Στην κόψη του ξυραφιού το προσφυγικό – Νέα έκτακτη σύσκεψη υπό Κουμουτσάκο
Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει πιέσεις τόσο από τους τοπικούς φορείς των Δωδεκανήσων, οι οποίοι δεν επιθυμούν να δημιουργηθούν άλλες δομές φιλοξενίας στα νησιά, όσο και από τις αρχές σε εκείνα τα μέρη της ενδοχώρας όπου έχουν μεταφερθεί οι πρόσφυγες, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για αποσυμφόρηση των νησιών.
Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού μετά την έξαρση των ροών στα Δωδεκάνησα. Έχοντας λυγίσει από το βάρος της υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων, που φτάνουν κατά εκατοντάδες σε καθημερινή βάση τον τελευταίο μήνα, τα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου εκπέμπουν SOS, καθώς οι δομές φιλοξενίας τους είναι υπερπλήρεις – με αποκορύφωμα την εκρηκτική κατάσταση στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο.
Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει πιέσεις τόσο από τους τοπικούς φορείς των Δωδεκανήσων, οι οποίοι δεν επιθυμούν να δημιουργηθούν άλλες δομές φιλοξενίας στα νησιά, όσο και από τις αρχές σε εκείνα τα μέρη της ενδοχώρας όπου έχουν μεταφερθεί οι πρόσφυγες, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για αποσυμφόρηση των νησιών.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας του θέματος και της επιφυλακής της κυβέρνησης είναι ότι, μετά το ΚΥΣΕΑ του Σαββάτου, νέα διυπουργική συντονιστική σύσκεψη θα διεξαχθεί αύριο Πέμπτη πάνω σε αυτό καυτό ζήτημα. Η σύσκεψη, σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων, θα πραγματοποιηθεί στις 13.00, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ θα συμμετάσχουν ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος.
Καζάνι που βράζει η Μόρια
Στο απροχώρητο έχει φτάσει για άλλη μία φορά η κατάσταση στη Μόρια της Λέσβου: υπολογίζεται ότι αυτές τις μέρες στον καταυλισμό βρίσκονται τουλάχιστον 10.000 μετανάστες, ενώ το συγκεκριμένο hot spot είναι σχεδιασμένο να φιλοξενεί μόλις 3.000 άτομα.
Με τις συνθήκες στη Μόρια να είναι άθλιες, τα πνεύματα είναι τεταμένα. Σήμερα το μεσημέρι, επικράτησε ένταση όταν περίπου 300 ανήλικοι και ασυνόδευτοι πρόσφυγες κινήθηκαν προς το χώρο όπου βρίσκονται τα γραφεία καταγραφής και άρχισαν να πετούν διάφορα αντικείμενα, φωνάζοντας συνθήματα και ζητώντας άσυλο.
Διαβάστε επίσης: Μόρια: Συνθήκες νέας προσφυγικής κρίσης – Δραματικό χειμώνα «βλέπει» ο γερμανικός Τύπος
Οι αστυνομικοί έπειτα από την περιορισμένη χρήση χημικών προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα, με τα επεισόδια να μεταφέρεται και εκτός της συγκεκριμένης περιοχής. Ο δρόμος έκλεισε για τους οδηγούς για λόγους ασφαλείας, ενώ υπήρξαν και μικροτραυματισμοί.
Η κυβέρνηση, στο μεταξύ, σχεδιάζει να αποσυμφορηθεί η Μόρια με τη μεταφορά 1.000 μεταναστών στην ενδοχώρα.
Θεοδωρικάκος στο One Channel: Στόχος της κυβέρνησης να αποφευχθεί μια νέα Μόρια
Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην συσσωρευτεί πολύς κόσμος στα νησιά και δημιουργηθεί μια χαοτική κατάσταση, όπως αυτή που ζήσαμε στη Μόρια, τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στο One Channel, αναφερόμενος στο Προσφυγικό.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, είπε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τα προβλήματα και αυτός είναι και ο λόγος που έγινε ήδη το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που δημιουργείται.
«Η βασική λογική των μέτρων που παίρνονται είναι να υπάρχουν στην πράξη μόνο δύο και όχι τέσσερις βαθμοί αξιολόγησης αν οι άνθρωποι είναι μετανάστες η πρόσφυγες, καθώς και να μην συσσωρευτεί πολύς κόσμος στα νησιά και δημιουργηθεί μια χαοτική κατάσταση, την οποία όλοι οι Έλληνες ζήσαμε την περασμένη τετραετία με αιχμή τη Μόρια. Ήδη έχει γίνει μεταφορά εκατοντάδων μεταναστών σε περιοχές της χώρας, ώστε να υπάρχει διασπορά» είπε.
Διαβάστε επίσης: Αντιδράσεις δικαστών για τις διαδικασίες για το άσυλο σε πρόσφυγες
Αντιδρούν οι δήμαρχοι βορείου Αιγαίου: Όχι σε νέα δομή για πρόσφυγες
Σύσκεψη με τον περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου είχαν σήμερα οι δήμαρχοι Λήμνου, δυτικής Λέσβου, Μυτιλήνης, Χίου, Οινουσσών, δυτικής Σάμου, ανατολικής Σάμου και Ικαρίας για να συζητήσουν «το πρόβλημα της αλματώδους αύξησης των προσφυγικών ροών προς τα νησιά του βορείου Αιγαίου».
Οι δήμαρχοι, μεταξύ άλλων, απέρριψαν τη δημιουργία οποιασδήποτε άλλης νέας δομής για μετανάστες στις νήσους της Περιφέρειας και ζήτησαν την αναλογική διασπορά των προσφύγων στο σύνολο της χώρας, με άμεση αποσυμφόρηση των νήσων και μαζικές επιστροφές στην Τουρκία. Απαίτησαν επίσης την οριστική διακοπή λειτουργίας των ΚΥΤ πόλεως Σάμου, Μόριας και ΒΙΑΛ.
Αντιδράσεις υπάρχουν και από τη μεριά των τοπικών αρχών και των κατοίκων των περιοχών της ενδοχώρας, όπου επαναπροωθούνται οι πρόσφυγες από τα νησιά. Μετά τη Νέα Καβάλα και το Κιλκίς, οι κάτοικοι στον Καραβόμυλο της Φθιώτιδας έχουν αρχίσει να αντιδρούν στην είδηση ότι ετοιμάζεται κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή.
Την αντίθεσή της στη δημιουργία νέου hot spot στην περιοχή, δηλώνει και η νέα Δήμαρχος Στυλίδας Βιργινία Στεργίου, η οποία τονίζει ότι το συγκεκριμένο στρατόπεδο είναι ακατάλληλο για Κέντρο Φιλοξενίας. «Δεν είναι δυνατόν σε μια παραλιακή ζώνη που εμείς προγραμματίζουμε να αναπτύξουμε τουριστικά να έρχονται κάποιοι αιφνιδιαστικά με το έτσι θέλω και να λένε θα κάνουμε hot spot», υπογραμμίζει.
Κόλπο εκατομμυρίων με τα συσσίτια των προσφύγων
Ιδιαίτερα πλουσιοπάροχες είναι οι συμβάσεις των προμηθευτών συσσιτίων με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο και έχει αναλάβει τη σίτιση των καταυλισμών σε ολόκληρη τη χώρα.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το protagon.gr, από το 2017 και μετά, και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενάμιση χρόνου, συστηματικά διακηρύσσονταν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού κατά 50%-100% από τον αριθμό των προσφύγων στα πλαίσια απευθείας αναθέσεων σε εταιρείες catering.
Η διαδικασία των απευθείας αναθέσεων χωρίς διαγωνισμό έχει προκαλέσει και την παρέμβαση του ευρωπαϊκού μηχανισμού καταπολέμησης απάτης (OLAF), καθώς έχουν διατεθεί περισσότερα από 52 εκατομμύρια ευρώ.
140 νέες αφίξεις σήμερα το πρωί στα Δωδεκάνησα – 5813 όλο τον Αύγουστο
Άλλη μία μέρα έντονων προσφυγικών ροών ήταν η σημερινή για τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Ενδεικτικά, από τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 12 το μεσημέρι σήμερα έχει αναφερθεί η άφιξη άλλων 140 ατόμων: 41 στη Λέσβο, 35 στη Χίο και 64 στη Σάμο.
Συνολικά, 5813 άτομα που μετά την άφιξη τους ζήτησαν να τους χορηγηθεί άσυλο, έφτασαν και καταγράφηκαν τον Αύγουστο στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Από αυτούς, 3.866 έφτασαν στη Λέσβο, 685 στη Χίο και 1262 στη Σάμο. Μέχρι και χθες, 3 Σεπτεμβρίου τα μεσάνυχτα, στα νησιά πέρασαν 950 άτομα: 531 στη Λέσβο, 112 στη Χίο και 307 στη Σάμο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις