανοί, τις λεγόμενες FMS – Foreign Military Sales).
Συνομιλίες
Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν είχαν υπάρξει οι γνωστές συνομιλίες Μακρόν – Τσίπρα για τις φρεγάτες χωρίς όμως αποτέλεσμα. Μένει να φανεί αν η κυβέρνηση της ΝΔ θα ζυγίσει την επιθετικότητα και τις παρανομίες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο και θα χειριστεί διαφορετικά το θέμα για να προχωρήσουν οι διαδικασίες ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού. Αλλωστε, όπως έχουν επισημάνει επανειλημμένως στα «ΝΕΑ» ανώτατες πηγές του «Πενταγώνου», μόνο με «μία Government to Government» επαφή και συμφωνία θα μπορούσε να ξεκλειδώσει το θέμα της απόκτησης γαλλικών φρεγατών.
Πάντως, το τελευταίο διάστημα η Αθήνα έχει αποκτήσει ρόλο… πολύφερνης νύφης στα εξοπλιστικά. Αρκετές εταιρείες – κολοσσοί και μάλιστα από διαφορετικές χώρες μας πολιορκούν. Βλέπουν δηλαδή ότι η Αγκυρα εντείνει την προκλητικότητα στο Αιγαίο και σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.
Ουδείς βέβαια μπορεί να βγάλει εκτός παιχνιδιού τους πρωτοπόρους στις «μπίζνες» Αμερικανούς, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη και την παρατεταμένη άνοιξη που διανύουν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι στις 29 Ιουλίου συναντήθηκαν στην Αθήνα ο γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ, αντιναύαρχος ΠΝ (εα) Κυριάκος Κυριακίδης, με τον υποναύαρχο (USN) Francis D. Morley, διευθυντή του Γραφείου Διεθνών Προγραμμάτων του Ναυτικού των ΗΠΑ. Και επίσης δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι πλέον οι επαφές Αθήνας – Ουάσιγκτον είναι σημαντικά αναβαθμισμένες και τον Οκτώβριο αναμένεται ο δεύτερος γύρος του στρατηγικού διαλόγου των δύο χωρών.
Τι είναι οι φρεγάτες
Η φρεγάτα Belharra διαθέτει συστήματα τελευταίας γενιάς της φρεγάτας Belharra, της παρέχουν αυξημένη ικανότητα εντοπισμού, μικρότερους χρόνους αντίδρασης και καλύτερη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Σύμφωνα με το onalert, το μεγαλύτερο άλμα στο επίπεδο ικανοτήτων έρχεται από την πρόσκτηση της ικανότητας προβολής ισχύος στην ξηρά, χάρη στο κορυφαίο πυραυλικό σύστημα Naval Cruise Missile (NCM), ο οποίος έχει βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων.
Για την προστασία της από τις εναέριες απειλές, η φρεγάτα Belharra είναι εξοπλισμένη με έως και 32 σίλο κάθετης εκτόξευσης αντιαεροπορικών/ αντιβαλλιστικών πυραύλων Aster 30 της MBDA. O Aster 30 block 1 έχει δυνατότητα αναχαίτισης στόχου σε ύψος έως και 20 χιλιόμετρα και σε απόσταση έως και 120 χιλιόμετρα.
Επίσης θα διαθέτει ένα ραντάρ AESA, το σύγχρονο SEA FIRE 500 της εταιρείας Thales, το οποίο υπόσχεται εμβέλεια 500 χιλιομέτρων και υψηλές ικανότητες αποκάλυψης στόχων με χαμηλό RCS και υπερηχητικά κινούμενων στόχων με stealth χαρακτηριστικά και υψηλή ευκινησία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις