Πώς μπορείτε να γλιτώσετε από το «τσουνάμι» των κατασχέσεων
Ευκαιρία να γλιτώσουν τις κατασχέσεις που τους έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση έχουν χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου. Την ίδια στιγμή, οι φορολογούμενοι (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες και αγρότες) τη δόση του φόρου εισοδήματος καθώς και τον ΕΝΦΙΑ.
Ευκαιρία να γλιτώσουν τις κατασχέσεις που τους έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση έχουν χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου. Την ίδια στιγμή, οι φορολογούμενοι (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες και αγρότες) τη δόση του φόρου εισοδήματος καθώς και τον ΕΝΦΙΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τον Ιούλιο ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ήταν 4.019.350. Από αυτούς οι 1.222.306 έχουν ήδη υποστεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
Από τους οφειλέτες αυτούς ανοιχτοί σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται οι 1.819.142 όταν στο τέλος Ιουνίου ο αριθμός τους είχε διαμορφωθεί σε 1.764.551 ενώ 1.222.306 φορολογούμενοι έχουν ήδη βρεθεί αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα.
Οι οφειλέτες αυτοί έχουν πλέον τη δυνατότητα να παγώσουν τις κατασχέσεις εφόσον υπαχθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου στην νέα ρύθμιση των 120 δόσεων και είναι συνεπείς στην πληρωμή των δόσεων.
Πώς να γλιτώσετε τις κατασχέσεις
Τα βήματα για την αποδέσμευση των οφειλετών από τις κατασχέσεις είναι τα εξής:
- Ο οφειλέτης θα πρέπει να προχωρήσει στη ρύθμιση των οφειλών του προς τη φορολογική διοίκηση με τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Η ρύθμιση γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής στο taxisnet. Με την πληρωμή της πρώτης δόσης ενεργοποιείται η ρύθμιση
- Μετά την ενεργοποίηση της ρύθμισης ο οφειλέτης θα πρέπει με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών στο Taxisnet να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή που έχει δημιουργηθεί για την άρση των κατασχέσεων. Στην εφαρμογή θα πρέπει να εκτυπώσει ειδική βεβαίωση η οποία αναφέρει την οφειλή η οποία ρυθμίστηκε και για την οποία ζητείται η άρση της κατασχέσης
- O οφειλέτης θα πρέπει στη συνέχεια να προσκομίσει τη σχετική βεβαίωση στην τράπεζα ή σε τρίτο στα χέρια του οποίου έχει επιβληθεί η κατάσχεση (π.χ. μισθωτής). Με την προσκόμιση της βεβαίωσης υπάρχει υποχρέωση άρσης της κατασχέσης για όσο καιρό ο οφειλέτης τηρεί τη ρύθμιση.
Δηλώστε ακατάσχετο λογαριασμό
Για να δηλώσετε τον ακατάσχετο λογαριασμό πρέπει να μεταβείτε στην ειδική εφαρμογή του taxisnet στη διεύθυνση στη διεύθυνση http://www.aade.gr/polites/akataschetos-logariasmos και για να εισέλθετε χρησιμοποιήστε τους κωδικούς του λογαριασμού σας στο Τaxisnet.
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει για να ολοκληρώσει τη διαδικασία δήλωσης του ακατάσχετου λογαριασμού είναι τα εξής:
1. Να εισέλθει στην ηλεκτρονική υπηρεσία του Taxisnet από την αρχική σελίδα www.aade.gr και να επιλέξει «Δήλωση Ακατάσχετου Λογαριασμού» στην κατηγορία «Υπηρεσίες προς πολίτες».
2. Να υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και να δηλώσει τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (σε μορφή ΙΒΑΝ).
Μετά την υποβολή της αίτησης από τον φορολογούμενο, ακολουθούν τρία στάδια έως ότου ενεργοποιηθεί το μέτρο του ακατάσχετου ορίου των 1.250 ευρώ:
- Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) στέλνει αυθημερόν στις τράπεζες τα στοιχεία των ηλεκτρονικών αιτήσεων.
- Οι τράπεζες ελέγχουν κατά πόσο το ΑΦΜ της αίτησης ταιριάζει με το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και απαντούν επίσης αυθημερόν στην ΔΗΛΕΔ για το αν εγκρίνεται ή απορρίπτεται το σχετικό αίτημα.
- Ενημερώνεται ο φορολογούμενος για το αν εγκρίθηκε το αίτημά του ή όχι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις