Δέκα χρόνια προσφοράς δωρεάν μαθημάτων ελληνικών σε μετανάστες
Η συμμετοχή στο Σχολείο, που διαθέτει διαφορετικά τμήματα επιπέδων γνώσης της ελληνικής, έχει ωφελήσει περισσότερους από 700 αλλοδαπούς, κυρίως γυναίκες, από 16 χώρες συνολικά.
Δωρεάν μαθήματα ελληνικών, με στόχο την απόκτηση πιστοποιητικού ελληνομάθειας, μπορούν να κάνουν αλλοδαποί κάτοικοι του Δήμου Νεάπολης– Συκεών όλων των ηλικιών και μορφωτικών επιπέδων, στο Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας του δήμου, που συμπληρώνει δέκα χρόνια προσφοράς.
Η συμμετοχή στο Σχολείο, που διαθέτει διαφορετικά τμήματα επιπέδων γνώσης της ελληνικής, έχει ωφελήσει περισσότερους από 700 αλλοδαπούς, κυρίως γυναίκες, από 16 χώρες συνολικά.
Το σχολείο αυτό δεν προωθεί απλά την καλύτερη γνώση της γλώσσας, αλλά την ευκαιρία για καλύτερη διαβίωση των ανθρώπων που ζουν στον τόπο, τη σφαιρικότερη αντίληψη για τον πολιτισμό και την καθημερινότητα, την ενεργή συμμετοχή τους ως πολίτες αυτής της χώρας, όπως τονίζει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η φιλόλογος Μάρθα Γαλατοπούλου, μία από τις δύο εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα από το 2009.
«Στο Σχολείο συμμετέχουν άνθρωποι με πολύ διαφορετικές ανάγκες. Κάποιοι που μόλις έχουν έρθει στη χώρα και δεν ξέρουν παρά ελάχιστες λέξεις, άλλοι που ζουν χρόνια εδώ, μιλούν άνετα αλλά δεν ξέρουν να γράφουν και να διαβάζουν. Άλλοι χρειάζονται πιστοποιητικό ελληνομάθειας – και έχουν καταφέρει να το πάρουν- . Σε κάθε περίπτωση οι άνθρωποι αυτοί επιλέγουν να περάσουν από την επιβίωση στη βελτίωση της διαβίωσης τους, αποκτούν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, διεκδικούν καλύτερες συνθήκες ζωής» σημειώνει η κ. Γαλατοπούλου.
Οι ευκαιρίες
«Πολλοί από τους αλλοδαπούς μετά από τη φοίτησή τους στο Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας του δήμου, διεκδικούν και κατακτούν επαγγελματικές ευκαιρίες, δεδομένου ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν σπουδάσει στη χώρα τους. Μια μαθήτριά μας που είχε σπουδάσει νοσηλεύτρια και εργαζόταν χρόνια ως καθαρίστρια, ύστερα από δύο χρόνια φοίτησης βρήκε θέση βοηθού νοσηλεύτριας σε ιδιωτική κλινική και σήμερα είναι προϊσταμένη του τμήματος της. Μία άλλη γυναίκα η οποία είχε σπουδάσει δασκάλα, σήμερα εργάζεται ως γραμματέας σε εταιρεία» αναφέρει η κ. Γαλατοπούλου επισημαίνοντας ότι «μέριμνά μας αυτοί οι άνθρωποι να να συμμετέχουν, να μην αισθάνονται πλέον ξένοι, αλλά πολίτες αυτής της χώρας με δικαιώματα και υποχρεώσεις».
Το Σχολείο λειτουργεί με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών με την Παιδαγωγική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την υποστήριξη του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του δήμου Νεάπολης-Συκεών. «Η υποστήριξη και η εποπτεία από την Παιδαγωγκή Σχολή του ΑΠΘ είναι σημαντική όσον αφορα τη μεθοδολογία και τη συνδιαμόρφωση του προγράμματος μαθημάτων καθώς δεν υπήρχε προηγούμενη εμπειρία» σχολιάζει στο ΑΠΕ ΜΠΕ η ψυχολόγος, προϊσταμένη των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Νεάπολης Συκεών, Μάρω Βασάρα.
