Μπούμερανγκ γύρισε στον ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας που κατέθεσε για την επίμαχη τροπολογία που αφορούσε την ΕΥΠ, προκειμένου να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Χωρίς να έχει εξασφαλίσει την παρουσία όλων των βουλευτών του για να στηρίξουν τη θέση του κόμματος, και αυτό παρά το γεγονός ότι είχε σηκώσει πολύ ψηλά το θέμα της ΕΥΠ τις προηγούμενες ημέρες, προκάλεσε πλήθος ειρωνικών σχολίων και καχυποψία για το τι ακριβώς συμβαίνει στο κόμμα, τις σχέσεις επιφανών στελεχών με τον Αλέξη Τσίπρα κτλ. Όλα αυτά δε μία μόλις ημέρα μετά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που προσπάθησε να δώσει εικόνα ενότητας, κοινής στόχευσης για τη μετεξέλιξη του κόμματος, και ετοιμότητας για σκληρή ουσιαστική αντιπολίτευση.

Φυσικά κυβερνητικές πηγές δεν άφησαν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία σχολιάζοντας περιπαικτικά ότι «το 1/3 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε τις παραλίες» και εξαπολύοντας πυρά στον Αλέξη Τσίπρα που μετά την έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή σχολίασε την κυβερνητική διάταξη για την ΕΥΠ με πολύ σκληρό τρόπο.

Πώς η ονομαστική κατέληξε σε γκάφα

Η συζήτηση στη Βουλή για την επίμαχη τροπολογία για την ΕΥΠ διεξήχθη σε πολύ τεταμένο κλίμα με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να ανταλλάσσουν βαρείς χαρακτηρισμούς.

Τα πνεύματα δε ήταν ήδη οξυμένα και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε για άλλη μια φορά να φέρει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών και την επίμαχη τροπολογία.

ΚΚΕ, ΚΙΝΑΛ, και ΜέΡΑ25 αφού εξέφρασαν έντονες αντιδράσεις κυρίως επί της διαδικασίας, αλλά και επί του περιεχομένου των διατάξεων αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τη διαδικασία συζήτησης και ψηφοφορίας.

Παίρνοντας το λόγο από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποχωρεί αλλά ζητά ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας για την ΕΥΠ, κάνοντας μάλιστα λόγο για «ντροπιαστική απαράδεκτη και σκανδαλώδη τροπολογία».

Όπως ενημέρωσε το Σώμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επιλέγει την «λύση» της αποχώρησης, όπως έκαναν το ΚΚΕ, το ΚΙΝΑΛ και η ΜεΡΑ 25, παρά την πρόκληση της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ο κ. Τζανακόπουλος φαίνεται όμως να μην υπολόγισε σωστά τα περιθώρια που υπήρχαν -για να μαζέψει και τον κόσμο- δεδομένου ότι το νομοσχέδιο εισήχθη στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Αυτό τουλάχιστον δείχνει το γεγονός ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ζήτησε η ονομαστική ψηφοφορία να διεξαχθεί αύριο, Σάββατο, ή τη Δευτέρα το πρωί για να λάβει από τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα την απάντηση ότι αυτό είναι αδύνατο.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Βουλής κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αφού το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, στο οποίο εντάσσεται η τροπολογία, συζητείται με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

«Το νομοσχέδιο είναι κατεπείγον και δεν μπορεί να αναβληθεί η ψήφισή του. Ποτέ δεν έχει γίνει στο παρελθόν αναβολή ψήφισης κατεπείγοντος νομοσχεδίου λόγω ονομαστικής ψηφοφορίας. Εχει γίνει με νομοσχέδια που ακολούθησαν άλλη διαδικασία και μετά από συνεννόηση των γραμματέων των ΚΟ. Συνεπώς, η ψηφοφορία θα γίνει σήμερα» τόνισε ο κ. Τασούλας και όρισε την ψηφοφορία για τις 6.30 το απόγευμα, χρόνος, που όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν αρκετός για να συσπειρώσει όλους τους βουλευτές του ο ΣΥΡΙΖΑ και να «γίνει μια γροθιά».

Και έτσι την ώρα της ονομαστικής ψηφοφορίας καταγράφηκαν 25 ηχηρές απουσίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν 220 βουλευτές. Υπέρ ψήφισαν 150 βουλευτές της ΝΔ και κατά συνολικά 70 από τις ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελληνικής Λύσης. Από την διαδικασία όπως προαναφέρθηκε είχαν αποχώρησαν οι ΚΟ ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.

Τη σκυτάλη πήρε ο Τσίπρας

Μετά τις εξελίξεις αυτές στη Βουλή, τη σκυτάλη πήρε ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζοντας τη δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, και κάνοντας λόγο για την αναβίωση των πιο σκοτεινών εποχών και πρακτικών του κράτους της Δεξιάς και την μετατροπή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ξανά σε ΚΥΠ.

«Στις 6 Αυγούστου 2019 ο κ. Μητσοτάκης με διαβεβαίωνε στη Βουλή: «Κε Τσίπρα κανένα νόμο δε θα αλλάξουμε για τον διοικητή της ΕΥΠ». Σήμερα άλλαξε το νόμο με αιφνιδιαστική φωτογραφική τροπολογία της τελευταίας στιγμής» αναφέρει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνεχίζοντας: «Και είναι η τρίτη φορά, σε λιγότερο από δυο μήνες, που η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει αυτόν τον ολισθηρό δρόμο νομοθέτησης για τη κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία. Χωρίς ενημέρωση, χωρίς συζήτηση, χωρίς αντίλογο. Μία για το Ελληνικό, μία για τον ΣΕΒ και τώρα για την ΕΥΠ και τον εκλεκτό του κ. Μητσοτάκη, τον κ. Κοντολέοντα» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Κυβερνητικές πηγές: Ο Τσίπρας μάλλον τελεί σε ταραχή

Στην πολύ σκληρή δήλωση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κυβερνητικές πηγές απάντησαν με ειρωνικό τρόπο, υπεραμυνόμενες για άλλη μια φορά την επιλογή του κ. Κοντολέοντα για την ΕΥΠ:

«Ο κ. Τσίπρας μάλλον τελεί σε ταραχή αφού το 1/3 των βουλευτών του προτίμησε τις παραλίες από το να βρίσκεται στη Βουλή για να υποστηρίξει την ονομαστική ψηφοφορία που εκείνος ζήτησε. Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου θα έχει συνάντηση μαζί του, όπως και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Όταν τον συναντήσει από κοντά, ίσως αντιληφθεί ποσό άδικα ήταν αυτά που εκτόξευσε εναντίον του».