Καθοριστικός ο Σεπτέμβριος στη διαπραγμάτευση για το πλεόνασμα – Στο EWG και τα δάνεια του ΔΝΤ
Τη διαδικασία για πρόωρη αποπληρωμή του μέρους των ακριβών δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δρομολογεί η ελληνική κυβέρνηση
Η πρόωρη μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ, το πρωτογενές πλεόνασμα και τα θετικά στοιχεία για την ανάπτυξη θα βρεθούν την Πέμπτη στο τραπέζι της συνόδου του Euro Working Group. Και αυτό λίγες ώρες πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, για την οποία αναμένεται να υπάρξει επίσης έντονο ενδιαφέρον.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επαφή του νέου Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Μιχάλη Αργυρού με τους επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και με τους εκπροσώπους των Θεσμών.
Η διαπραγμάτευση για το πρωτογενές πλεόνασμα
Ο στόχος της κυβέρνησης για το δημοσιονομικό πλεόνασμα, φέτος αλλά και του χρόνου διατηρείται στο ασφυκτικό πλαίσιο του 3,5% του ΑΕΠ.
Η επίτευξη του στόχου θα είναι πιο εύκολη, μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και η κυβέρνηση αποδείξει την προσήλωσή της στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Για το θέμα των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στους οποίους έχει δεσμευτεί η Ελλάδα η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει «να επανεξεταστούν με μεγάλη προσοχή».
Ο κ. Αργυρού θα δεσμευτεί για την ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα από το τέλος του τρίτου προγράμματος ενώ θα θέσει και το θέμα της αναθεώρησης των δημοσιονομικών στόχων μέσα από το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης των μειώσεων φόρων.
Τα μέλη του EWG θα πρέπει να ενημερωθούν και για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2019 αλλά και για τα σχέδια για την μείωση φόρων σε επιχειρήσεις που ετοιμάζεται να εξαγγείλει από την Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός την Παρασκευή.
Το αίτημα στο ΔΝΤ
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσανατολίζεται στην επίσημη υποβολή του αιτήματος για την πρόωρη μερική αποπληρωμή του δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να δοθεί συνέχεια στις «καλές ειδήσεις» μετά και την πλήρη άρση των capital controls.
Το θέμα θα συζητηθεί στο EWG αλλά και στη συνεδρίαση του Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου, καθώς απαιτείται η έγκριση του συγκεκριμένου οργάνου προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.
Το σκεπτικό της αποπληρωμής των 3,8 δισ. ευρώ από τα συνολικά 8,7 δισ. που χρωστά η Ελλάδα στο ΔΝΤ βασίζεται στο γεγονός ότι πλέον έχουν ανακληθεί όλοι οι ανασταλτικοί παράγοντες του πρόσφατου παρελθόντος.
Υπέρ του ελληνικού αιτήματος έχει ταχθεί ο Κλάους Ρέγκλινγκ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ενώ θετική είναι η γνώμη και της Κομισιόν. Την ίδια στιγμή αντιρρήσεις είχαν η Γερμανία και η Ολλανδία.
Οι αντιρρήσεις ξεκίνησαν από τις πρώτες παρατηρήσεις που έκαναν οι εκπρόσωποι των θεσμών μετά τα μέτρα του Μαΐου που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, τα οποία σύμφωνα με τις τότε προβλέψεις έθεταν την Ελλάδα εκτός δημοσιονομικών στόχων.
Είναι γεγονός ότι η ραγδαία αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων ως απόρροια της πλήρους άρσης των capital controls δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ελληνική οικονομία.
Στόχος η ανάπτυξη στην οικονομία
Το μεγάλο ζητούμε τόσο για τους θεσμούς όσο και την αγορά είναι να επιτάχυνση της ανάπτυξης κυρίως στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Ήδη ανάσα δίνουν και τα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας σύμφωνα με τα οποία διαμορφώθηκε στο 1,9% το 2ο τρίμηνο του 2019.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα πρέπει να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή μέχρι την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου ενώ αμέσως μετά το Eurogroup αναμένεται να πιάσουν στην Αθήνα δουλειά τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στο πλαίσιο της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης ενώ οι επικεφαλής αναμένονται στην Αθήνα, εκτός απροόπτου, στις 23 Σεπτεμβρίου για μια ολιγοήμερη επίσκεψη.
