Διαδικτυακός σάλος για την Ελένη Αντωνιάδου που «διαπρέπει ως επιστήμονας της NASA»
Η γεννημένη στη Θεσσαλονίκη Ελένη Αντωνιάδου θεωρείται πως έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως από την επιστημονική κοινότητα για την εμπλοκή της στην ανάπτυξη θεραπειών που περιλαμβάνουν την τεχνητή μεταμόσχευση οργάνων
Ο κακός χαμός επικρατεί στην κυριολεξία τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο με αφορμή τη βράβευση της Ελένης Αντωνιάδου από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα «Επιχειρηματικά Βραβεία Θαλής ο Μιλήσιος».
Η γεννημένη στη Θεσσαλονίκη Ελένη Αντωνιάδου θεωρείται πως έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως από την επιστημονική κοινότητα για την εμπλοκή της στην ανάπτυξη θεραπειών που περιλαμβάνουν την τεχνητή μεταμόσχευση οργάνων. Έχει λάβει, μάλιστα, πολλά βραβεία, ανάμεσά τους και το βραβείο NASA-ESA Outstanding Researcher 2012, αλλά και το βραβείο «50 for the Future», ενώ έχει ψηφιστεί η «γυναίκα της χρονιάς» το 2013, στα ετήσια βραβεία τεχνολογίας της Μεγάλης Βρετανίας.
Η ίδια άλλωστε είχε εμφανιστεί σε εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου το 2014 με τη λεζάντα «Η Ελληνίδα καλλονή επιστήμονας της NASA που εκπαιδεύει αστροναύτες» και είχε πει πως το 2011 τοποθετήθηκε σε καρκινοπαθή τεχνητή τραχεία που είχε δημιουργήσει η ίδια μαζί με μία συμφοιτήτριά της!
Στην ερώτηση, δε, της δημοσιογράφου αν ο ασθενής ζει μία φυσιολογική ζωή σήμερα, εκείνη απάντησε «ναι», με την παρουσιάστρια να αναφωνεί: «Αυτό και αν είναι επίτευγμα»!
Η βράβευση της υπουργού
Προ ολίγων ημερών, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με ανάρτησή της στο Facebook δημοσίευσε μια φωτογραφία από τη βράβευση της Ελένης Αντωνιάδου και έγραψε: «Μπορείς να γίνεις ό,τι ονειρεύεσαι».
Από κάτω, η Ελένη Αντωνιάδου σχολίασε: «Δική μου η τιμή, ειδικά από εσάς, μια γυναίκα με λαμπρή καριέρα εκτός και εντός πολιτικής, που ταυτόχρονα είναι και νέα μητέρα, πραγματικά αξιοθαύμαστη! Εύχομαι καλή αρχή και καλή δύναμη στο έργο σας».
Ο πόλεμος…
Τότε ήταν, λοιπόν, που ξεκίνησαν όλα. Λίγες στιγμές αργότερα, στα σχόλια της ανάρτησης της υπουργού, αλλά και σε αναρτήσεις διαφόρων προφίλ, έγιναν απίστευτες καταγγελίες για την Ελένη Αντωνιάδου, οι πιο σοβαρές από τις οποίες εκείνες του επιστήμονα Κώστα Μπουγιούκου, ο οποίος εργάζεται σε γαλλικό πανεπιστήμιο (Paris Diderot University), ενώ στο παρελθόν είχε εργαστεί και στο CNRS.
Ο κ. Μπουγιούκος έγραψε, μεταξύ άλλων, ότι η κ. Αντωνιάδου είχε συμμετάσχει ως φοιτήτρια σε ένα καλοκαιρινό camp της NASA, στο οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες φοιτητές και ότι η ίδια δεν έχει καμία άλλη σχέση με τη NASA, ούτε έχει βραβευτεί από αυτήν, καθώς και ότι δεν κάνει έρευνα στην αναγεννητική ιατρική.
«Ένας από τους καθηγητές της είχε ανακαλύψει μία τεχνητή τραχεία, η οποία, σε όσους ασθενείς δοκιμάστηκε, δυστυχώς πέθαναν, αλλά και πάλι η ίδια δεν έχει απολύτως καμία σχέση με αυτή την ανακάλυψη» έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουγιούκος.
Οι αποκαλύψεις…
Όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα ellinikahoaxes, επικαλούμενη δημοσιεύματα στο εξωτερικό, η υπόθεση με την τεχνητή τραχεία «ξεκινά την περίοδο 2009 με 2010, όπου στο εργαστήριο του καθηγητή Alexander Seifalian στο UCL του Λονδίνου, η διδακτορική του φοιτήτρια Claire Crowley εργαζόταν με εντατικούς ρυθμούς, για να κατασκευάσει την εν λόγω τραχεία σε 10 μέρες.
Αυτή η τραχεία μεταμοσχεύτηκε στον Ισλανδό ασθενή Andemariam Beyene, ο οποίος είχε ήδη εγχειριστεί για καρκινικό όγκο στην τραχεία και έδειχνε να έχει επιπλοκές. Η συγκεκριμένη εγχείρηση ήταν η πρώτη στην ιστορία όπου το μόσχευμα ήταν βιοσυνθετικό όργανο, η κατασκευή του οποίου έγινε στο εργαστήριο από έναν πλαστικό σκελετό, όπου επάνω του αναπτύχθηκαν βλαστοκύτταρα του ασθενή.
Η επιτυχία της εγχείρισης είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα άνοιγε τον δρόμο για την κατασκευή οποιουδήποτε οργάνου στο εργαστήριο χωρίς να χρειάζονται δότες και συνεχή λήψη ανοσοκαταστολέων. Την εγχείρηση πραγματοποίησε ο Dr. Paolo Macchiarini ο οποίος εργαζόταν στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα (σ.σ. ο οργανισμός που δίνει τα βραβεία Νόμπελ) και είχε προσληφθεί εκεί με την επιδοκιμασία των μελών της επιτροπής Νόμπελ για να φέρει ένα ακόμη βραβείο στη Σουηδία.
Το αποτέλεσμα ήταν ο ασθενής να εγχειριστεί στις 09/06/2011 από τον Dr. Macchiarini και δυστυχώς να πεθάνει στις 30/01/2014 από επιπλοκές. Επιπλέον, ο Dr. Paolo Macchiarini έχει κάνει πολλές εγχειρήσεις τραχείας από τις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία (90%), ήταν αποτυχημένες οδηγώντας στον θάνατο τους ασθενείς του.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία της ιατρικής, αλλά και της επιστήμης, το οποίο οδήγησε στην απόλυση του Dr. Macchiarini από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα, του καθηγητή Alexander Seifalian από το UCL, αλλά και την παραίτηση μελών της επιτροπής Νόμπελ».
Με βάση το παραπάνω, σημειώνουν τα ellinikahoaxes, το ότι κ. Ελένη Αντωνιάδου είναι «η επιστήμονας που έφτιαξε την πρώτη τεχνητή τραχεία στο κόσμο από βλαστοκύτταρα η οποία μεταμοσχεύθηκε επιτυχώς σε ασθενή» δεν είναι αληθές. Αποκλειστικοί υπεύθυνοι για την παταγώδη αποτυχία της επέμβασης ήταν οι καθηγητές Paolo Macchiarini και Alexander Seifalian, οι οποίοι απολύθηκαν κιόλας, «για πολλαπλές παραβάσεις βασικών επιστημονικών αρχών. Η πιο βασική αρχή που παραβιάστηκε ήταν πως όλες αυτές οι επεμβάσεις δεν έγιναν πρώτα σε πειραματόζωα και ότι οι ασθενείς χρησιμοποιήθηκαν σαν πειραματόζωα οδηγούμενοι εν τέλει στον θάνατο»!
Αυτό που προκαλεί εντύπωση, ωστόσο, είναι η δήλωση της Ελένης Αντωνιάδου στην Τατιάνα Στεφανίδη, αλλά και σε άλλες συνεντεύξεις της, ότι ο ασθενής επέζησε! Στην εκπομπή «Μίλα» εμφανίστηκε στις 12/03/2014 και ο καρκινοπαθής ήταν ήδη νεκρός από τις 30/01/2014 λόγω της κατάρρευσης της τραχείας που μεταμοσχεύθηκε!
Όσο για τον ισχυρισμό ότι εργάζεται στη NASA, τα ellinikahoaxes αναφέρουν πως «τα στοιχεία δείχνουν ότι η κ.. Αντωνιάδου έχει παρακολουθήσει σαν μαθήτρια ένα σύντομο κύκλο μαθημάτων για 10 εβδομάδες (summer school) στη NASA, όμως τίποτα άλλο δεν φαίνεται να την συνδέει με την διαστημική υπηρεσία. Το πρόγραμμα αυτό βοηθά τους μαθητές να βρεθούν στο περιβάλλον της NASA και να καταλάβουν πώς είναι να εργάζεσαι εκεί. Σε καμία περίπτωση όμως η συμμετοχή σε αυτόν τον κύκλο μαθημάτων δεν αποτελεί εργασία στην NASA όπως μας διαβεβαιώνει ο διεθνούς φήμης διαστημικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins της NASA, Σ. Κριμιζής, ο οποίος έχει συμμετάσχει ως κύριος επιβλέπων σε αποστολές της NASA που αποτέλεσαν σταθμούς στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος, όπως τα προγράμματα Voyager 1 και 2, ή το Cassini–Huygens».
Και συνεχίζει το δημοσίευμα: «Επίσης, η κ. Αντωνιάδου φαίνεται να έχει λάβει το βραβείο NASA – ESA Outstanding Researcher Award για το 2012. Μετά από έρευνα δεν μπορέσαμε να βρούμε κανένα στοιχείο γι αυτό το βραβείο, ή κάποιον άλλο ερευνητή που να το έχει λάβει. Φαίνεται να είναι μια πληροφορία που αναπαράγεται μόνο σε κάποιες Ελληνικές ιστοσελίδες και πάντα αναφέρεται το όνομα της κ. Αντωνιάδου».
Η απάντηση της κ. Αντωνιάδου
Η ίδια, πάντως, δεν άφησε αναπάντητα όσα γράφονται και λέγονται, απαντώντας στους επικριτές της ως εξής:
«Μικρά βήματα στον χώρο της έρευνας γίνονται με συνεχή προσπάθεια, επιμονή και υπομονή. Κάθε μέρα συνεχίζω να μαθαίνω με συμμετοχή σε απλά ή πιο σύνθετα πρότζεκτ, σαν αυτό της τεχνητής νοημοσύνης στη ΝΑΣΑ που ασχολούμαι τον τελευταίο καιρό. Παράλληλα, όπως είπα πριν μερικές μέρες στη βράβευση στη Θεσσαλονίκη χρειάζονται να περάσουν δεκαετίες μόχθου, προσπάθειας, αποτυχιών και ίσως κάποιων επιτυχιών για να μπορείς να ελπίζεις ότι θα συνεισφέρεις ουσιαστικά ένα μικρό λιθαράκι στην επιστήμη.
» Εμένα ο στόχος μου ποτέ δεν ήταν να ανταγωνιστώ ακαδημαϊκούς ή να συγκρίνω τα πρώτα μου βήματα στην επιστήμη ως νέα ερευνήτρια με άτομα τα οποία είναι στο χώρο πολλές δεκαετίες. Εξάλλου το σημαντικό είναι να δουλεύεις πάντα συνεργατικά, βοηθώντας τους συνανθρώπους σου να πάνε επίσης ένα βήμα πιο πάνω και όχι ένα βήμα πιο κάτω».
Για να ακολουθήσει η ανάρτηση από έναν παλιό καθηγητή της…
- Αμαλιάδα: «Μελάνιασε και τέζα…» – Τι έλεγε η Ειρήνη λίγο μετά τον θάνατο του μικρού Παναγιωτάκη
- Αμετάβλητη διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας η Fitch
- Ανησχυχία για παιδί που βρέθηκε θετικό στη γρίπη των πτηνών
- Παρί Σεν Ζερμέν – Τουλούζ 3-0: Πέμπτη σερί νίκη για τους πρωταθλητές (vid)
- Επίκειται επέλαση της ρωσικής ελίτ των χάκερ – Σήμανε συναγερμό η Google
- Αυτά είναι τα μέλη της συμμορίας που ρήμαζε σπίτια στην Αττική με λεία 1,5 εκατ. ευρώ