Προειδοποίηση Παναγιωτόπουλου προς την ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα
Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να συμπεριλάβει κατά προτεραιότητα την Ανατολική Μεσόγειο στις περιοχές αυξημένου ενδιαφέροντος όσο αφορά στη «Συντονισμένη Θαλάσσια Παρουσία» της Ε.Ε.
- «Πού βρίσκετε την όρεξη», είπε ο Γεωργιάδης στον «Άγιο Σάββα» - «Δεν είμαστε βολεμένοι όπως εσύ», του φώναζαν
- Η δικαιοσύνη μίλησε: Γυναίκα που αρνείται το σεξ δεν «φταίει» για το διαζύγιο
- Ανησυχεί για τη ρωσική οικονομία ο Πούτιν, λέει το Reuters - Ο Τραμπ πιέζει για συμφωνία με την Ουκρανία
- Κάρλα Σοφία Γκασκόν: Η πρωταγωνίστρια του «Emilia Pérez» είναι η πρώτη τρανς υποψήφια για Όσκαρ
Στη σταθερή τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο που συνεχίστηκε με την αποστολή τέταρτου ερευνητικού πλοίου αναφέρθηκε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος στην Άτυπη Σύνοδο υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. στο Ελσίνκι.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για συμπεριφορά που κλιμακώνει την ένταση και τους κινδύνους ασφαλείας στη περιοχή και επεσήμανε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να συμπεριλάβει κατά προτεραιότητα την Ανατολική Μεσόγειο στις περιοχές αυξημένου ενδιαφέροντος όσο αφορά στη «Συντονισμένη Θαλάσσια Παρουσία» της Ε.Ε.
Παράλληλα συμμετείχε στο δείπνο εργασίας των Υπουργών Άμυνας με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Νέες Τεχνολογίες στην Άμυνα». Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του, ο Υπουργός διαβεβαίωσε τους ομολόγους του σχετικά με την προτεραιότητα της Κυβέρνησης για εποικοδομητική συνεργασία σε θέματα Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας. Επιπροσθέτως υπέβαλε προτάσεις για τη συνεργασία των Κρατών-Μελών σε δραστηριότητες Τεχνητής Νοημοσύνης στην Άμυνα.
Κατά τις σημερινές εργασίες συζητήθηκαν η πρωτοβουλία για «Συντονισμένη Θαλάσσια Παρουσία» της Ένωσης (Coordinated Maritime Presences Concept), η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα, καθώς και τα ζητήματα της διασύνδεσης της «Κλιματικής Αλλαγής με την Άμυνα».
Στις παρεμβάσεις του για το θέμα της πρωτοβουλίας «Συντονισμένης Θαλάσσιας Παρουσίας» της Ένωσης ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι τα ζητήματα για τη Θαλάσσια Ασφάλεια είναι υψηλής προτεραιότητας για την Ελλάδα και υπενθύμισε ότι η πολιτική της Ε.Ε. για τη Θαλάσσια Ασφάλεια υιοθετήθηκε επί Ελληνικής Προεδρίας το 2014.
Ο Έλληνας Υπουργός σημείωσε ότι στην επιλογή των περιοχών που θα αναπτυχθεί μελλοντικά η πρωτοβουλία, μετά την ολοκλήρωση της πιλοτικής της εφαρμογής, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και το κριτήριο της εγγύτητας με την Ε.Ε., όπως είναι η περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Επίσης ξεκαθάρισε ότι οι συνεργασίες που θα αναπτύσσει η εν λόγω πρωτοβουλία της Ε.Ε. με Τρίτες Χώρες, προϋποθέτει τον εκ μέρους τους σεβασμό των κανόνων καλής γειτονίας και του Διεθνούς Δικαίου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις