Θ. Καμπαγιάννης στο One Channel: Η δίκη συνέβαλε στην απονομιμοποίηση της Χρυσής Αυγής
Ο κ. Καμπαγιάννης αναφέρθηκε στις απολογίες των κατηγορουμένων οι οποίες -όπως είπε- έχουν τα χαρακτηριστικά γενικής άρνησης, στην αποδρομή της Χρυσής Αυγής, καθώς και στο μαραθώνιο της δίκης
- Αναστάτωση στο ΕΣΥ με τις πρωινές εφημερίες και στο βάθος… «ράντζα»
- Πιστεύετε ότι ο σκύλος που γυρνά ανάσκελα, όταν συναντά άλλον σκύλο, φανερώνει υποταγή;
- Ματ Λε Μπλανκ: Ο θρήνος για τον Μάθιου Πέρι, η «εξαφάνιση» και η αλλαγή επαγγελματικής καριέρας
- Τι λέει ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για τον σεισμό στα Καλάβρυτα
Για την εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, η οποία και αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες μίλησε στην εκπομπή One Talk ο δικηγόρος και συνήγορος Πολιτική Αγωγής στη δίκη, Θανάσης Καμπαγιάννης.
Ο κ. Καμπαγιάννης αναφέρθηκε στις απολογίες των κατηγορουμένων οι οποίες -όπως είπε- έχουν τα χαρακτηριστικά γενικής άρνησης, στην αποδρομή της Χρυσής Αυγής, καθώς και στο μαραθώνιο της δίκης.
«Μας χαροποιεί ότι αυτός ο μαραθώνιος φτάνει στο τέλος του και θα έχουμε τη δικαστική απόφαση. Τώρα είμαστε στις απολογίες και τον Οκτώβριο θα έχουμε τις απολογίες πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής, όπως του Μιχαλολιάκου» είπε, εκτιμώντας πως πλέον η υπόθεση είναι ζήτημα μηνών κι όχι χρόνων.
Ο κ. Καμπαγιάννης έκανε λόγο για μακρά ασυλία που απολάμβανε το ναζιστικό μόρφωμα τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνοντας πως δικάζεται μια οργάνωση που έχει ενδυθεί το μανδύα νόμιμου πολιτικού κόμματος και, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τελεί κακουργηματικές πράξεις, όπως ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών.
Η Χρυσή Αυγή απονομιμοποιήθηκε στην κοινωνία
Ερωτώμενος για την κατάσταση αποδρομής στην οποία βρίσκεται η Χρυσή Αυγή και κατά πόσο σε αυτό συνέβαλε η δίκη, ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής εξέφρασε την άποψη πως έπαιξε πολύ βασικό ρόλο προκειμένου να γίνει κατανοητός ο ναζιστικός και ο εγκληματικός χαρακτήρας της οργάνωσης.
«Αυτό είχε συνέπειες στην ίδια την κοινωνία. Η Χρυσή Αυγή απονομιμοποιήθηκε στην κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στην πορεία της δίκης με τις καταθέσεις αρχηγικών στελεχών του μορφώματος.
Ερχεται η στιγμή της απολογίας Μιχαλολιάκου
«Έρχεται η στιγμή που θα κληθούν να απολογηθούν ο Λαγός και ο Μιχαλολιάκος, οι οποίοι εμφανίζονται πλέον ως ηγέτες δύο υποτιθέμενων αντιθετικών κομματικών φορέων» υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως η Χρυσή Αυγή έχει διασπαστεί στον ναζιστικό της πυρήνα.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη μεγάλη κρίση που διέρχεται σήμερα, για την οποία πάντως -όπως είπε- δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, κι αυτό διότι δεν έχει διαλυθεί ακόμη. «Ο πυρήνας της είναι ακόμη συγκροτημένος παρότι έχει διασπαστεί μετά την αποχώρηση του Λαγού. Κι αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι εξακολουθεί να έχει γραφεία σε μια σειρά από γειτονιές. Αυτό είναι πολύ κρίσιμο, γιατί τα γραφεία αυτά είναι ορμητήρια δολοφονικών υποθέσεων. Μέχρι να κλείσουν τα γραφεία αυτά και να διαλυθεί ο πυρήνας της οργάνωσης δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε σε καμιά περίπτωση και να μιλάμε για διάλυση».
«Η Χρυσή Αυγή έχει μπροστά της έναν κρίσιμο κάβο, αυτόν της δικαστικής απόφασης και το αν θα επιστρέψει ο Μιχαλολιάκος τους επόμενους μήνες στη φυλακή» πρόσθεσε, λέγοντας πως αυτό είναι το διακύβευμα αυτής της δίκης. Εκτός από τους φυσικούς αυτουργούς, ζητούμενο είναι τι θα γίνει με την ηγεσία της οργάνωσης».
«Δεν ξέρω, δεν είδα, δεν γνωρίζω»
Αναφορικά με τις μέχρι στιγμής απολογίες των κατηγορουμένων, ο κ. Καμπαγιάννης τόνισε πως έχουν τα χαρακτηριστικά μιας γενικής άρνησης, ότι δηλαδή δεν ήταν εκεί και δεν έχουν σχέση με εγκληματικές πράξεις της Χρυσής Αυγής. «Εχουμε μια δίκη ναζιστικής μαφίας «δεν ξέρω, δεν είδα, δεν γνωρίζω» και μια προσπάθεια να απεκδυθούν πλέον κάθε ποινική ευθύνη και κάθε εγκληματική δράση, κάτι που δεν αναλογεί στις εικόνες που βλέπαμε το 2012» είπε, διαπιστώνοντας πως οι απολογίες δεν έχουν το στοιχείο της ηρωοποίησης που θεωρούσαν κάποιοι στο ξεκίνημα αυτής της ποινικής δίωξης ότι ίσως υπάρξει.
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις αλλαγές στο νέο Ποινικό Κώδικα και κατά πόσο αυτές ενδέχεται να παρέχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση στους κατηγορούμενους της δίκης, ο κ. Καμπαγιάννης υποστήριξε πως «πρέπει να αντισταθούμε σε αυτού του τύπου τις ευκολίες που πάνε να αποδώσουν τις προτάσεις των εισαγγελέων και τις αποφάσεις των δικαστηρίων στον καινούριο ποινικό κώδικα» μετά και εξέλιξη της υπόθεσης της επίθεσης μελών της Χρυσής Αυγής σε βάρος του κοινωνικού χώρου «Συνεργείο» το 2013 στην Ηλιούπολη.
«Στη μεγάλη δίκη, η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, η επιβαρυντική περίσταση η οποία υπήρχε στον προηγούμενο ποινικό κώδικα υπάρχει και στον καινούριο με πλαίσιο ποινής 5-15 έτη. Φτάνουμε δηλαδή στο ανώτατο όριο της ποινής κάθειρξης. Άρα, υπάρχει όλη η δυνατότητα για τους κατηγορούμενους, όχι απλά να λάβουν μια καταδίκη, αλλά και μια ποινή που θα είναι πολύ σημαντική» επεσήμανε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις