«Πόλεμος» για την ερευνήτρια Ελένη Αντωνιάδου: Καθηγητές αμφισβητούν ότι εργάζεται στη ΝΑSA
Σάλος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες στα social media με την Ελένη Αντωνιάδου, η οποία έχει παρουσιαστεί ως ερευνήτρια και συνεργάτης της NASA. Με αφορμή, ωστόσο, της βράβευση της από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στα «Επιχειρηματικά Βραβεία Θαλής ο Μιλήσιος», κάποια πρόσωπα έσπευσαν να αμφισβητήσουν την ιδιότητά της.
Σάλος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες στα social media με την Ελένη Αντωνιάδου, η οποία έχει παρουσιαστεί ως ερευνήτρια και συνεργάτης της NASA. Με αφορμή, ωστόσο, της βράβευση της από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στα «Επιχειρηματικά Βραβεία Θαλής ο Μιλήσιος», κάποια πρόσωπα έσπευσαν να αμφισβητήσουν την ιδιότητά της.
Η Ελένη Αντωνιάδου είναι η ελληνίδα επιστήμονας που βραβεύτηκε ως γυναίκα της χρονιάς 2013 στην εκδήλωση FDM Everywoman In Technology Awards στο Λονδίνο.
Η ίδια υπογράφει ως επιστήμονας της βιοαστροναυπηγικής (bioastronautics) στο Twitter, ενώ στον προσωπικό της λογαριασμό του Facebook έχει αναρτήσει αρκετές φωτογραφίες από τη NASA, κάποιες από αυτές και με στολή αστροναύτη.
Μάλιστα, είχε επιλεγεί από την Mattel ώστε να συμπεριληφθεί μεταξύ των γυναικών που διαπρέπουν στο επάγγελμά τους, που θα γίνουν κούκλες της Barbie. Υπήρξε μεταξύ των γυναικών που, σύμφωνα με την εταιρία, θα «εμπνεύσουν την επόμενη γενιά γυναικών!».
Με αφορμή όμως τη βράβευσή της, ξεκίνησαν δεκάδες αναρτήσεις στα social media, με αφορμή μια δημοσίευση καθηγητή από το πανεπιστήμιο του Παρισιού Paris Diderot, Κώστα Μπουγιούκου, ο οποίος ισχυρίζεται πως η κυρία Αντωνιάδου δεν υπήρξε ποτέ συνεργάτης της NASA.
Αντ’ αυτού ισχυρίζεται πως η Ελληνίδα επιστήμονας έχει παρακολουθήσει απλώς ένα summer camp της NASA, όπως και ότι δεν έχει βραβευτεί ποτέ από την αμερικανική διαστημική εταιρία.
Σάλος στα social media
Ο κ. Μπουγιούκος όμως στην μακροσκελή ανάρτησή του σημειώνει πως η Ελένη Αντωνιάδου δεν κάνει έρευνα ούτε στην αναγεννητική ιατρική. «Ένας από τους καθηγητές της ΕΙΧΕ ανακαλύψει ΜΙΑ τεχνητή τραχεία η οποία σε όσους ασθενείς δοκιμάστηκε δυστυχώς πέθαναν, αλλά και πάλι η ίδια δεν έχει απολύτως καμία σχέση με αυτή την ανακάλυψη» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Πράγματι, η Ελένη Αντωνιάδου αναφέρεται στην ανάμειξή της σε έρευνα σχετικά με την δημιουργία τεχνητής τραχείας που «μιμείται τις ιδιότητες του πραγματικού οργάνου». Η ίδια συνεχίζει λέγοντας πως εκείνη η έρευνα κατέληξε στο βραβείο και το μόσχευμα μεταμοσχεύτηκε με επιτυχία σε ένα 36χρονο ασθενή.
Σήμερα υπάρχουν αναφορές πως οι ασθενείς που έτυχαν μιας τέτοιας μεταμόσχευσης δυστυχώς κατέληξαν λίγο αργότερα, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές από τον ξένο Τύπο αν η έρευνα της Ελληνίδας συνδέεται με τα περιστατικά θανάτων που κατεγράφησαν στη συνέχεια.
Μια ακόμη ανάρτηση, ενός πρώην καθηγητή της, του κ. Παντελή Μπάγκου, προκάλεσε επίσης αμέτρητα σχόλια.
Ουσιαστικά οι επικριτές της Ελληνίδας ερευνήτριας την κατηγορούν πως «καρπώθηκε» εύσημα που δεν της αναλογούν με βάση την πραγματική ακαδημαϊκή της πορεία, αφού δεν προέβη στις απαραίτητες διευκρινίσεις για το τι πραγματικά έχει κάνει και τι όχι.
Είναι ένα πολύ λεπτό θέμα αυτό που θα αναλύσω, για αυτό θα πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός. Είδαμε πριν από λίγες μέρες…
Δημοσιεύτηκε από Pantelis Bagos στιςΚυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2019
Καμιά ανάμιξη η Κεραμέως με την επιλογή του προσώπου
Από τη διοργάνωση «Θαλής ο Μιλήσιος» διευκρινίζεται πως η κα. υπουργός δεν είχε καμία ανάμιξη με το γεγονός της βράβευσης και την επιλογή του προσώπου. Κλήθηκε απλώς να παραδώσει το βραβείο.
«Τιμήσαμε την Ελένη Αντωνιάδου, με βάση το βιογραφικό της, ως μια νέα Ελληνίδα ερευνήτρια από τη Θεσσαλονίκη, που έχει διακριθεί στο εξωτερικό. Στο πρόσωπό της τιμήσαμε τους νέους Ελληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στον τομέα τους.
Είναι αυτονόητο ότι η επιλογή της κυρίας Αντωνιάδου, όπως και των άλλων βραβευθέντων, έγινε αποκλειστικά από τους διοργανωτές των βραβείων. Από την Υπουργό Παιδείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, η οποία μας τίμησε με την παρουσία της, ζητήσαμε απλώς να απονείμει το βραβείο, όπως ακριβώς ζητήσαμε και από άλλους παρισταμένους Υπουργούς την απονομή άλλων αντίστοιχων βραβείων» σημειώνουν οι διοργανωτές των βραβείων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις