Επιμένει ο Τζόνσον: Θα φύγουμε στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει να εμμένει ότι το πολυσυζητημένο backstop θα αφαιρεθεί από κάθε συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει να εμμένει ότι το πολυσυζητημένο backstop θα αφαιρεθεί από κάθε συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Τζόνσον έχει δηλώσει ότι θέλει να απαλειφθεί ο μηχανισμός ασφαλείας ως προς τα σύνορα με την Ιρλανδία, το λεγόμενο backstop, που έχει σκοπό να αποφευχθεί η δημιουργία «σκληρών συνόρων» ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, χώρα μέλος της ΕΕ.
Το Λονδίνο αναφέρει ότι θα πρέπει να παρουσιάσει για αυτό νέες προτάσεις.
«Ελπίζω πραγματικά και επιμένω ότι backstop θα απαλειφθεί καθώς είναι ο μόνος τρόπος να καταλήξουμε σε μια συμφωνία», είπε ο Μπόρις Τζόνσον σε μια ζωντανή μετάδοση στο Facebook.
«Το κρίσιμο πράγμα που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι δεν θα αποδεχθούμε…ένα backstop μόνο για την Βόρεια Ιρλανδία, που απλά δεν λειτουργεί για το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρέπει η χώρα να αποχωρήσει ολόκληρη και να λύσουμε τα προβλήματα του συνόρου της Βόρειας Ιρλανδίας και είμαι απολύτως βέβαιος ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό».
Επανέλαβε την υπόσχεσή του για έξοδο από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία.
Το όραμα της… γέφυρας
Την κατασκευή μιας τεράστιας γέφυρας που θα ενώνει τη Σκωτία με τη Βόρεια Ιρλανδία μελετά ο Μπόρις Τζόνσον – σχέδιο που σύμφωνα με τους συμμάχους του θα μπορούσε να δώσει λύση στο γρίφο του Brexit και το ακανθώδες πρόβλημα του backstop, τη δικλείδα ασφαλείας που εμποδίζει τα σκληρά σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.
Στριμωγμένος στη γωνία από τις κινήσεις των αντιπάλων του στη Βουλή ο Τζόνσον ζήτησε σύμφωνα με ρεπορτάζ του Channel 4 News από αξιωματούχους της κυβέρνησής του να μελετήσουν το κόστος της ανέγερσης μιας γέφυρας μήκους 45 χιλιομέτρων στην Θάλασσα της Ιρλανδίας, να δουν από που θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια και να εκτιμήσουν τους πιθανούς κινδύνους ενός τέτοιου εγχειρήματος, ένας εκ των οποίων είναι οι βόμβες που ερρίφθησαν στη θαλάσσια αυτή περιοχή κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν έχουν εκραγεί.
- Ιταλία: Η κυβέρνηση θέλει να ξαναρχίσει η μεταφορά αιτούντων άσυλο στα κέντρα της Αλβανίας
- ΗΠΑ: Στο νοσοκομείο με πυρετό εισήχθη ο Μπιλ Κλίντον
- Ιταλία: Ενέκρινε τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2025
- ΗΠΑ: Η μεταβατική ομάδα του Τραμπ σχεδιάζει την άμεση απόσυρση από τον ΠΟΥ
- Καναδάς: Σχεδόν 50.000 νεκροί λόγω υπερβολικής δόσης οπιοειδών από το 2016
- Ισραήλ: Σειρήνες συναγερμού πέταξαν τους Ισραηλινούς από τα σπίτια τους – Νέο χτύπημα των Χούθι