Brexit: Οι χειρισμοί του Μπόρις Τζόνσον προκαλούν οργή στην Ευρώπη
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, έχει εξοργίσει τους Ευρωπαίους διαπραγματευτές με την αδιαλλαξία του και αφήνει ελάχιστες ελπίδες να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε μια συμφωνία για το διαζύγιο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, κάτι για το οποίο θα πρέπει να αναλάβει πλήρως την ευθύνη
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, έχει εξοργίσει τους Ευρωπαίους διαπραγματευτές με την αδιαλλαξία του και αφήνει ελάχιστες ελπίδες να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε μια συμφωνία για το διαζύγιο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, κάτι για το οποίο θα πρέπει να αναλάβει πλήρως την ευθύνη.
«Είμαστε πάντα έτοιμοι να εξετάσουμε αντικειμενικά κάθε συγκεκριμένη και νομικά έγκυρη πρόταση εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου, όμως ακόμη περιμένουμε» είπε ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ πριν από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων.
«Το Brexit είναι ένα σχολείο υπομονής και αποφασιστικότητας» σχολίασε ειρωνικά ο Μπαρνιέ.
Στη δήλωσή του ενώπιον των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων, ο Μπαρνιέ επέμεινε ότι «δεν υπάρχουν λόγοι να αισιοδοξούμε» ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις 17 και 18 Οκτωβρίου.
«Δεν μπορώ να σας πως αντικειμενικά αν οι επαφές που έχουμε με την κυβέρνηση του κ. Τζόνσον θα καταλήξουν σε μια συμφωνία μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου» διευκρίνισε. «Θα δούμε, εντός των επόμενων εβδομάδων, αν οι Βρετανοί είναι σε θέση να μας υποβάλουν γραπτώς συγκεκριμένες προτάσεις» πρόσθεσε.
Ο Μπαρνιέ υπενθύμισε ότι οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να συζητήσουν την κατάσταση στη σύνοδο κορυφής και να αποφασίσουν εάν θα παραχωρήσουν μια νέα παράταση στο Brexit, εφόσον φυσικά ζητηθεί από το Λονδίνο.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι εμφανίστηκε πολύ σκληρός απέναντι στον Μπόρις Τζόνσον, μετά τις δηλώσεις που έκανε ο Γάλλος διαπραγματευτή, ο οποίος ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες με τον Ντέβιντ Φροστ, τον σύμβουλο του Βρετανού πρωθυπουργού για το Brexit.
«Οι ενδείξεις που έχουμε δεν δείχνουν ότι υπάρχει κάποια πρωτοβουλία η οποία θα οδηγήσει στην επανέναρξη της συζήτησης», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Η βρετανική κυβέρνηση είναι πολύ άκαμπτη στις θέσεις της και ανησυχούμε επειδή φοβόμαστε ολοένα και περισσότερο ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία» πρόσθεσε.
Οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμφώνησαν πάνω στο κείμενο ενός ψηφίσματος που θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο.
«Δεν θα υπάρξει συμφωνία χωρίς το backstop. Είναι ξεκάθαρο. Αυτή είναι η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα έχει και την τελευταία λέξη» τόνισε ο Σασόλι. «Είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε όλες τις προτάσεις, όμως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρότεινε άλλες αξιόπιστες και λειτουργικές λύσεις. Είμαστε ακόμη διατεθειμένοι να επανέλθουμε στην αρχική πρόταση, δηλαδή ότι το backstop δεν θα εφαρμοστεί παρά μόνο στη Βόρεια Ιρλανδία» είπε.
«Πιστεύω ότι αυτή είναι η πιο συνετή επιλογή επειδή επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να έχει πλήρη αυτονομία σε ότι αφορά τους κανονισμούς και τα τελωνεία και μια ειδική μεταχείριση για τη Βόρεια Ιρλανδία» σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής των Πρασίνων, ο Βέλγος Φιλίπ Λαμπέρ.
Ωστόσο η Ντάουνινγκ Στριτ απορρίπτει αυτήν την επιλογή. Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει μια νέα συμφωνία με την ΕΕ και υποστηρίζει ότι έχει γίνει πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Εγώ δεν το καταλαβαίνω αυτό», είπε ο Λαμπέρ. «Θα έπρεπε να δίνει την εικόνα κάποιου που διαπραγματεύεται καλή τη πίστει, που θέλει μια συμφωνία, ώστε αν δεν υπάρξει συμφωνία, να μην είναι προφανώς δικό του το λάθος, αλλά των άλλων» πρόσθεσε.
«Αν γίνει το διαζύγιο χωρίς συμφωνία, η βρετανική κυβέρνηση θα φέρει πλήρως την ευθύνη και θα πρέπει να τιμήσει όλες τις οικονομικές δεσμεύσεις της, να σεβαστεί τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών και τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής με την Ιρλανδία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα δώσει την έγκριση για νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου αν δεν γίνουν σεβαστές αυτές οι υποχρεώσεις» προειδοποίησε ο Σασόλι.
Πόσοι Έλληνες ζήτησαν άδεια διαμονής στη Βρετανία
Σχεδόν 30.000 Έλληνες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν υποβάλει αίτηση για απόκτηση του καθεστώτος του «εγκατεστημένου» κατοίκου, που θα τους εξασφαλίζει την παραμονή στη χώρα μετά από το Brexit.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών και αφορούν την περίοδο έως τις 31 Αυγούστου περίπου 1.340.000 έχουν υποβάλει αίτημα, με 1.151.000 να έχουν λάβει θετική απάντηση.
Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια του Αυγούστου υποβλήθηκαν σχεδόν 300.000 νέες αιτήσεις, με κάθε αίτηση να απαιτεί από μία έως τέσσερις ημέρες.
Συγκεκριμένα 29.900 Έλληνες υπήκοοι έχουν υποβάλει αίτηση, εκ των οποίων 5.500 τον Αύγουστο, επίσης, 4.500 Κύπριοι έχουν υποβάλει αίτηση, εκ των οποίων 800 τον Αύγουστο.
Ποιοι έχουν υποβάλει τις περισσότερα αιτήματα
Οι περισσότερες αιτήσεις, 240.000, έχουν υποβληθεί από Πολωνούς υπηκόους, εκ των οποίων 60.000 τον Αύγουστο, διπλάσιες σε σχέση με τον Ιούλιο.
Ακολουθούν οι αιτήσεις από Ρουμάνους (188.000), Ιταλούς (151.000), Πορτογάλους (117.000) και Ισπανούς (86.000).
Ο αρμόδιος Υφυπουργός Μπράντον Λιούις δήλωσε: «Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι οι πολίτες της ΕΕ είναι φίλοι μας και γείτονες και θέλουμε να μείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Ωστόσο, η οργάνωση «The 3 Million» που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Ευρωπαίων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου επισημαίνει μια σειρά ανησυχιών.
Πού οφείλεται η αύξηση του Αυγούστου
Κατ’ αρχάς τονίζει ότι η αύξηση των αιτήσεων τον Αύγουστο οφείλεται στην αναγγελία προθέσεων της κυβέρνησης Τζόνσον να τερματίσει άμεσα στις 31 Οκτωβρίου το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης πολιτών της ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο, έστω και αν αργότερα η πολιτική αυτή μετριάστηκε.
Σημειώνεται επίσης ο μεγάλος αριθμός (189.000) των εκκρεμών αιτήσεων που δεν έχουν εξεταστεί εντός λίγων ημερών, όπως διακηρύσσει το υπουργείο, καθώς και τον αριθμό των αιτήσεων που απορρίπτονται χωρίς προφανή λόγο.
