Ασφυκτική κατάσταση στα νησιά: Πάνω από 5.800 πρόσφυγες έφτασαν μόνο τον Αύγουστο στην Ελλάδα
Από αυτούς, 3.866 έφτασαν στη Λέσβο, 685 στη Χίο και 1262 στη Σάμο.
- Τα επτά νομοσχέδια που εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο - Τι προβλέπουν
- Το ΕΚΠΑ απαντά στην παραπληροφόρηση για τις διεθνείς κατατάξεις των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων
- «Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζει στρατεύματα και drones για τη Ρωσία», προειδοποιεί η Σεούλ
- Οι πολιτικές προβλέψεις του Economist για το 2025
Συνολικά 5813 πρόσφυγες που μετά την άφιξη τους ζήτησαν να τους χορηγηθεί άσυλο, έφτασαν και καταγράφηκαν τον Αύγουστο στα νησιά του βορείου Αιγαίου.
Στοιχεία που τρομάζουν
Από αυτούς, 3.866 έφτασαν στη Λέσβο, 685 στη Χίο και 1262 στη Σάμο.
Μέχρι και χθες, 3 Σεπτεμβρίου τα μεσάνυχτα, στα νησιά πέρασαν 950 άτομα. 531 στη Λέσβο, 112 στη Χίο και 307 στη Σάμο.
Από τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 12 το μεσημέρι σήμερα έχει αναφερθεί η άφιξη άλλων 140 ατόμων. 41 στη Λέσβο, 35 στη Χίο και 64 στη Σάμο.
Η Τουρκία τον… χαβά της
Επίθεση στην ΕΕ εξαπέλυσε η Τουρκία και συγκεκριμένα ο υπουργός Εσωτερικών της Άγκυρας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος ανέφερε μάλιστα σε συνέντευξή του πως δεν βλέπει καμία αύξηση στις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα αυτή την περίοδο.
Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Anadolu, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού ανέφερε πως όχι μόνο οι προσφυγικές ροές έχουν αυξηθεί αλλά υπάρχει και μείωση σε σχέση με πέρσι.
Όχι μόνο έχουν αυξηθεί, αλλά έχουν μειωθεί οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα
«Το πρώτο οκτάμηνο του έτους οι ροές προς τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου έχουν μειωθεί κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι», ανέφερε ο ΥΠΕΣ.
Ο κ. Σοϊλού υποστήριξε πως μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου έχουν πλεύσει προς την χώρα μας 29.025 πρόσφυγες και μετανάστες, έναντι 30.842 που είχαν επιχειρήσει να φτάσουν στα νησιά το πρώτο οκτάμηνο πέρυσι.
Πάντως στο τηλεγράφημα δεν αναφέρεται στον αν ο ΥΠΕΣ παρέθεσε επιμέρους στοιχεία για το τελευταίο δίμηνο.
Καρφιά προς την ΕΕ για το προσφυγικό
Εκτός από την ανύπαρκτη για εκείνον αύξηση στις προσφυγικές ροές, ο κ. Σοϊλού άφησε αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την συμπαράσταση που προσφέρει στην Ελλάδα.
«Εάν η ΕΕ ήταν εξίσου ανήσυχη για την Τουρκία όσο είναι για την Ελλάδα θα λύναμε ζητήματα και προβλήματα καλύτερα», σχολίασε.Ο Τούρκος υπουργός προσέθεσε πως ο ΟΗΕ παρακολουθεί το ζήτημα «με πολύ περισσότερη προσοχή σε σχέση με την ΕΕ».
Εξέφρασε την λύπη του τις τοποθετήσεις της Κομισιόν, η οποία ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι είναι σε επαφή με την Άγκυρα για να διασφαλιστεί η τήρηση των δεσμεύσεών της όσον αφορά την συμφωνία του 2016.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στα Κέντρα Ταυτοποίησης αλλά και στις δομές φιλοξενίας των νησιών αγγίζουν πλέον τους 24.000, με τη Μόρια να έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς εκεί βρίσκονται «εγκλωβισμένα» τουλάχιστον 9.130 άτομα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις