Μενδώνη για γλυπτά Παρθενώνα: Απογοητευτική η κατάσταση στο Βρετανικό Μουσείο
Στις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο Βρετανικό Μουσείο και ειδικά στους χώρους που εκτίθενται τα γλυπτά του Παρθενώνα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη
Στις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο Βρετανικό Μουσείο και ειδικά στους χώρους που εκτίθενται τα γλυπτά του Παρθενώνα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Όπως δείχνουν φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στους χώρους που εκτίθενται τα γλυπτά υπάρχει μούχλα αλλά ακόμα και αράχνες.
Διαβάστε επίσης: Βρετανικό Μουσείο: Υπάρχουν σημάδια αλλά δεν απειλούνται τα γλυπτά του Παρθενώνα
«Κοιτάξτε, το θέμα του μουσείου δεν χρειάζεται να το σχολιάσω. Οι ακροατές σας είμαι σίγουρη ότι έχουν ήδη άποψη για τις υπηρεσίες που προσφέρει και για τις δυνατότητες που έχει το νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Επομένως, αυτό το επιχείρημα αυτομάτως έχει καταλυθεί. Εφόσον η κατάσταση στο Βρετανικό Μουσείο είναι έτσι όπως αποτυπώνεται στις φωτογραφίες, θεωρώ ότι είναι προσβλητική και απογοητευτική για τα αρχαία που εκτίθενται, και για το ίδιο το Βρετανικό Μουσείο. Ένα μουσείο το οποίο έχει παράδοση και έχει δεδομένο προφίλ στα θέματα του ευρωπαϊκού πολιτισμού» τόνισε η υπουργός. ,
Μενδώνη: Γεφύρι της Άρτας το Μετρό Θεσσαλονίκης
Όσον αφορά το ζήτημα που έχει προκύψει με το Μετρό Θεσσαλονίκης και τα αρχαία που βρέθηκαν στο σταθμό «Βενιζέλου».
Η κυρία Μενδώνη ανέφερε ότι: «Η συζήτηση δεν είναι τωρινή, η συζήτηση ξεκίνησε από το 2013, όταν τα ευρήματα στον σταθμό «Βενιζέλου» έγιναν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης και σε τοπικό και σε κεντρικό επίπεδο. Η κυβέρνηση δια στόματος Πρωθυπουργού ανήγγειλε αυτό το οποίο επιθυμεί να συμβεί στον σταθμό «Βενιζέλου», διότι σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία προφανώς είχε στη διάθεση του και ο Πρωθυπουργός, θεωρήθηκε ότι είναι η καλύτερη λύση για να κατασκευαστεί Μετρό».
«Εδώ δεν αναφερόμαστε καθόλου στα θέματα των αρχαιοτήτων, για να κατασκευαστεί Μετρό συζητάμε. Το κομμάτι των αρχαιοτήτων δεν μπορεί να βγει εκτός, γιατί είναι μέρος αυτής όλης της συζήτησης και οι αρχαιότητες είναι αυτές οι οποίες χρησιμοποιούνται, τουλάχιστον από κάποιους φορείς, κι αυτές γίνονται μοχλός πίεσης για τη μια ή για την άλλη λύση. Αυτό το οποίο ενδιαφέρει την κυβέρνηση, και προφανώς αυτό εννοούσε και ο Πρωθυπουργός, είναι ότι η Θεσσαλονίκη πρέπει επιτέλους να αποκτήσει Μετρό και να σταματήσει να υπάρχει αυτό το «γεφύρι της Άρτας».» είπε στη συνέντευξη η υπουργός και συνέχισε: «Θα πάρουμε σαφή θέση τη στιγμή που θα έχουμε όλα τα δεδομένα. Θα εκτιμηθούν τα πάντα. Ούτως ή άλλως, υπάρχει πλέον και νομολογία σε σχέση με τις αρχαιότητες, ότι από τη στιγμή που υπάρχουν ευρήματα, αυτά αξιολογούνται. Προφανώς το υπουργείο Πολιτισμού θα εφαρμόσει απολύτως τις διατάξεις του νόμου 3028 του 2002, δηλαδή του λεγόμενου «Αρχαιολογικού Νόμου», όμως νομολογιακά οφείλει να συναξιολογήσει τις οικονομικές και αναπτυξιακές παραμέτρους».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις