Δολοφονία Φύσσα: Εξι χρόνια από το έγκλημα της Χρυσής Αυγής
Σήμερα κλείνουν 6 χρόνια από τη δολοφονία του 35χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα στη γειτονιά του στο Κερατσίνι, από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά.
Σήμερα κλείνουν 6 χρόνια από τη δολοφονία του 35χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα στη γειτονιά του στο Κερατσίνι, από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά.
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013, από οργανωμένη επιχείρηση τάγματος εφόδου αποτέλεσε το σημείο καμπής όσον αφορά στη στάση του κράτους, αλλά και της ελληνικής δικαιοσύνης απέναντι στις εγκληματικές δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής.
Το μοιραίο βράδυ στο Κοράλι
Στις 17 Σεπτεμβρίου 2013, ο Παύλος Φύσσας και η σύντοφός του, πήγαν μαζί με άλλα 8-10 άτομα να παρακολουθήσουν αγώνα ποδοσφαίρου. Στην ίδια καφετέρια βρίσκονταν μέλη της Χρυσής Αυγής το οποία αναγνώρισαν στο πρόσωπο του Φύσσα από την αντιφασιστική του δράση. Ανάμεσά στους χρυσαυγίτες ήταν και ο Ιωάννης Άγγος, υπεύθυνος ασφάλειας της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής ο οποίος, όπως προέκυψε από τη διαδικασία της ανάκρισης, κάλεσε τον ιεραρχικά ανώτερό του, υπεύθυνο πολιτικής δράσης της ΤΟ Γιάννη Καζαντζόγλου και τον πληροφόρησε για την παρουσία του Φύσσα και της παρέας του στην καφετέρια. Σύμφωνα με τον πυρηνάρχη Νίκαιας της ΧΑ Γιώργο Πατέλη, ο Καζαντζόγλου του τηλεφώνησε λίγα λεπτά αργότερα.
Στις 23:30 ο Πατέλης έστειλε μέσω υπολογιστή σε κινητά τηλέφωνα μελών της ΧΑ από τη Νίκαια το γραπτό μήνυμα: «Όλοι τώρα τοπική. Όσοι είσαστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς. Τώρα». Από τις 23:26 ως τις 23:50 ο Πατέλης επικοινώνησε επτά φορές τηλεφωνικά με το βουλευτή της ΧΑ και περιφερειάρχη Πειραιά Γιάννη Λαγό. Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Πατέλης είναι αυτός στον οποίον ανήκουν η φράση «ό,τι κινείται σφάζεται», την οποία είπε στα γραφεία της Νίκαιας το καλοκαίρι του 2012 ο Πατέλης μιλώντας σε άλλους χρυσαυγίτες. Στην ίδια ομιλία ο Πατέλης αναφέρει ότι μόνο αν λάβει έγκριση από τον Γιάννη Λαγό προχωρά η οποιαδήποτε «δράση».
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία την επομένη της δολοφονίας, στις 23:57:42 δέχθηκε κλήση ότι μια ομάδα 50 ατόμων με ρόπαλα είχε συγκεντρωθεί στη συμβολή των οδών Ιφιγένειας και της λεωφόρου Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι και κατευθυνόταν σε κατάστημα-καφετέρια με την επωνυμία Κοράλι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ στις 23:59:19 ανατέθηκε σε μια ομάδα 8 αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ να μεταβούν στο σημείο. Οι αστυνομικοί μετέβησαν στην καφετέρια, έξω από την οποία βρισκόταν πλήθος 30 ατόμων. Κατά το πόρισμα έρευνας του Forensic Architecture του πανεπιστημίου Goldsmiths του πανεπιστημίου του Λονδίνου, που συγχρόνισε υλικό από κάμερες ασφαλείας της περιοχής και ηχητικά σήματα της ΕΛΑΣ και του ΕΚΑΒ, η πρώτη κλήση στην ομάδα ΔΙΑΣ έγινε στις 23:54:14 και τέσσερις μοτοσικλέτες με αστυνομικούς, οι ομάδες 408-01 «Κερατσίνι» και 410-01 «Πέραμα», έφτασαν στο σημείο στις 23:58:11.
Ο επικεφαλής της ομάδας ΔΙΑΣ έστειλε σήματα στα κεντρικά της αστυνομίας ότι στο σημείο βρίσκονταν «γύρω στα 20 άτομα της Χρυσής Αυγής» που τους είπαν πως «είχαν μια διαμάχη με κάτι άτομα του γνωστού χώρου» και ότι οι αστυνομικοί προσπαθούσαν «να κατευνάσουν τα πνεύματα» και έπειτα ότι διέκρινε ότι «υπάρχουν και κάτι σιδερομπουνιές και κάτι ρόπαλα». Σε επόμενο σήμα είπε ότι έβλεπαν άτομα της ΧΑ να «κυνηγάνε έτερα άτομα επί της Τσαλδάρη […] για να τους πιάσουν». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας την επομένη της δολοφονίας, κάποια από τα άτομα της Χρυσής Αυγής άρχισαν να τρέχουν προς την οδό Παναγή Τσαλδάρη, όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 60 άτομα.
Ο Παύλος πρόλαβε να υποδείξει τον δολοφόνο του
Οι αστυνομικοί βρίκαν τον Παύλο Φύσσα αιμόφυρτο, με τραύματα από μαχαίρι στο στήθος. Ο Φύσσας λίγο πριν χάσει τις αισθήσεις του υπέδειξε τον Γιώργο Ρουπακιά ως τον δράστη της επίθεσης, ο οποίος συνελήφθη εκείνη την ώρα. Το μαχαίρι το είχε πετάξει κοντά στο αυτοκίνητό του. Σύμφωνα με την ιατροδικαστή που πραγματοποίησε τη νεκροτομή, ο Ρουπακιάς μαχαίρωσε τον Φύσσα τρεις φορές, μία στο μηρό και δύο στο θώρακα. Ο Φύσσας έφερε τραύματα σε δύο ζωτικά όργανα, τον αριστερό πνεύμονα και την καρδιά.
Στη συνέχεια ο 35χρονος μουσικός μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Οι επικοινωνίες ανά την ιεραρχία το βράδυ της δολοφονίας
Ενώ ήταν ήδη κρατούμενος, ο Ρουπακιάς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πυρηνάρχη της ΤΟ Νικαίας Γιώργο Πατέλη, ο οποίος στην συνέχεια ενημέρωσε τηλεφωνικά το βουλευτή και περιφερειάρχη Πειραιά Γιάννη Λαγό. Στις 00:37 ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, έστειλε ένα SMS στον Λαγό, ο οποίος κάλεσε το Μιχαλολιάκο και στη συνέχεια τον Πατέλη. Ο Πατέλης έπειτα επικοινώνησε πάλι τηλεφωνικά με το Ρουπακιά τρεις φορές.
Η επόμενη μέρα
Την επομένη της δολοφονίας διοργανώθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις συμπαράστασης σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Στο Κερατσίνι και τη Νίκαια οργανώθηκε μεγάλο συλλαλητήριο και πορεία χιλιάδων. Χιλιάδες ξεκίνησαν από τη συμβολή των οδών Παναγή Τσαλδάρη και Γρηγορίου Λαμπράκη. Η αντιφασιστική διαδήλωση στο Κερατσίνι δέχτηκε επίθεση με πέτρες από μια ομάδα ατόμων ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβανόταν ένα άτομο που εμφανίζεται σε φωτογραφίες δράσεων της ΧΑ δίπλα στο Ρουπακιά. Η ομάδα αυτή δρούσε με την ανοχή διμοιρίας ΥΑΤ, ο επικεφαλής της οποίας κατόπιν απομακρύνθηκε με απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ο Παύλος Φύσσας κηδεύτηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2013 στο νεκροταφείο Σχιστού. Όταν βγήκε το φέρετρο από την εκκλησία ακούστηκαν τα συνθήματα «Το αίμα κυλάει, εκδίκηση ζητάει», «Θάνατος στον φασισμό», ενώ την ώρα της ταφής οι παρευρισκόμενοι τραγουδούσαν στίχους των τραγουδιών του Παύλου Φύσσα.
Στις 25 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ένα μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο οργανωμένο από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και άλλους φορείς και ακολούθησε πορεία προς τα κεντρικά γραφεία της ΧΑ στη Μεσογείων.
Διαδηλώσεις έλαβαν χώρα και εκτός Ελλάδας, στο Παρίσι, την Βαρκελώνη, την Βαλένθια και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Η δολοφονία καταδικάζεται από όλα τα πολιτικά κόμματα.
Οι συλλήψεις, οι απολογίες και η εγκληματική οργάνωση
Λίγες ώρες μετά τη δολοφονία ο Ρουπακιάς υποβλήθηκε με εντολή της αστυνομικής διεύθυνσης σε ιατροδικαστική εξέταση κατά την οποία «δεν ανευρέθησαν εξωτερικές κακώσεις (π.χ. αμυχές, μώλωπες, εκχυμώσεις κ.ά.)» ως αποτέλεσμα συμπλοκής με το Φύσσα, ενώ η τοξικολογική του εξέταση έδειξε ότι ήταν νηφάλιος την ώρα της δολοφονίας. Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013 ο Ρουπακιάς κρίθηκε προφυλακιστέος και κρατούνταν στη ΓΑΔΑ, ενώ λίγες μέρες αργότερα μεταφέρθηκε στις φυλακές Μαλανδρίνου. Κανένας δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου του Πειραιά δεν ανέλαβε τον Ρουπακιά. Από το Μάρτιο του 2016 βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Σε ηχητική καταγραφή τηλεφωνικής συνομιλίας από την επομένη της δολοφονίας ακούγεται ο Λαγός μαζί με το Μιχαλολιάκο και τον Κασιδιάρη να συμβουλεύουν ένα στέλεχος της ΧΑ, το Σωτήρη Δεβελέκο, να ισχυριστεί ότι δε γνωρίζει το Ρουπακιά, εάν κληθεί από τις αρχές.
Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013 ξεκίνησαν οι συλλήψεις της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, του αρχηγού της οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου, των βουλευτών Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγού, Ηλία Παναγιώταρου, Νίκου Μίχου κα. Μετά από την ανακριτική διαδικασία που κράτησε 9 μήνες, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την παραπομπή 69 χρυσαυγιτών, μεταξύ των οποίων ήταν και σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, όπως αυτή αναδείχθηκε στις εκλογές του 2012. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα εντάσσεται στο κατηγορητήριο.
Προφυλακιστέοι για την υπόθεση της δολοφονίας κρίθηκαν επίσης ο 32χρονος Γιάννης Καζαντζόγλου, ο οποίος φέρεται ότι βρισκόταν στο αυτοκίνητο του Γιώργου Ρουπακιά το βράδυ που σκότωσε τον Παύλο Φύσσα και ο 36χρονος Αθανάσιος Τζόρβας.
Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα Γιώργος Ρουπακιάς αποφυλακίστηκε τον Μάρτιο του 2016 με αυστηρούς περιοριστικούς όρους, μετά από 30 μήνες στη φυλακή, λόγω παρέλευσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης. Η οικογένεια του Παύλου Φύσσα αντί απάντησης δημοσιοποίησε αυτό το βίντεο:
Η απολογία Μιχαλολιάκου και η «πολιτική ευθύνη»
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος κατά την απολογία του ανέφερε ότι για τη δολοφονία Φύσσα έμαθε το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, ενώ για τα τηλεφωνήματα με τον βουλευτή Γιάννη Λαγό, λίγη ώρα μετά τη δολοφονία κι ενώ ο Λαγός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιώργο Πατέλη, αλλά και για τις κλήσεις που έγιναν από τηλέφωνο που είναι στα στοιχεία του Ν. Μιχαλολιάκου προς τον Πατέλη, είπε:
«Εις ότι αφορά το πρώτο τηλέφωνο, την επί 45 δευτερόλεπτα συνομιλία μου με τον Ιωάννη Λαγό, αυτή αφορούσε την μετακίνησή μου της επόμενης ημέρας, καθόσον αυτός επικοινωνεί για τα μέτρα ασφαλείας των μετακινήσεών μου με τον αρμόδιο αστυνομικό Διευθυντή κο Παυλόπουλο.
Οι κλήσεις προς τον Πατέλη έγιναν από το κτίριο τεσσάρων ορόφων της οδού Μεσογείων, όπου είναι η έδρα του κόμματος, οι δε αριθμοί αυτοί δεν είναι ούτε ο ένας ούτε ο άλλος ο προσωπικός μου αριθμός. Επιπλέον, τις ώρες εκείνες αποδεδειγμένα δεν ήμουν στον χώρο των γραφείων, χώρο εις τον οποίον διέρχονται και εργάζονται άτομα με τα οποία είχε συνομιλήσει την προηγούμενη ημέρα ο Πατέλης. Για το τραγικό γεγονός της δολοφονίας πληροφορήθηκα το πρώτον, το μεσημέρι της επόμενης ημέρας. Θα ήταν ευχής έργον, εάν ήταν δυνατόν από πλευράς νομικής και τεχνικής να επιτευχθεί η απομαγνητοφώνηση των συγκεκριμένων συνομιλιών, οι οποίες φέρονται να αφορούν το πρόσωπό μου. Τα τηλέφωνα αυτά είναι μεν στο όνομά μου, αλλά ουσιαστικά λειτουργούν κατόπιν παραχωρήσεώς μου στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, διότι ως βουλευτής δικαιούμαι επτά δωρεάν τηλεφωνικές γραμμές».
Όπως φάνηκε από την άρση απορρήτου, το βράδυ της δολοφονίας, ένας φίλος του Μιχαλολιάκου, που το βράδυ της επίθεσης σε αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα στις 12 Σεπτεμβρίου του είχε στείλει μήνυμα που έλεγε «Αδερφέ μου, ν’ αγιάσουν τα χεράκια τους..!! Freikorps!», το βράδυ της δολοφονίας του έστειλε στις 00:39 τη νύχτα «Γουστάρω, γουστάρω, γουστάρω ΧΑ ελληνικό Σεπτέμβριο!!!».
Σε ραδιοφωνική προεκλογική συνέντευξη το Σεπτέμβριο του 2015 ο Μιχαλολιάκος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ποινική ευθύνη, όπως δεν υπήρχε στη δολοφονία του Τεμπονέρα ή του Λαμπράκη.
«Μια απλή ανθρωποκτονία»
Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα Γιώργος Ρουπακιάς απολογήθηκε στις 18 Ιουλίου στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του Παύλου η οποία δεν έχει λείψει από καμία συνεδρίαση δεν ήταν παρούσα. Στο δικαστήριο ήταν ο πατέρας του.
Η απολογία του Ρουπακιά προκάλεσε οργή στο ακροατήριο με τον πατέρα του άτυχου μουσικού να ξεσπά αποκαλώντας τον ψεύτη.
Ο Γιώργος Ρουπακιάς περιέγραψε ισχυρίστηκε ότι ο Φύσσας ήταν αυτός που του επιτέθηκε. «Στο αυτοκίνητο είχα ένα μαχαίρι. Και άνοιξα την πόρτα. Αν δεν είχα το μαχαίρι θα άνοιγα να φύγω πεζός. Θα ήταν η τελευταία λύση γιατί θα με έφταναν. Είχα το μαχαίρι. Βγαίνω έξω, κάνω ένα βήμα στο πεζοδρόμιο κι αρχίζει να με χτυπάει γροθιές. Κρατώντας το μαχαίρι έκανα τα χέρια μου προς τα πάνω για να προστατευτώ. Ήταν πιο ψηλός από εμένα. Τα σήκωσα για να προστατέψω το κεφάλι μου. Του έριξα στα πόδια για να κάνει πίσω. Όπως πήγα για τη δεύτερη είχε πέσει και τον πέτυχα στην καρδιά».
Η φράση που στιγμάτισε την αμετανόητη και προκλητική στάση του δολοφόνου ήταν ότι ήταν «μια απλή ανθρωποκτονία».
Η στιχομυθία
Ρουπακιάς: Έχει γίνει μια απλή ανθρωποκτονία και… το έκαναν
Πρόεδρος της έδρας: Δεν μπορείτε ΠΟΤΕ να λέτε απλή ανθρωποκτονία.
Με τη δίκη της Χρυσής Αυγής να βρίσκεται πλέον σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο και τα γραφεία του ναζιστικού μορφώματος να κλείνουν το ένα μετά το άλλο, το μήνυμα κατά φασισμού παραμένει ζήτημα πρώτης γραμμής. Το πρόσωπο το οποίο ενέπνευσε αντιφασιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις ενημέρωσης για τη δίκη της Χρυσής Αυγής είναι αυτό της Μάγδας Φύσσα. Η μητέρα του Παύλου δεν έλειψε από καμία δικαστική συνεδρίαση πριν μία. Βρέθηκε επίσης δίπλα στους γονείς του δολοφονημένου από χρυσαυγίτες Σαχζάτ Λουκμάν. Δίνει επίσης πάντα τα παρόν στις εκδηλώσεις της ημέρας. Παρά το γεγονός ότι κάθε βράδυ «περιμένει να ακούσει τα κλειδιά του Παύλου στην πόρτα».
Έξι χρόνια μετά το ξημέρωμα εκείνο που η χώρα ξύπνησε μουδιασμένη από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού από το μαχαίρι χρυσαυγίτη, η Χρυσή Αυγή φαίνεται απολύτως αποδυναμωμένη, απαξιωμένη και εκτός κοινοβουλίου για πρώτη φορά μετά από το 2012. Η ομαδική επίθεση και το θανατηφόρο χτύπημα στον Παύλο Φύσσα τρόμαξαν, φόβισαν και συγκλόνισαν. Η οδός Παναγή Τσαλδάρη λέγεται πια οδός «Παύλου Φύσσα». Πλέον τον τελευταίο λόγο έχει η δικαιοσύνη.
- Μυθικό βίντεο: Ο Μπαρτζώκας είπε «εγώ είμαι το αφεντικό» και έδωσε τρεις ημέρες ρεπό στον Ολυμπιακό
- Μαθαίνει αντίπαλο στα play offs του Nations League η Εθνική
- Φαραντούρης: «H κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα έχει πολλούς υπευθύνους» – Τι είπε για τους συνυποψηφίους του
- Το φαινόμενο Σαμπρίνα Κάρπεντερ «διδάσκει» από μια νέα στάση στο σεξ στα live της και τρελαίνει το διαδίκτυο
- Λίβανος: Νέο πλήγμα του Ισραήλ στη Βηρυτό – Εντολές εκκένωσης τριών χωριών στα νότια
- Ολυμπιακός: Mε επίθεση που πετάει!