«Πόλεμος» στη Βρετανία: Όλο και περισσότεροι ζητούν την παραίτηση Τζόνσον
Οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου της Βρετανίας μετά την απόφαση του εφετείου της Σκωτίας να κρίνει παράνομο το κλείσιμο της Βουλής, ενώ πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ απορρίπτουν την απόφαση αυτή.
Η επαναλειτουργία της Βουλής των Κοινοτήτων και η συνέχιση των συνεδριάσεων των βουλευτών μέσα στα επόμενα 24ωρα, ακόμη και η παραίτηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, αν αποδειχθεί ότι παραπλάνησε τη Βασίλισσα για τα κίνητρα και τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφασή να αναστείλει το κοινοβουλευτικό έργο, βρίσκονται στο επίκεντρο των αιτημάτων που διατυπώνουν όσοι εναντιώθηκαν εξαρχής στη διακοπή.
Τις αντιδράσεις αυτές προκάλεσε η σημερινή απόφαση του εφετείου της Σκωτίας που ανακοίνωσε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού να κλείσει τη Βουλή ήταν παράνομη.
Παραίτηση Τζόνσον ζητούν οι «αντάρτες» βουλευτές του
Ο πρώην γενικός εισαγγελέας Ντομινίκ Γκριβ, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των 21 διαγραφέντων ανταρτών βουλευτών των Τόρις, υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα, εάν πράγματι πρόκειται για παραπλάνηση της Βασίλισσας από την κυβέρνηση, και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός θα πρέπει να παραιτηθεί.
Διαβάστε επίσης: Πολιτικό θρίλερ στη Βρετανία: Πιθανότερο σενάριο η παραίτηση για τον Τζόνσον
Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την ιδέα να ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου – όπως ανακοίνωσε ήδη ότι θα κάνει – και να δρομολογήσει την επαναλειτουργία του κοινοβουλίου μέσα στις επόμενες 24 ώρες.
Ο σκιώδης υπουργός για το Brexit Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου «ισχυρή», καθώς δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει την ειλικρίνεια των κινήτρων του πρωθυπουργού χωρίς πειστικές αποδείξεις, και ζήτησε την άμεση ανάκληση του κοινοβουλίου σήμερα ή και αύριο, ώστε να εξετάσει και το κοινοβούλιο την απόφαση και να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Μάλιστα, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το Brexit βουλευτής των Εργατικών Χίλαρι Μπεν προχώρησε ακόμη περισσότερο, λέγοντας ότι ο τρόπος για να επανασυγκληθεί το κοινοβούλιο είναι να προηγηθεί βασιλική διακήρυξη, επικαλούμενος νομοθετική πράξη.
Και ο αντιπρόεδρος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ο Εντ Ντέιβεϊ, εκτίμησε ότι η υπόθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραίτηση του πρωθυπουργού, εάν διαπιστωθεί ότι παραπλάνησε τη Βασίλισσα, και επανέλαβε την αντίθεση του κόμματός του στο κλείσιμο του κοινοβουλίου.
Στέρτζον (πρωθυπουργός Σκωτίας): Η Βουλή πρέπει να επαναλειτουργήσει άμεσα
Την επαναλειτουργία του κοινοβουλίου για να συνεχιστεί ο έλεγχος της κυβέρνησης ζήτησε και η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, η οποία σε μήνυμά της χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου μεγάλης συνταγματικής σπουδαιότητας. «Οι άμεσες πολιτικές συνέπειες είναι σαφείς» έγραψε στο Τwitter.
Σε επίσημη ανακοίνωσή του για την απόφαση, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας τονίζει: «Η απόφαση μας έφερε ένα βήμα πιο κοντά στο να διασφαλίσουμε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα ακυρώσει την ντροπιαστική αναστολή των εργασιών της Βουλής και την πλεκτάνη της να οδηγήσει σε ένα ακραίο Brexit. Ο Μπόρις Τζόνσον δεν επιτρέπεται να αθετήσει τον νόμο χωρίς συνέπειες». Από την πλευρά του ο Ίαν Μπλάκφορντ έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, με την οποία ζητά από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση και να μην χάσει χρόνο περιμένοντας την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου.
H απάντηση της Ντάουνινγκ Στριτ
Η Ντάουνινγκ Στριτ απέκλεισε ήδη το ενδεχόμενο της ανάκλησης πριν υπάρξει απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου και απέρριψε τις κατηγορίες ότι ο Μπόρις Τζόνσον παραπλάνησε τη Βασίλισσα για τους λόγους της απόφασής του. «Οι λόγοι που παρουσιάστηκαν για την διακοπή του κοινοβουλίου ήταν συνεπείς. Είχαν στόχο την προώθηση του νομοθετικού προγράμματος και αυτό υπερασπιστήκαμε σθεναρά στις δικαστικές υποθέσεις εναντίον οποιουδήποτε άλλου υπαινιγμού» ανακοίνωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Πηγές από την Ντάουνινγκ Στριτ έκαναν επίθεση στο Σκωτσέζους δικαστές, αναφέροντας ότι είναι πολιτικά προκατειλημμένο. «Σημειώνουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο αποφάσισε ότι το κλείσιμο της Βουλής δεν είναι παράνομο. Οι νομικοί ακτιβιστές επέλεξαν τα σκωτσέζικα δικαστήρια για κάποιο λόγο», αναφέρουν οι πηγές αυτές.
Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, The Guardian
- Χαβάη: Σε φάση εκρηκτικής δραστηριότητας ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο
- Ιταλία: Η κυβέρνηση θέλει να ξαναρχίσει η μεταφορά αιτούντων άσυλο στα κέντρα της Αλβανίας
- ΗΠΑ: Στο νοσοκομείο με πυρετό εισήχθη ο Μπιλ Κλίντον
- Ιταλία: Ενέκρινε τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2025
- ΗΠΑ: Η μεταβατική ομάδα του Τραμπ σχεδιάζει την άμεση απόσυρση από τον ΠΟΥ
- Καναδάς: Σχεδόν 50.000 νεκροί λόγω υπερβολικής δόσης οπιοειδών από το 2016