Επιπλέον, τονίζεται ότι ένα ποσοστό γύρω στο 40% των εγκεκριμένων αιτήσεων αφορά χορήγηση του υποδεέστερου καθεστώτος του «προ-εγκατεστημένου κατοίκου», που αφορά πολίτες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο επί λιγότερο από πέντε χρόνια.
Η οργάνωση υποστηρίζει ότι το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο από εκείνο που θα έπρεπε να είναι, κάτι που γεννά ερωτήματα αναφορικά με την επάρκεια των ελέγχων που γίνονται από το Υπουργείο Εσωτερικών για τη διάρκεια της μέχρι τώρα διαμονής των αιτούντων στη χώρα.
Σε κάθε περίπτωση, η οργάνωση ζητά να χορηγείται σε όλους τους δικαιούχους το πιο ασφαλές για το μέλλον καθεστώς του εγκατεστημένου κατοίκου. Το γενικότερο αίτημα της οργάνωσης παραμένει η μετατροπή του συστήματος «αιτήσεων» για διαμονή στη χώρα σε σύστημα «εγγραφής».
Ζητά επίσης την εγγραφή σε νόμο της εξασφάλισης των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η διαδικασία υποβολής αίτησης γίνεται αρχικά μέσω εφαρμογής έξυπνων κινητών τηλεφώνων και απαιτεί την απόδειξη των στοιχείων ταυτότητας, την απόδειξη διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη δήλωση ενδεχομένων καταδικών για αδικήματα.
Είτε το Brexit υλοποιηθεί με συντεταγμένο τρόπο είτε χωρίς συμφωνία, οι Ευρωπαίοι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχουν περιθώριο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 για να υποβάλουν την αίτησή τους.
Το απόλυτο χάος ενός άτακτου Brexit
Την ίδια στιγμή, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι τα σενάρια ενός άτακτου Brexit, σύμφωνα τα έγγραφα που έδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση.
Η κατάσταση που θα δημιουργηθεί τη χώρα, θα είναι χαοτική, σύμφωνα με τα έγγραφα.
Χάος με έλλειψη φαρμάκων και τροφίμων
Συγκεκριμένα, αυτά κάνουν λόγο για ουρές στις εμπορικές οδούς που οδηγούν στη Μάγχη, με συνέπεια τα προβλήματα την τροφοδοσία φαρμάκων και νωπών τροφίμων, ενώ σε όλη τη Βρετανία θα υπάρχουν διαδηλώσεις.
Πρόκειται για το χειρότερο σενάριο που, απρόθυμα, έδωσε αργά χθες στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση. Οι υποθέσεις που περιλαμβάνονται στην «Operation Yellowhammer», όπως είναι η κωδική της ονομασία, προετοιμάστηκαν πριν από έξι εβδομάδες, μερικές ημέρες αφού ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού ο Μπόρις Τζόνσον.
Σύμφωνα με τον Guardian, το περιεχόμενο του εγγράφου είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το σχέδιο που διέρρευσε τον Αύγουστο στην εφημερίδα Sunday Times, το οποίο η κυβέρνηση απέρριψε τότε ως ξεπερασμένο. Ενώ εκείνο το έγγραφο χαρακτηριζόταν «βασικό σενάριο», το νέο έγγραφο περιγράφεται ως «το χειρότερο σενάριο», σύμφωνα με τον Guardian.
Το έγγραφο δόθηκε στη δημοσιότητα ύστερα από αίτημα βουλευτών που κατηγορούν την κυβέρνηση Τζόνσον ότι υποκρύπτει τις ολέθριες επιπτώσεις της αποχώρησης χωρίς συμφωνία και θα μπορούσαν να εντείνουν την πολιτική διαμάχη καθώς η Βρετανία οδηγείται προς την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου για την έξοδό της από την ΕΕ.
Σύμφωνα με το έγγραφο, η ετοιμότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων για μια έξοδο χωρίς συμφωνία είναι πιθανόν να είναι περιορισμένη, εν μέρει λόγω της πολιτικής σύγχυσης ενόψει του Brexit. Τα φορτηγά θα μπορούσαν αρχικά να περιμένουν έως και δυόμισι ημέρες για να διασχίσουν τη Μάγχη.
«Θα μειωθεί η τροφοδοσία ορισμένων ειδών νωπών τροφίμων. Υπάρχει ο κίνδυνος οι μαζικές αγορές από πανικόβλητους καταναλωτές να επιτείνουν τα προβλήματα στην τροφοδοσία τροφίμων… Διαδηλώσεις και αντι–διαδηλώσεις θα λάβουν μέρος σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρεται στο έγγραφο.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το έγγραφο Operation Yellowhammer που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα αποκαλύπτει μόνο το χειρότερο σενάριο, και ότι έπρεπε να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα. Ο Μάικλ Γκόουβ, ο υπουργός που είναι αρμόδιος για τις προετοιμασίες στην περίπτωση μη συμφωνίας, δήλωσε ότι οι υποθέσεις στο 5σέλιδο έγγραφο επανεξετάζονται.
Το Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι τα έγγραφα επιβεβαιώνουν τους σοβαρούς κινδύνους ενός Brexit χωρίς συμφωνία και ζήτησε να συγκληθεί εκ νέου το Κοινοβούλιο, οι εργασίες του οποίου έχουν ανασταλεί, για να «εξετάσει σε λεπτομέρεια αυτά τα έγγραφα και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει την περίπτωση μη συμφωνίας».
Δείτε το έγγραφο:
Δεν είπα ψέματα στη Βασίλισσα, επιμένει ο Τζόνσον
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν έχει πει ψέμματα στη Βασίλισσα για τους λόγους αναστολής του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες, την ίδια ώρα πάντως που η απόφαση αυτή έχει κριθεί παράνομη από δικαστήριο.
Το βρετανικό κοινοβούλιο ανέστειλε τη λειτουργία του έως τις 14 Οκτωβρίου, κάτι που η αντιπολίτευση θεωρεί πως έγινε για να εμποδιστούν οι προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.
Πάντως χθες το εφετείο της Σκωτίας αποφάσισε πως η αναστολή δεν είναι νόμιμη και είχε σκοπό να θέσει εμπόδια στους βουλευτές με αποτέλεσμα αντίπαλοί του να τον κατηγορήσουν ότι είπε ψέματα στη βασίλισσα για τους λόγους της αναστολής.
Στην ερώτηση αν είπε ψέματα στη βασίλισσα, ο Τζόνσον απάντησε: «Απολύτως όχι» και τόνισε πως η τρέχουσα σύνοδος του Κοινοβουλίου είναι η μεγαλύτερη από την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου στην Αγγλία τον 17ο αιώνα και πρόσθεσε πως οι βουλευτές θα έχουν άφθονο χρόνο για να συζητήσουν και πάλι το Brexit έπειτα από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Οκτωβρίου.
Μάλιστα επιμένει πως ανέστειλε τη λειτουργία του κοινοβουλίου ώστε η κυβέρνηση να έχει αρκετό χρόνο ώστε να παρουσιάσει το νομοθετικό της πρόγραμμα.
- Φρίκη στην Πάτρα: Συνελήφθη 16χρονος για τον βιασμό 8χρονου
- Τα αδέρφια Κωστούλα επισκέφτηκαν την πρώτη τους ομάδα στον Βόλο (pic)
- Billboard: Coldplay, Metallica, Depeche Mode στις top ten περιοδείες που έσπασαν το ταμείο του 2024
- Δολοφονία στην Εύβοια: Προφυλακίστηκε ο γαμπρός του 65χρονου που δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του
- Γαλλία: Δύο πρώην πρωθυπουργοί και ένας τραπεζίτης στη κυβέρνηση Μπαϊρού
- Νεταχιάχου προς Ισραηλινό στρατό: Καταστρέψτε τους Χούθι