Ποια είναι η καλύτερη πόλη για να ζήσει κανείς;
Ποια χώρα κατατάσσεται πρώτη στην ετήσια κατάταξη του Economist;
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στην πρώτη θέση της ετήσιας κατάταξης του Economist, με τις καλύτερες πόλεις όπου μπορεί να ζήσει κανείς, κατατάσσεται η αυστριακή πρωτεύουσα, Βιέννη.
Το σερί των επτά χρόνων πρωτιάς της Μελβούρνης έχει «σπάσει» για δύο συνεχή χρόνια η αυστριακή πρωτεύουσα. Την δεύτερη θέση της λίστας Economist Intelligence Unit καταλαμβάνει φέτος η Μελβούρνη και ακολουθούν το Σίδνεϊ, η Οσάκα και το Κάλγκαρι.
Η κατάταξη των πόλεων
Συνολικά οκτώ από τις είκοσι πρώτες θέσεις της λίστας καταλαμβάνει η Ευρώπη, ενώ η Ιαπωνία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία κατέχουν τις υπόλοιπες. Τις τελευταίες θέσεις της λίστας, με τις «χειρότερες» πόλεις για να ζήσει κανείς, καταλαμβάνουν το Καράτσι, η Ντάκα, το Λάγκος, η Τρίπολη στη Λιβύη και τελευταία όλων είναι η Δαμασκός.
Κάθε χρόνο η EIU αξιολογεί 140 χώρες, βαθμολογώντας τις με άριστα το 100, βάσει μία ευρεία γκάμα κριτηρίων που σχετίζονται με παράγοντες όπως το επίπεδο διαβίωσης, οι υποδομές μεταφορών, η εγκληματικότητα, η πρόσβαση στην Παιδεία αλλά και την Υγεία καθώς και η πολιτική και οικονομική σταθερότητα.
Άξιο αναφοράς είναι ότι η Αθήνα φέτος, δεν περιλαμβάνεται στην λίστα.
Που οφείλεται η πρωτιά της Βιέννης
Η βαθμολογία της αυστριακής πρωτεύουσας άγγιξε τις 99,1 μονάδες, αφού η Βιέννη φημίζεται για τις δημόσιες μεταφορές της, την πλούσια πολιτιστική ζωή αλλά και για το εξαιρετικής ποιότητας νερό. Για δέκατη μάλιστα, συνεχή χρονιά, η Βιέννη κατέλαβε την πρώτη θέση σε μία ακόμη ετήσια έκθεση αναφορικά με το επίπεδο διαβίωσης.
Σε γενικότερο πλαίσιο, οι 20 πρώτες θέσεις στην κατάταξη εμφανίζουν εξίσου καλές επιδόσεις αφού η βαθμολογική τους διαφορά δεν ξεπερνά τις πέντε μονάδες. «Η δυτική Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική συνεχίζουν να είναι οι καλύτερες περιοχές στον κόσμο για να ζει κάποιος», αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου του EIU.
Η έκθεση λαμβάνει, φέτος για πρώτη φορά, υπόψη τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής εξετάζοντας την ποιότητα του αέρα αλλά και την θερμοκρασία, με αποτέλεσμα το Νέο Δελχί και το Κάιρο να κάνουν βουτιά στην κατάταξη – στην 118η και 125η θέση αντίστοιχα – εξαιτίας της «κακής ποιότητας του αέρα, των δυσάρεστων μέσων θερμοκρασιών και της ανεπαρκούς υδροδότησης».
Η θέση των μεγάλων οικονομικών κέντρων
Λονδίνο και Νέα Υόρκη, κατατάσσονται στην 48η και 58η θέση αντίστοιχα, καθώς και στις δύο πόλεις παρατηρείται αυξημένη εγκληματικότητα και τρομοκρατία ενώ και τα δύο κέντρα αντιμετωπίζουν προβλήματα υποδομών.
Άλλα οικονομικά κέντρα, όπως το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, βρίσκονται σε καλύτερη θέση, στην 38η και στην 40η αντίστοιχα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις