Συναγερμός για το προσφυγικό: Αυξημένες οι ροές – Οι νέες μέθοδοι των διακινητών
Στο δύσκολο σταυρόλεξο του προσφυγικού, η ελληνική κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει την ανοχή των τουρκικών αρχών και τις «κομπίνες» των διακινητών, αλλά και την έλλειψη βοήθειας από την Ε.Ε. Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής μέτρα μεταφοράς των προσφύγων από τα νησιά σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα έχουν δεχθεί έντονη κριτική τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τοπικούς φορείς.
Καζάνι που βράζει θυμίζει για άλλη μία φορά το προσφυγικό: οι αυξημένες ροές των τελευταίων εβδομάδων έχουν ξυπνήσει μνήμες από την προσφυγική κρίση του 2015, με την κυβέρνηση να παρακολουθεί τις εξελίξεις με προβληματισμό.
Το καυτό θέμα του προσφυγικού έχει πέσει εξ ολοκλήρου στους ώμους του Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (όπου υπάγεται ο φάκελος της Μεταναστευτικής Πολιτικής), καθώς η Ευρώπη για άλλη μία φορά τηρεί σιγή ιχθύος. Αυτό φάνηκε και από τις σημερινές κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Ρούτε κατά την επίσκεψη του πρώτου στην Ολλανδία: ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για «διπλό καθήκον» Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ο Ολλανδός ομόλογός του έκανε μία απλή μνεία περί συζητήσεων για το θέμα αυτό. Νωρίτερα, μιλώντας στην εφημερίδα Het Financieele Dagblad, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υπογραμμίσει ότι «δεν είναι λογικό να αφορά μόνο ορισμένες χώρες», θέση που μετέφερε και στην Άνγκελα Μέρκελ – η οποία έδειξε κατανόηση μεν, αλλά δεν πρόσφερε κάποια ουσιαστικά πρόταση λύσης.
Η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να μην επαναληφθούν οι τραγικές εικόνες του 2015: στο έκτακτο ΚΥΣΕΑ του Σαββάτου αποφασίστηκαν αλλαγές στη χορήγηση ασύλου, αύξηση της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων και αποσυμφόρηση των νησιών, όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες, με προώθηση των τελευταίων σε δομές στην ενδοχώρα. Ήδη, το πρωί της Τρίτης ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση μεταφοράς 1.500 προσφύγων από τη Λέσβο στη δομή της Νέας Καβάλας, στο Κιλκίς, και σε άλλους χώρους υποδοχής και ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας.
Ωστόσο, το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τοπικούς φορείς στο Κιλκίς αλλά και τη Φθιώτιδα, όπου αναμένεται να δημιουργηθεί νέο hot spot στο στρατόπεδο του Καραβόμυλου.
Την ίδια ώρα, Τουρκία και διακινητές έχουν στήσει ολόκληρη επιχείρηση εις βάρος κατατρεγμένων ανθρώπων οι οποίοι είτε προσπαθούν να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου είτε επιθυμούν να βρουν μία καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.
131 περισυνελέγησαν ανοιχτά Χίου και Σάμου – 125 στη Μόρια σήμερα
Τουλάχιστον 131 μετανάστες και πρόσφυγες περισυνελέγησαν τις πρωινές ώρες σήμερα από το Λιμενικό Σώμα, σε διαφορετικά περιστατικά που έλαβαν χώρα σε θαλάσσιες περιοχές της Χίου και της Σάμου.
Στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Σάμου εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν, από πλωτό του Λιμενικού, 47 μετανάστες, ενώ στην ίδια περιοχή, σε άλλο περιστατικό και μετά από τηλεφώνημα επιβαίνοντα σε λέμβο με πρόσφυγες, περισυνελέγησαν ακόμα 51 μετανάστες που οδηγήθηκαν στο λιμάνι του Βαθέος.
To πρωί, στη θαλάσσια περιοχή «ΝΕΝΗΤΩΝ» της Χίου περισυνελέγησαν από πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο 27 μετανάστες. Επίσης, στη θαλάσσια περιοχή έξω από το λιμάνι της Χίου εντοπίστηκε πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο με 6 μετανάστες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι του νησιού.
Παράλληλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, 125 μετανάστες έφτασαν στη Μόρια σήμερα το πρωί.
Οι «κομπίνες» των διακινητών στη Λέσβο
Εκμεταλλευόμενοι τις καλές καιρικές συνθήκες και τα «στραβά μάτια» των τουρκικών αρχών, οι διακινητές έχουν χτίσει ολόκληρη επιχείρηση εις βάρος ταλαίπωρων ανθρώπων. Οι λαθρέμποροι φαίνεται ότι έχουν προσαρμοστεί στους ελέγχους των λιμενικών και της ακτοφυλακής και στέλνουν σε καθημερινή βάση εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Για τη διαδρομή των 4,7 ναυτικών μιλίων από την Τουρκία προς τη Λέσβο, για παράδειγμα, η «ταρίφα» της μεταφοράς μπορεί να φτάσει από τα 700 με 1000 ευρώ για διαδρομή με πλαστική βάρκα μέχρι 1.500-2.000 ευρώ για ταχύπλοο. Συνήθης προορισμός είναι «τα φώτα», το αεροδρόμιο δηλαδή του νησιού το οποίο, όπως είναι φυσικό, είναι πιο ευδιάκριτο από τη θάλασσα. Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, πλέον οι λαθρέμποροι στέλνουν τους μετανάστες και σε διαφορετικές παραλίες του νησιού, για να μην εντοπίζονται εύκολα.
Μία συνηθισμένη κομπίνα των διακινητών είναι η μεταφορά σε αλιευτικά των προσφύγων και των μεταναστών, οι οποίοι κρύβονται σε αποθηκευτικούς χώρους των σκαφών. Στη συνέχεια, αυτά περνούν από τη συνοριογραμμή το βράδυ, λέγοντας στα στελέχη του ελληνικού Λιμενικού που περιπολούν στην περιοχή ότι είναι απλά ψαράδες. Με το που περνούν τα σύνορα, αναπτύσσουν ταχύτητα και φτάνουν στα παράλια της Λέσβου.
Σχέδιο απομάκρυνσης από την Τουρκία, καταγγέλλουν οι πρόσφυγες
Οι πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι υπάρχει σχέδιο απομάκρυνσής τους από την Τουρκία. Στα τουρκικά παράλια, λένε, περιμένουν 50.000 μετανάστες.
«Οι Τούρκοι αν δεν πάρουν τα λεφτά τους, θα αφήσουν τους πρόσφυγες να έρθουν γιατί δεν θέλουν τους πρόσφυγες», επιβεβαιώνει ένας εξ αυτών μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.
Από την πλευρά τους, οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι η ανεργία στη χώρα τους οφείλεται στο γεγονός ότι οι Σύροι μετανάστες τους παίρνουν τις δουλειές και γι’αυτό θέλουν να τους διώξουν.
Αντιδράσεις
Το θέμα του προσφυγικού έχει πυροδοτήσει έντονη κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως όσον αφορά στις ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια. Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «άστοχες» και «ιδεοληπτικές» τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απάντησε σφόδρα σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η πρώην κυβέρνηση ευθύνεται για το γεγονός ότι «χιλιάδες πρόσφυγες στοιβάζονται και εγκλωβίζονται επί μακρόν σε θλιβερά στρατόπεδα ωραιοποιημένων ονομασιών όπως δομές φιλοξενίας και κέντρα υποδοχής».
Αντιδράσεις υπάρχουν και σε τοπικό επίπεδο στις περιοχές οι οποίες καλούνται να σηκώσουν το βάρος της φιλοξενίας των επαναπροωθημένων προσφύγων και των μεταναστών. Ο δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην δομή της Νέας Καβάλας αφού, όπως είπε «με την υφιστάμενη κατάσταση παρατηρούνται προβλήματα με έλλειψη νερού καθώς ο αγωγός που τροφοδοτεί τον οικισμό είναι μικρός και μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο τις ανάγκες των 150-200 κατοίκων».
Την ίδια στιγμή, στο πόδι είναι οι κάτοικοι της Ανατολικής Φθιώτιδας αντιδρώντας στη δημιουργία νέου hot spot από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.) σε στρατόπεδο του Καραβόμυλου. Έξω από το στρατόπεδο βρέθηκε σήμερα και η δήμαρχος Στυλίδας. Η κυρία Στεργίου επισημαίνει πως είναι αντίθετη στην μεταφορά προσφύγων στον Καραβόμυλο χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερωθεί η δημοτική αρχή.
Τέλος, μιλώντας στο One Channel, ο Γραμαματέας Δ.Σ. της ελληνικής ένωσης για τα δικαιώματα του ανθρώπου, Λευτέρης Παπαγιαννάκης τόνισε πως «η Μόρια δεν είναι ένα σχέδιο, αλλά βολεύει» και εκτίμησε ότι ως χώρα πρέπει να επανεξετάσουμε το σχέδιο για το προσφυγικό.
- Άρης: Ξεκαθαρίζει για Κουάισον ενόψει Αστέρα
- Xριστούγεννα: Οδηγίες οικονομικής επιβίωσης – Πώς να γιορτάσετε χωρίς να μείνετε «ταπί»
- Εύβοια: Μετανιωμένη η κόρη του θύματος – Αύριο η απολογία του συζύγου της
- Τουρκία: Τέσσερις νεκροί μετά από πτώση ελικοπτέρου σε προαύλιο νοσοκομείου
- Μανώλης Κονταρός: Ξέσπασε σε κλάματα με τη μαντινάδα – αφιέρωση του Βασιλη Μπισμπίκη
- ΕΣΑΚΕ: Η αναμέτρηση Ολυμπιακός-Μαρούσι με την… γλώσσα των αριθμών