Brexit: Ο Τζόνσον δεν θέλει εκλογές, αλλά αποκλείοντας νέα παράταση οδηγεί σε κάλπες
Μπορεί στο διάγγελμά του το απόγευμα της Δευτέρας ο Μπόρις Τζόνσον να είπε πως ούτε εκείνος, ούτε οι Βρετανοί θέλουν εκλογές, ωστόσο, όλα δείχνουν πως η επόμενη στάση για το πολυτάραχο πολιτικό γίγνεσθαί της Βρετανίας θα είναι... οι κάλπες
Μπορεί στο διάγγελμά του το απόγευμα της Δευτέρας ο Μπόρις Τζόνσον να είπε πως ούτε εκείνος, ούτε οι Βρετανοί θέλουν εκλογές, ωστόσο, όλα δείχνουν πως η επόμενη στάση για το πολυτάραχο πολιτικό γίγνεσθαί της Βρετανίας θα είναι… οι κάλπες.
Αυτό γιατί, λίγες ώρες μετά το διάγγελμα Τζόνσον, κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι ο πρωθυπουργός θα κινηθεί για να ζητήσει διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 14 Οκτωβρίου στην περίπτωση που οι βουλευτές μπλοκάρουν την επιλογή Brexit χωρίς συμφωνία.
Η εξελίξεις στον… αστερισμό του Brexit είναι καταιγιστικές, αφού ο δρόμος της Βρετανίας προς την έξοδο από την ΕΕ, μόνο… στρωμένος με ροδοπέταλα δεν είναι. Αυτό βέβαια ήταν κάτι γνωστό, ωστόσο κάθε μέρα που περνάει η χώρα βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην πολιτική κρίση.
Η κατάσταση είχε… ηρεμήσει, μέχρι που ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την απόφασή του να βάλει λουκέτο στο Κοινοβούλιο, πυροδοτώντας σφοδρές αντιδράσεις και δίνοντας συνέχεια στο πολιτικό θρίλερ που βιώνει η χώρα.
Πολιτικοί αντίπαλοι του Συντηρητικού πρωθυπουργού και πολίτες κάνουν λόγο για πραξικοπηματικού τύπου πολιτική και δημοκρατικό ατόπημα, την ώρα που η λαϊκή αναταραχή είναι φανερή στη Βρετανία.
Σα να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, το πρωί της Δευτέρας κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο Μπόρις Τζόνσον οδεύει προς πρώρες εκλογές. Μια απόφαση που δεν αποκλειόταν να ανακοινώσει ακόμα και μέσα σε αυτή την εβδομάδα.
Λίγες ώρες αργότερα και ενώ ο «θόρυβος» γύρω από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είχε αρχίσει να γίνεται εκκωφαντικός, ο Μπόρις Τζόνσον με διάγγελμά του προς τον λαό της χώρας επανέλαβε τη θέση του για de facto Brexit, με ή χωρίς συμφωνία, στις 31 Οκτωβρίου.
Υπογράμμισε επίσης, πως ούτε εκείνος, ούτε οι Βρετανοί θέλουν πρόωρες εκλογές. Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ζητήσει από την ΕΕ νέα παράταση για το Brexit.
Όλα αυτά, τη στιγμή που την Τρίτη στο κοινοβούλιο της χώρας οι βουλευτές που είναι ενάντιοι στα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit θα επιδιώξουν να περάσουν έναν νόμο που θα εξαναγκάζει τον Βρετανό πρωθυπουργό να ζητήσει την αναβολή της ημερομηνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις 31 Ιανουαρίου 2020.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του, ζήτησε από τους υπουργούς να καταψηφίσουν τον συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο θα απαιτεί από τον Τζόνσον να ζητήσει από την ΕΕ να αναβληθεί το Brexit, αν, έως τις 19 Οκτωβρίου δεν έχει κατορθώσει να επιτύχει μια νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες, ή δεν έχει λάβει την έγκριση της βουλής για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, το να περάσει το εν λόγω νομοσχέδιο θα είναι σαν να «κόβουν τα πόδια της Μεγάλης Βρετανίας» στις συνομιλίες της με την Ευρώπη.
Ωστόσο, δεδομένου ότι ο Τζόνσον διευκρίνισε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ζητήσει παράταση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι θα είναι αναγκασμένος να το κάνει αν περάσει το παραπάνω νομοσχέδιο, έδειξε πως… αφήνει ανοιχτή την πόρτα για κάλπες.
Βασισμένα σε αυτό, πολλά ΜΜΕ στο νησί αναφέρουν πως ο Τζόνσον σχεδιάζει εκλογές στις 14 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα, δε, με κυβερνητική πηγή, ο βρετανός πρωθυπουργός θα ζητήσει, αύριο Τρίτη, τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην περίπτωση που οι βουλευτές μπλοκάρουν την επιλογή ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι στο διάγγελμά του ο Μπόρις Τζόνσον, αν και τόνισε πως δεν επιθυμεί εκλογές, άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει άλλη οπτική πέραν του διαζυγίου. Εάν, δηλαδή, δεν επιτευχθεί ο στόχος του Βρετανού πρωθυπουργού, τότε θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε εκλογές.
Τι λέει το νομοσχέδιο
Τη νομοθετική πρόταση που αναμένεται να χρησιμοποιήσουν τις επόμενες ώρες οι αντάρτες βουλευτές των Συντηρητικών με του βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να αποκλείσουν το Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Επιτροπής του κοινοβουλίου για το Brexit, βουλευτής του Εργατικού κόμματος, Χίλαρι Μπεν.
Το νομοσχέδιο θέτει δύο προθεσμίες, στις 19 Οκτωβρίου, οπότε μέχρι τότε ο πρωθυπουργός είτε θα πρέπει να καταφέρει να περάσει την Συμφωνία Αποχώρησης από το κοινοβούλιο ή μία πρόταση που θα προβλέπει το Brexit χωρίς συμφωνία ή να αιτηθεί από την ΕΕ μία παράταση του άρθρου 50, σε επιστολή που θα στείλει στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Στο κείμενο της επιστολής αυτής περιλαμβάνεται η δεύτερη προθεσμία, που θα είναι η 31η Ιανουαρίου του 2020, ως η νέα ημερομηνία εξόδου της χώρας από την ΕΕ, σε περίπτωση που κερδηθεί μία ακόμη παράταση από την ΕΕ.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι εάν και οι δύο πλευρές καταλήξουν σε μία συμφωνία μετά τις 19 Οκτωβρίου και πριν τις 31 Ιανουαρίου, το Brexit θα μπορεί να συμβεί συντομότερα, ωστόσο δεν υπάρχει πρόβλεψη για την περίπτωση μη συμφωνίας ούτε μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.
- «Θέλω έναν sugar daddy και μια θαλαμηγό»: Η Kesha αποκάλυψε τι θέλει να της φέρει το 2025
- Χριστούγεννα: Γιατί λέμε τα κάλαντα στις γιορτές
- Megasports: Το μέλλον είναι «κόκκινο»
- Καιρός: Πού έρχονται χιονοπτώσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο
- Τουρκία: Στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» η χώρα μας για τη Συρία δηλώνει ο Ερντογάν
- «Έχω παιδιά»: Τα Χριστούγεννα είναι υπόθεση οικογενειακή