Κυπριακό: Ποιοι πιέζουν για λύση εδώ και τώρα, τι θέλουν οι Αμερικανοί
Η λύση δείχνει να είναι πιο αναγκαία από ποτέ για τους υποψήφιους επενδυτές, με δεδομένο και το ενεργειακό παιχνίδι που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο, με αποτέλεσμα και ο διεθνής παράγοντας να πιέζει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση
Έντονη κινητικότητα παρουσιάζει το Κυπριακό το τελευταίο διάστημα, με σαφείς προσπάθειες να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο και να καταστεί δυνατή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Η λύση δείχνει να είναι πιο αναγκαία από ποτέ για τους υποψήφιους επενδυτές, με δεδομένο και το ενεργειακό παιχνίδι που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο, με αποτέλεσμα και ο διεθνής παράγοντας να πιέζει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Το ποια λύση θα επιλεγεί και τελικά θα επιτευχθεί καθώς και ο ρόλος της Τουρκίας την επόμενη μέρα στην Κύπρο αλλά και στο ενεργειακό παιχνίδι, παραμένει μία εξίσωση για δυνατούς λύτες, που θα εξαρτηθεί από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες.
ΗΠΑ και Τουρκία
Στους παράγοντες που διαδραματίζουν κύριο ρόλο στις εξελίξεις είναι και οι σχέσεις ΗΠΑ –Τουρκίας, με όποιους προεξοφλούν την οριστική ρήξη να βιάζονται πάρα πολύ. Η Τουρκία παρά τις εντάσεις και την προσέγγιση με τη Ρωσία, παραμένει ένας σημαντικός εταίρος για τη Δύση, την ΕΕ και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ. Και αυτό το γνωρίζουν και στη Μόσχα.
Τη σημασία της Τουρκίας για το ΝΑΤΟ έχει δηλώσει σαφώς και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ακόμα και ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, που αποφεύγει να συναινέσει σε κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας, φτάνοντας ακόμα και να προσπαθήσει να δικαιολογήσει τη στροφή της στους S-400, λόγω της στάσης της προηγούμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ, του Μπάρακ Ομπάμα.
Με το χτίσιμο μίας νέας γέφυρας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία να μοιάζει υπό αυτές τις συνθήκες πιο πιθανή από ότι ένα οριστικό διαζύγιο, η άποψη που υποστηρίζει ότι η λύση τόσο στα ελληνοτουρκικά όσο και στο Κυπριακό, περνάει μέσα από τους δρόμους της συνδιαχείρισης – συνεκμετάλλευσης να τείνει να καταστεί υπαρκτή προοπτική.
Να πέσουν οι τόνοι
Δεν είναι λίγοι άλλωστε και όσοι συμβουλεύουν πλέον προς αυτή την κατεύθυνση Αθήνα και Λευκωσία, σημειώνοντας ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι και ψιθυρίζοντας – ακόμα – ότι πράγματι η Τουρκία δεν μπορεί να αποκλειστεί από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και ίσως το Αιγαίο, καθώς ενδεχόμενος αποκλεισμός της μπορεί να σημάνει και πάγωμα των εξελίξεων, κάτι που πρώτιστα δεν επιθυμούν οι ενεργειακοί κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Η Άγκυρα από την πλευρά της έχει κάνει σαφείς τις διεκδικήσεις της και τις επαναλαμβάνει σχεδόν καθημερινά, με τοποθετήσεις που ξεκινούν από το υψηλότερο επίπεδο, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους αρμόδιους υπουργούς και φτάνουν μέχρι τον κάθε παράγοντα που ασχολείται με τα συγκεκριμένα θέματα. Χάρτες, δηλώσεις, φωτογραφίες, ασκήσεις, προβάλλουν το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», των 462.000 χιλιομέτρων, που φτάνει να επιδιώκει να γκριζάρει το μισό Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και την κυπριακή ΑΟΖ. Η Τουρκία, για τα δικά της συμφέροντα αποδεικνύει για ακόμα μία φορά ότι γνωρίζει τους κανόνες των διεκδικήσεων και της εξωτερικής πολιτικής, καθώς ξεκινά μαξιμαλιστικά και καλεί τους «γείτονες», τους «συμμάχους» ή τους «αντιπάλους» της να διαπραγματευθούν, με αφετηρία τις δικές της γραμμές εκκίνησης.
Συνομιλίες
Σε αυτό το κλίμα συνεχίζονται οι συνομιλίες της Ειδικής Απεσταλμένης του γγ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, επί των όρων αναφοράς, με στόχο την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Χθες δεν έγινε κατορθωτό να υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα, ενώ οι προσπάθειες για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς συνεχίζονται εντατικά.
Φαίνεται ότι υπάρχει κάποια μικρή εμπλοκή στη διαδικασία συνομολόγησης των όρων και έτσι το έγγραφο στο οποίο θα περιλαμβάνονται αυτοί οι όροι δεν κατέστη δυνατό να οριστικοποιηθεί ούτε και σήμερα.
Η κ. Λουτ είδε την Τετάρτη διαδοχικά, για τέταρτη φορά τα τελευταία 24ωρα, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Αναμένεται ότι αύριο θα συνεχίσει τις συναντήσεις της με τους ηγέτες.
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, μέχρι στιγμής δεν έχει ζητηθεί ακόμη νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η αξιωματούχος των ΗΕ δεν θα αναχωρήσει από το νησί χωρίς τουλάχιστον να ενημερώσει την ε/κ πλευρά για τα διαμειφθέντα με τον κ. Ακιντζί.
Ο πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δείχνουν να βαδίζουν προς μία συμφωνία, η οποία ωστόσο δεν είναι σαφές κατά πόσο θα μπορέσει να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, όσο τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη συνεχίζουν να βρίσκονται στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ενώ στα αγκάθια που δεν επιτρέπουν να προχωρήσει η διαδικασία είναι και το θέμα της κλειστή πόλης της Αμμοχώστου.
Με τις υποψίες για παρεμβάσεις της Άγκυρας στη διαδικασία να είναι υπαρκτές στη Λευκωσία τίθενται ερωτηματικά και κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις ο Μουσταφά Ακιντζί, με τον «ΥΠΕΞ» των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι να τον υπονομεύει ευθέως και τις εκλογές στο ψευδοκράτος να επίκεινται. Ο Ακιντζί στις δημοσκοπήσεις στα κατεχόμενα είναι μπροστά και με διαφορά και ίσως να θέλει μία ενδεχόμενη διάσκεψη για το Κυπριακό να οριστεί μετά το Μάρτιο του 2020 ή το ενωρίτερο το Δεκέμβριο του 2019, οπότε και θα έχει βγει νικητής – όπως ελπίζει – από την εκλογική αναμέτρηση, με ανανεωμένη την «εντολή» διακυβέρνησης.
Το κλειδί στη λύση του Κυπριακού παραμένει το ενεργειακό και οι επιδιώξεις της Τουρκίας να κρατηθεί ζωντανή και με ισχυρό ρόλο στο παιχνίδι, με τις εξελίξεις να είναι μπροστά. Ακόμα και ένα ενδεχόμενο «θερμό επεισόδιο» Τουρκίας – Ελλάδας, στο Αιγαίο θα μπορούσε να φέρει την Άγκυρα ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους της.
- Νεταχιάχου προς Ισραηλινό στρατό: Καταστρέψτε τους Χούθι
- Φιορεντίνα – Ουντινέζε 1-2: Δεύτερη σερί ήττα για τους «βιόλα»
- LIVE: Ίντερ – Κόμο
- Μαρούσι: Επιτέθηκαν με μαχαίρι σε ανήλικους – Η στιγμή που 15χρονος μαχαιρωμένος ζητά βοήθεια σε κατάστημα
- Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από κλοπές σε καταστήματα ρούχων
- Οι πρώην πρωθυπουργοί που στριμώχνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη