Χιλιάδες πρόσφυγες προσπαθούν να διασχίσουν τη Μάγχη για να φτάσουν στη Βρετανία
Η αντιμετώπιση των παράτυπων αυτών διαπλεύσεων αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, στο Παρίσι μεταξύ της Βρετανίδας υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ και του Γάλλου ομολόγου της Κριστόφ Καστανέρ
- «Δεν είναι η πρώτη φορά» - Περιγραφές σοκ από την επίθεση 33χρονου σε 29χρονη στα Εξάρχεια
- Τραμπ: Ο επιλεγείς για τη Λατινική Αμερική είχε αποπεμφθεί για... ερωτοδουλειές
- Πωλητήριο και σε… κάστρα στην Ευρώπη – Πόσο κοστίζει η απόκτησή τους
- Το κόστος διαμονής σε δημοφιλείς προορισμούς - Ελαφρώς προς τα πάνω οι τιμές ενόψει Χριστουγέννων
Τα παίζουν όλα για όλα, κινητοποιημένοι από την επιτυχία κάποιων: ο αριθμός των μεταναστών που έχουν προσπαθήσει να διασχίσουν τη Μάγχη διπλασιάστηκε φέτος, παρά τα ενισχυμένα μέτρα παρακολούθησης και την επικινδυνότητα των στενών που κόστισε πρόσφατα τη ζωή σε έναν Ιρακινό.
Η αντιμετώπιση των παράτυπων αυτών διαπλεύσεων αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, στο Παρίσι μεταξύ της Βρετανίδας υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ και του Γάλλου ομολόγου της Κριστόφ Καστανέρ.
Από τον Ιανουάριο 1.473 μετανάστες προσπάθησαν να φτάσουν στις αγγλικές ακτές, έναντι 586 πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του λιμεναρχείου της Μάγχης και της Βόρειας Θάλασσας.
Το 2015 δεν υπήρξε καμία απόπειρα από μετανάστες να διασχίσουν παράτυπα τη Μάγχη. Το φαινόμενο εμφανίστηκε το 2016 –όταν 164 μετανάστες διασώθηκαν και άλλοι 47 το 2017—αλλά τα περιστατικά ήταν πολύ λίγα ως το φθινόπωρο του 2018. Έκτοτε η αύξηση είναι «αργή αλλά σταθερή», σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές παρά το σχέδιο δράσης της Γαλλίας και της Βρετανίας που ξεκίνησε τον Ιανουάριο και έχει στόχο την ενίσχυση των μέτρων παρακολούθησης των ακτών, τόσο στη θάλασσα όσο και στη στεριά.
Κάποιοι μετανάστες προσπαθούν μάλιστα να διασχίσουν τη Μάγχη κολυμπώντας από το πιο στενό σημείο της, μεταξύ του Ντόβερ και του Καπ Γκρι- Νε που απέχουν περίπου 30 χιλιόμετρα. Για πρώτη φορά βρέθηκε την Παρασκευή στα ανοικτά του Ζέεμπρουγκε του Βελγίου το πτώμα ενός 48χρονου Ιρακινού, ο οποίος φαίνεται ότι αναχώρησε από μια παραλία στη βόρεια Γαλλία. Επίσης από τον Αύγουστο αγνοείται μία γυναίκα.
Σε περίπτωση που σωθούν στα γαλλικά ύδατα, οι μετανάστες μεταφέρονται στις γαλλικές ακτές και παραδίδονται στην αστυνομία των συνόρων για να εξακριβωθεί ότι δεν πρόκειται για διακινητές, και στη συνέχεια αφήνονται ελεύθεροι εκτός κι αν οι αρχές ζητήσουν να τεθούν σε κέντρο κράτησης.
Οι διακινητές συνήθως αγοράζουν στη Γερμανία, την Ολλανδία ή το Βέλγιο μικρά πλοιάρια τα οποία κρύβουν στην άμμο. Στη συνέχεια πλησιάζουν τους πελάτες τους, οι οποίοι πληρώνουν 3.000 με 12.000 λίρες για να περάσουν από τη βόρεια Γαλλία στη Βρετανία.
«Brexit, το επιχείρημα των διακινητών»
Περίπου 98 πλοιάρια έχουν καταφέρει να φτάσουν στις αγγλικές ακτές με 1.029 μετανάστες, σύμφωνα με τη νομαρχία του Πα-ντε-Καλαί.
«Φυσικά υπάρχουν και φορές επιτυχημένου διάπλου, αυτό άλλωστε ενθαρρύνει τους μετανάστες, το γεγονός ότι γνωρίζουν ότι ίσως τα καταφέρουν», ανέφερε η εισαγγελία της Μπουλόν-σουρ-Μερ, η οποία εξάρθρωσε φέτος οκτώ δίκτυα διακινητών. «Το πρόβλημα του Brexit είναι ένα επιχείρημα των διακινητών, το Brexit δεν αποτελεί νέο στοιχείο».
Η αύξηση των αποπειρών των μεταναστών να διασχίσουν τη Μάγχη συνδέεται με την άφιξη «μιας κοινότητας Ιρανών που δεν βρήκαν θέση» στην περιοχή του Καλαί και της Δουνκέρκης, καθώς «οι Αφγανοί είχαν καταλάβει την αγορά των φορτηγών. Στη συνέχεια σε αυτούς προστέθηκαν Ιρακινοί».
Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, η αυξητική τάση εξηγείται «από τους πιο ενδελεχείς ελέγχους που γίνονται στα οχήματα (που διασχίζουν) στη σήραγγα (της Μάγχης) και στα φέρι μπόουτ».
Ωστόσο οι οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών αναφέρουν άλλους λόγους: «την παρενόχληση από την αστυνομία», κυρίως στο Καλαί όπου ζουν πολλές εκατοντάδες μετανάστες, και τα μηνύματα μεταναστών, κυρίως Ιρανών και Ιρακινών, που κατάφεραν να φτάσουν στη Βρετανία.
«Οι συνθήκες (στις ακτές της Γαλλίας) είναι φρικτές. Εκτιμάμε ότι είναι έτοιμοι για όλα» παρά τους κινδύνους που συνδέονται με τη μεγάλη κίνηση των πλοίων στη Μάγχη, το κρύο νερό και την επικινδυνότητα των πλοιαρίων, δήλωσε η Κλερ Μιγό της οργάνωσης Salam.
«Υπάρχουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι απογοητευμένοι. Ποια επιλογή τους μένει, εκτός από τη Βρετανία;», σημείωσε ο Γκαέλ Μάνζι της Utopia56.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις