Αχτσιόγλου για εξαγγελίες Μητσοτάκη : Πρόκειται για σαφή επιστροφή σε μνημόνιο σε ότι αφορά τα εργασιακά
Για αντεργατικές παρεμβάσεις που προσπαθεί να εμφανίσει ως δήθεν προστατευτικές για τους εργαζόμενους μιλά η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ για τα εργασιακά. Τι λέει για υπερωρίες, ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, συλλογικές διαπραγματεύσεις
Για αντεργατικές παρεμβάσεις που προσπαθεί να εμφανίσει ως δήθεν προστατευτικές για τους εργαζόμενους μιλά η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ για τα εργασιακά.
«Πρέπει να γνωρίζει όμως ότι δεν απευθύνεται σε ανόητους» σημειώνει η κυρία Αχτσιόγλου δίνοντας τη δική της ερμηνεία στα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.
«Πρόκειται για μια σαφή επιστροφή σε μνημόνιο σε ότι αφορά τα εργασιακά» τονίζει η κυρία Αχτσιόγλου.
«Επιστροφή στην εργασιακή επισφάλεια με κατάργηση του νόμου για τις υπερωρίες»
Αναλύοντας τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου αναφέρεται καταρχάς στην κατάργηση του νόμου για τη δήλωση των υπερωριών, μιλώντας «για επιστροφή στο σκοτεινό παρελθόν της εργασιακής επισφάλειας».
«1. Προανήγγειλε ότι θα καταργήσει το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωση των υπερωριών. Με το νόμο αυτό ξεκίνησε να ρυθμίζεται ένα μαύρο τοπίο της ελληνικής αγοράς εργασίας όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες από αυτές που δηλώνονται.»
» Χαρακτηριστικό πεδίο όπου βοήθησε ο συγκεκριμένος νόμος ήταν ο χώρος των τραπεζών όπου μετά από πολλά χρόνια αυθαιρεσίας άρχισαν να τηρούνται τα ωράρια των εργαζομένων και επέστρεφαν σπίτι τους στην ώρα τους ή πληρώνονταν όπως ορθώς ο νόμος ορίζει τις υπερωρίες τους.»
» Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι χάρη στο νόμο αυτό μέσα σε μια χρονιά από τη θέσπισή του, δηλώθηκαν 6 εκατομμύρια ώρες υπερεργασίας οι οποίες στο παρελθόν δεν δηλώνονταν ούτε φυσικά και πληρώνονταν.»
» Είναι αυτόν το νόμο που ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται να καταργήσει, επιστρέφοντας και πάλι την αγορά εργασίας στο πιο σκοτεινό παρελθόν της εργασιακής επισφάλειας.
«Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θεσμοθετήθηκε το 2011»
Σε ότι αφορά τη θέσπιση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης η κυρία Αχτσιόγλου επισημαίνει ότι θεσμοθετήθηκε από το 2011 και ουδέποτε εφαρμόστηκε και τώρα ο πρωθυπουργός την επαναφέρει για να «ρίξει στάχτη στα μάτια για την κατάργηση των κανόνων για τις υπερωρίες που σχεδιάζει».
Όπως τονίζει η κυρία Αχτσιόγλου: «2. Ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να καλλωπίσει την παραπάνω κατάργηση και νομίζοντας ότι μιλάει σε άσχετους, είπε ότι θα θεσπίσει την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας. Γνωρίζει φυσικά -και αν δεν γνωρίζει να ενημερωθεί- ότι η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θεσμοθετήθηκε το 2011 και ουδέποτε εφαρμόστηκε.»
» Είναι, δε, λιγάκι προκλητικό για τη λογική να λέει, έστω και ως ρητορικό σχήμα, ότι η δήλωση των υπερωριών είναι μεγάλο γραφειοκρατικό βάρος για μια μικρή επιχείρηση, αλλά η κάρτα εργασίας δεν είναι. Αλλά φυσικά μια τέτοια συζήτηση θα είχε νόημα αν δεν ήταν περί όνου σκιάς. Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης θεώρησε ότι μπορεί να μας ρίξει στάχτη στα μάτια για την κατάργηση των κανόνων για τις υπερωρίες που σχεδιάζει».
Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρονική κάρτα εργασίας εξήγγειλε ο Μητσοτάκης από ΔΕΘ – Πώς θα λειτουργεί
«Κατάργηση των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων»
Σαφή επιστροφή στο μνημόνιο σε ό,τι αφορά τα εργασιακά βλέπει η κυρία Αχτσιόγλου στα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
«3. Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την κατάργηση των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε στη χώρα το 2018. Εξήγγειλε ότι στο εξής οι επιχειρήσεις θα μπορούν να παρεκκλίνουν προφανώς επί το δυσμενέστερο από την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης καταργείται» επισημαίνει η κυρία Αχτσιόγλου και προσθέτει:
«Άρα οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις παύουν να έχουν σημασία (αφού μια επιχείρηση θα μπορεί να θεσπίζει χειρότερους μισθούς και όρους εργασίας) και τούτο συνεπάγεται ότι δεν θα υπάρχουν στην πραγματικότητα μισθολογικές αυξήσεις.»
» Όπως εξάλλου συνέβαινε στο πολύ πρόσφατο παρελθόν όπου εντός μνημονίου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατήργησαν αυτή την αρχή και οι μισθοί συμπιέστηκαν προς τα κάτω. »
» Είναι χαρακτηριστικό ότι η τρόικα ζητούσε επιμόνως το μέτρο που εξήγγειλε χθες ο κ Μητσοτάκης. Πρόκειται για μια σαφή επιστροφή σε μνημόνιο σε ότι αφορά τα εργασιακά».
Περί κατάργησης της αιτιολογημένης απόλυσης
«Επιμένοντας να μας θεωρεί ανόητους, ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να δικαιολογήσει την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης μιλώντας για αναχρονιστικό θεσμό που με το που καταργήθηκε έφερε ρεκόρ στις προσλήψεις» προσθέτει στην ανακοίνωσή της η κυρία Αχτσιόγλου.
«Πρώτον, να θυμίσουμε στον κ. Μητσοτάκη ότι μέχρι τον Ιούνιο είχαμε απόδοση ρεκόρ με τη δημιουργία 296.000 νέων θέσεων εργασίας ενώ τους δύο πρώτους μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, είχαμε απώλεια 11.000 θέσεων εργασίας.»
» Δεύτερον, θυμίζουμε στον κ. Μητσοτάκη ότι η ρύθμιση συνιστά ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο, καθώς επρόκειτο για αυτούσια μεταφορά της ρύθμισης του ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη ο οποίος καλύπτει το σύνολο των χωρών της Ε.Ε.»
» Τρίτον, θα πρέπει να διαλέξει ποιο επιχείρημα θα χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη κατάργηση, διαφορετικά προσβάλλει τη νοημοσύνη μας.»
» Ή που ο βάσιμος λόγος απόλυσης δήθεν εμπόδιζε τις προσλήψεις γιατί οι εργοδότες αγχώνονταν ότι δεν θα μπορούσαν να απολύσουν τον εργαζόμενο, και γι’ αυτό με την κατάργηση του τάχα εκτοξεύτηκαν οι προσλήψεις (πράγμα ψευδές διότι ο Ιούλιος είχε ρεκόρ στις απολύσεις).»
» Ή που ο βάσιμος λόγος δήθεν διευκόλυνε τις απολύσεις, πράγμα παράλογο διότι οι απολύσεις για όσο καιρό ίσχυσε η ρύθμιση έπρεπε να δικαιολογούνται, ενώ πριν ήταν αδικαιολόγητες.»
» Ας διαλέξει τουλάχιστον ένα επιχείρημα για να γίνεται στοιχειώδης διάλογος. Και τα δυο μαζί δεν μπορεί να τα επικαλείται οποίος τουλάχιστον είναι με τον ορθό λόγο».
Συνολικά, «ο κ. Μητσοτάκης εκδήλωσε χθες το μεγάλο του άγχος και την αμηχανία του για την εικόνα της κυβέρνησής του στα εργασιακά, όπου σαφέστατα έχει ήδη παράξει ένα σημαντικό έργο εις βάρος βέβαια των εργαζομένων.»
» Τούτο το άγχος βέβαια δεν φτάνει στο σημείο ώστε να σκεφτεί ότι μπορεί να απαλλαγεί από αυτό αν αλλάξει τον πολιτικό προσανατολισμό στα εργασιακά. Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο και θα δυσαρεστούσε φίλους, υποστηρικτές και χορηγούς του» καταλήγει η κυρία Αχτσιόγλου.
- Ουκρανία: Μπορούν να φτιάξουν εύκολα πυρηνική βόμβα
- Τι διχάζει κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία
- Είσαι θύμα gaslighting στη δουλειά σου και δεν το ξέρεις; Δύο σημάδια που το δείχνουν
- Αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης λόγω δημογραφικού
- Το σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου για τα ΝΕΑ 16/11/2024
- Ούτε στο μισό της Ε.Ε. η κατά κεφαλήν δαπάνη υγείας της Ελλάδας