Το κλίμα, όπως το μεταφέρουν ευρωπαϊκές πηγές είναι θετικό για την πορεία του κυβερνητικού έργου έως τώρα και μεγάλο ζητούμενο παραμένει φυσικά η επιτάχυνση της ανάκαμψης στην πραγματική οικονομία, σε περιβάλλον πιέσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Έξοδος στις αγορές
Η ελεύθερη πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν αποκλείει μια νέα έξοδο στις αγορές, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος έχει υπερκαλύψει τις ετήσιες δανειακές του ανάγκες.
Μιλώντας στην εκπομπή One Line ο καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Παναγιώτης Λιάργκοβας στο πλαίσιο μιας πιθανής νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές εκτιμά πως «μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το χαμηλό κόστος του χρήματος, μπορούμε να δανειστούμε πολύ φθηνά με σκοπό ανταλλαγής παλαιών χρεών με χαμηλότοκα χρέη».
Είναι γεγονός ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν καθησυχάσει τους φόβους των επενδυτών, οι οποίοι ωθούν ένα ράλι ομολόγων εν μέσω των εκτιμήσεων ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη.
Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να βάζουν τα ελληνικά ομόλογα και πάλι στα ραντάρ τους. Σημειωτέον, ενώ στην έκδοση του 2014 λιγότερο από 30% των επενδυτών ήταν θεσμικοί επενδυτές και το 50% αγοράστηκε από κερδοσκοπικά κεφάλαια, στις φετινές εκδόσεις του δημοσίου τα κερδοσκοπικά κεφάλαια αντιπροσώπευαν μόνο το 11% και οι θεσμικοί επενδυτές το 70%.
Στην κυβέρνηση θέλουν να υπάρξει συνέχεια στις θετικές ειδήσεις μετά την πλήρη άρση των capital controls, κυρίως σε θέματα με αυξημένο δείκτη βαρύτητας για τις αγορές. Τα υποψήφια «μέτωπα» από τα οποία μπορούν να υπάρξουν αυτές οι ειδήσεις είναι η αποπληρωμή του δανείου στο ΔΝΤ, η έγκριση του σχεδίου του ΤΧΣ για τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών, αλλά και η προώθηση των μεγάλων επενδύσεων με έμφαση στο Ελληνικό.
Στην Αθήνα καταφθάνουν επενδυτές
Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών διοργανώνει συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης για Άμεσες Διεθνείς Επενδύσεις (Foreign Direct Investments Roundtable) με οικονομικούς υπουργούς της κυβέρνησης.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου και θα προσφέρει σε θεσμικούς επενδυτές διεθνών επενδυτικών ομίλων και εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων στην Ελλάδα πρόσβαση σε έναν οδικό χάρτη με τις νέες ευκαιρίες Επενδύσεων και Ανάπτυξης στην Ελλάδα. Ήδη 40 εκπρόσωποι διεθνών επενδυτικών οίκων, και αντίστοιχος αριθμός εκπροσώπων επιχειρηματικών ομίλων στην Ελλάδα που στηρίζουν το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών έχουν δηλώσει συμμετοχή στην εκδήλωση.
Την ίδια στιγμή, η Die Welt στέλνει αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας , η οποία επισημαίνει την αισθητά βελτιωμένη εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, ενώ την παρομοιάζει με φοίνικα που αναγεννάται από τις στάχτες του.
«Η Ελλάδα αναδύεται όπως ο φοίνικας από τη στάχτη» σύμφωνα με τη Welt. Η βελτιωμένη διεθνώς εικόνα της Ελλάδας ως χώρος επενδύσεων τους λίγους μήνες διακυβέρνησης Μητσοτάκη είναι εμφανής κατά τη γερμανική εφημερίδα, η οποία παίρνει ως αφορμή για το άρθρο της την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο. «Επί χρόνια μία τέτοια επίσκεψη θα ήταν πρώτο θέμα, όμως αυτήν τη φορά δεν άξιζε ούτε ένα πρωτοσέλιδο. Η χειρότερη περίοδος της κρίσης χρέους έχει περάσει και η ανησυχία για την τύχη της Αθήνας έχει καταλαγιάσει. Και όχι μόνο αυτό, η Ελλάδα έχει στο μεταξύ γίνει η κρυφή αδυναμία των επενδυτών» αναφέρει χαρακτηριστικά.
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης