Τα αυστηρά και σαφή μηνύματα Μητσοτάκη για προσφυγικό και Ερντογάν
Χωρίς να κλείνει του διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία ο πρωθυπουργός έστειλε αυστηρά μηνύματα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ τόσο προς την Τουρκία, όσο και προς την Ευρώπη που πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της για το κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού
Με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει απασφαλίσει απειλώντας και με «άνοιγμα των θυρών» για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες προς την Ευρώπη, και τις προσφυγικές ροές στα ελληνικά νησιά να έχουν αυξηθεί επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα, ο πρωθυπουργός δέχθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ αρκετές ερωτήσεις για το ζήτημα, αλλά και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η ψυχραιμία, η ευελιξία και η διπλωματία θα έλεγε κανείς ότι ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των απαντήσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για τα κρίσιμα αυτά ζητήματα, που τείνουν πάντως να εξελιχθούν σε μεγάλα αγκάθια για την κυβέρνηση.
Χωρίς να κλείνει τους διαύλους επικοινωνίας με τον πρόεδρο Ερντογάν, τον οποίο όπως αποκάλυψε θα συναντήσει τέλος Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός έστειλε αυστηρά μηνύματα τόσο προς την Τουρκία, όσο και προς την Ευρώπη που πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της για το κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού.
«Αν ο Ερντογάν θέλει επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα» τόνισε ο πρωθυπουργός κάνοντας αναφορά στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών που φυσικά δεν υπονομεύει μόνο το προσφυγικό θέμα.
Σε ό,τι αφορά την αντίδραση των ελληνικών Αρχών στις αυξημένες προσφυγικές ροές, η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα του ζητήματος προέβη στη λήψη άμεσων μέτρων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αλλαγή του τρόπου χορήγησης του ασύλου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις όχι μόνο από την αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά και από ΜΚΟ και στενά εμπλεκόμενους με το προσφυγικό ζήτημα.
Ευρωπαϊκό ζήτημα το προσφυγικό, όχι ελληνικό
«Το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και όχι ελληνικό» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας αναφορά και στην ευρωπαϊκή οικονομική ενίσχυση που έχει λάβει η Τουρκία και στέλνοντας παράλληλα σαφέστατα μηνύματα προς τον τούρκο πρόεδρο.
«Η Αγκυρα πρέπει να καταλάβει ότι δεν νοείται να απειλεί την Ευρώπη και την Ελλάδα εκμαιεύοντας περισσότερους πόρους για το προσφυγικό» σημείωσε, προσθέτοντας πως η συζήτηση με τον Ερντογάν πρέπει να γίνει όχι με απειλές και τσαμπουκάδες.
Αναφορικά με δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη ότι η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για το μεταναστευτικό «θα ευχόμουν να είναι ακριβής η δήλωση του τούρκου πρέσβη, αλλά τον διαψεύδει ο πρόεδρός του. Η πραγματικότητα δείχνει ότι υπάρχει χαλαρότητα».
Αλληλεγγύη και συνυπευθυνότητα
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη στάση της ΕΕ, ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως «η ΕΕ πρέπει να κάνει πράξη την πολιτική της για αλληλεγγύη και συνυπευθυνότητα στο μεταναστευτικό» και πρόσθεσε ότι «είναι σύνθετο θέμα που συνδέεται με τη Σένγκεν και με τη φύλαξη των συνόρων».
«Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε ως Ευρώπη τι σημαίνει φύλαξη των συνόρων. Το θέμα είναι και οικονομικό. Οι ροές είναι αυξημένες, δεν μπορεί να έρχονται 500 άνθρωποι με 14 βάρκες και είναι δουλειά των Τούρκων να τις σταματάνε» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επιστροφές στην Τουρκία – Αλλάζει η διαδικασία χορήγησης ασύλου
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση».
«Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας πρέπει να εφαρμοστεί και, ως προς τη δική μας ευθύνη, να γίνονται επιστροφές. Θα αλλάξει η διαδικασία χορήγησης ασύλου, θα επιταχυνθεί χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα γίνουν επιστροφές στην Τουρκία, όπως ορίζει η συμφωνία. Θα αναλάβω πρωτοβουλία και θα ενημερώσω τους αρχηγούς όλων των κρατών της ΕΕ για τον επιμερισμό των ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλες τις χώρες» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.
Ευαισθησία στο θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «έχουμε αποσυμφορήσει τα νησιά, καταλαβαίνω τις αντιδράσεις αλλά είναι μια προσωρινή λύση αυτή που βρήκαμε. Δεν μπορούν αυτές οι ροές να συνεχιστούν επ’ άπειρον. Πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων» είπε και έκανε λόγο για καταμερισμό των ασυνόδευτων ανηλίκων.
«Θα κινήσω μια διαδικασία που θα ενημερώσω αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για να μας βοηθήσουν και να γίνει καταμερισμός ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλες τις χώρες. Είναι αστείο να λέμε ότι δεν μπορούν χώρες να δεχτούν 50 ή 100 παιδιά».
«Κάποιες χώρες δεν μπορούν να συνεχίσουν να σφυρίζουν αδιάφορα αλλά να έχουν τα οφέλη της Σέγκεν. Αν θέλει μια χώρα να είναι στο Σέγκεν, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης πρέπει να δέχεται τις αποφάσεις της ΕΕ, αλλιώς να υπάρχουν κυρώσεις» ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός.
Οι καθημερινές απειλές Ερντογάν
Την ίδια ώρα, κινούμενος πέρα από κάθε έννοια νομιμότητας και διπλωματικών αβροτήτων, ο τούρκος πρόεδρος έχει πλέον απασφαλίσει κατά πάντων, εκβιάζοντας εχθρούς και φίλους… με όπλα, γεωτρύπανα, fake news αλλά και ανθρώπινες ψυχές.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την απειλή του περί «ανοιχτών πορτών» για τους μετανάστες προς την Ευρώπη σε περίπτωση που η διεθνής υποστήριξη στη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία δεν υλοποιηθεί.
Μιλώντας το Σάββατο σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, στην επαρχία Εσκισεχίρ, ο τούρκος πρόεδρος επεσήμανε πως «ξεκαθαρίσαμε στην Ευρώπη πως ή θα μοιραστούν το βάρος ή θα ανοίξουμε τις πύλες μας, διότι εμείς δαπανήσαμε 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Τουρκία πώς θα αντέξει στο βάρος των 4 εκατομμυρίων προσφύγων; Μη μας παρεξηγήσουν…»
«Ή θα γίνει αυτό που λέμε ή δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να ανοίξουμε τις πύλες μας, ας το σκεφτούν λίγο και εκείνοι» απείλησε για ακόμη μια φορά ο τούρκος πρόεδρος, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Milliyet.
Κραυγή αγωνίας από τον δήμαρχο Μυτιλήνης
Την ίδια ώρα, για την κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο με τους μετανάστες μίλησε στην εκπομπή One Direct Weekend, o δήμαρχος του νησιού, Στρατής Κύτελης.
«Η κατάσταση στα νησιά μας, ειδικά στη Λέσβο είναι δύσκολη. Χθες, από τα μεσάνυχτα έως τώρα, έχουν φτάσει 170 μετανάστες στη Λέσβο. Είναι θετικό βήμα η αποσυμφόρηση των νησιών και έχουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Όμως στη Λέσβο η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Γιατί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, που έχει δυνατότητα φιλοξενίας τριών χιλιάδων ατόμων, φιλοξενούνται 10.000 άτομα» επεσήμανε ο κ. Κύτελης σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο νησί.
Αλληλεγγύη και συμπόνια, αλλά…
Ακολούθως μίλησε για το πώς αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες του το θέμα του μεταναστευτικού. «Οι συμπολίτες μου έδειξαν αλληλεγγύη και συμπόνια. Έχοντας και αυτοί τα βιώματα από τους παππούδες τους από το 1922. Όμως η κατάσταση πλέον δεν πάει άλλο. Το αίσθημα ασφάλειας των συμπολιτών μας έχει διαταραχθεί. Κι αυτό θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε» τόνισε σχετικά.
«Έχουν επισκεφθεί το νησί μας διάφοροι αξιωματούχοι. Θέσαμε τα θέματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στον κ. Χρυσοχοϊδη και τον κ. Κουμουτσάκο. Η βούληση του αρμόδιου υπουργείου είναι να συνεχιστεί η αποσυμφόρηση του νησιού μας. Εμείς επιμένουμε στην άμεση αποσυμφόρηση και την ίση κατανομή μεταναστών τόσο στην Ελλάδα όσο και έξω από την Ελλάδα. Είναι άδικο σε μια πόλη των 50.000 κατοίκων, οι 15.000 να είναι μετανάστες» υπογράμμισε.
- ΗΠΑ: Η μεταβατική ομάδα του Τραμπ σχεδιάζει την άμεση απόσυρση από τον ΠΟΥ
- Καναδάς: Σχεδόν 50.000 νεκροί λόγω υπερβολικής δόσης οπιοειδών από το 2016
- Ισραήλ: Σειρήνες συναγερμού πέταξαν τους Ισραηλινούς από τα σπίτια τους – Νέο χτύπημα των Χούθι
- Γάζα: 3 ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από ισχυρή έκρηξη στην Μπέιτ Χανούν
- Γιατί ο Τραμπ απείλησε να καταλάβει την Διώρυγα του Παναμά – Τα συμφέροντα που διακυβεύονται
- Βασιλιάς Κάρολος: Δύο πασίγνωστες εταιρείες εκτός των βασιλικών προμηθευτών