114 μαθητές σε ένα έτος
Τα μαθήματα που προσφέρονται είναι ελληνικά όλων των επιπέδων (Α1 έως Γ2) καθώς και ειδικά μαθήματα ορθής γραφής και ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι για το σχολικό έτος 2018-19 τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας παρακολούθησαν 114 μαθητές σε 8 τμήματα, σε 60 από τους οποίους απονεμήθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης, και 10 από τους οποίους έδωσαν εξετάσεις ελληνομάθειας (επίπεδα Β1 έως Γ2) στο ΚΕΓ και το ΑΠΘ και πέρασαν όλοι.
«Για πρώτη φορά τη χρονιά που πέρασε, λειτούργησε και τμήμα ελληνομάθειας για 50 πρόσφυγες, ωφελούμενους του προγράμματος REACT, από το Ιράκ, το Ιράν, τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, το Μάλι και τη Γουινέα Κονάκρε» σημειώνει η κ. Βασάρα, επισημαίνοντας ότι τα τμήματα καθορίζονται από τις διαφορετικές ανάγκες των ενδαφερόμενων. «Κάποιοι που ζουν χρόνια στην Ελλάδα, μιλούσαν τη γλώσσα, αλλά δεν μπορούσαν να συμπληρώσουν μια αίτηση κάποιου δημόσιου φορέα. Υπάρχουν προκηρύξεις θέσεων που απαιτούν πιστοποιητικό ελληνομάθειας» υπογραμμίζει.
Ποικιλία μαθημάτων
Το πρόγραμμα δεν εξαντλείται στα μαθήματα της ελληνικής γλώσσας. «Οι μαθητές του σχολείου είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με την πόλη στους ειδικά σχεδιασμένους περιπάτους με ξεναγήσεις σε ιστορικά και εμβληματικά σημεία της πόλης, να παρακολουθήσουν ταινίες στα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και κινηματογράφου, καθώς και θεατρικές παραστάσεις του Κ.Θ.Β.Ε., να επισκεφθούν μουσεία και εκθέσεις φωτογραφίας» αναφέρει η κ. Βασάρα. Όπως επισημαίνει η φιλόλογος Μάρθα Γαλατοπούλου υπάρχουν και τμήματα για όσους έχουν κάνει αίτηση να πάρουν υπηκοότητα.
«Ξέρετε, η γλώσσα δεν είναι αποκομμένη, αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να έχουν σφαιρική αντίληψη του πολιτισμού, της κουλτούρας, της ιστορίας, της γεωγραφίας, της ιδιαίτερης καθημερινότητας της Θεσσαλονίκης» εξηγεί.
«Τα θετικά αποτελέσματα αποτιμώνται από το γεγονός ότι ενδιαφέρον να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, δείχνουν και αλλοδαποί από άλλους δήμους» σχολιάζει η κ. Βασάρα και επισημαίνει ότι προς το παρόν τα μαθήματα αφορούν σε κατοίκους του Δήμου Νεάπολης Συκεών.
Πότε ξεκίνησε η ιδέα
«Η ιδέα γεννήθηκε περίπου το 2006, όταν συνεδρίασε για πρώτη φορά το Τοπικό Συμβούλιο ‘Ενταξης Μεταναστών, με πρωτοβουλία του δήμου μας. Σύντομα διαπιστώθηκε ότι πολλοί αλλοδαποί που ζούσαν χρόνια στη χώρα δεν γνώριζαν ελληνική γραφή. Κάπως έτσι το πρόγραμμα πήρε το δρόμο του και υλοποιήθηκε το 2009» σημειώνει η προϊσταμένη των Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου.
Εκτός από τους πρόσφυγες που παρακολούθησαν φέτος το πρόγραμμα, φοίτησαν στο Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας του δήμου Νεάπολης – Συκεών αλλοδαποί από την Αλβανία, Αρμενία, Αυστρία, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γερμανία, Γεωργία, Εσθονία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβακία, Τουρκία.
Οι εγγραφές στο Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας θα διαρκέσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Τα μαθήματα ξεκινούν τον Οκτώβριο και διαρκούν μέχρι τον Ιούνιο.Είναι διάρκειας δύο ωρών ( το απόγευμα), δύο φορές την εβδομάδα και θα πραγματοποιούνται στο 2ο Δημοτικό Σχολείο στη Δημοτική Ενότητα Συκεών και στο Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις