Αναστασιάδης : Να παρέμβει η διεθνής κοινότητα για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες
Την καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και τα τεκταινόμενα σε ό,τι αφορά την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ζήτησε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης από τη διεθνή κοινότητα.
- Τον ειδοποίησαν από το νοσοκομείο ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά από επέμβαση ρουτίνας
- Το «εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών» στην Ιαπωνία έχει να μας διδάξει πολλά
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Πολάκης: Τη Δευτέρα θα είμαι μπροστάρης σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε χθες Τρίτη ότι παραμένει αποφασισμένος να κάνει το παν για να στηρίξει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για επίτευξη συμφωνίας επί των όρων αναφοράς και να ανοίξει ο δρόμος για την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Τουρκία θα συμβάλει θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση με τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών της.
Στην πρεσβεία της Κίνας
Διεμήνυσε περαιτέρω ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τα τεκταινόμενα σε ό,τι αφορά την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.
Σε χαιρετισμό του στη δεξίωση της πρεσβείας της Κίνας με την ευκαιρία της 70ης επετείου από την εγκαθίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εκτιμά τα μέγιστα και ευγνωμονεί την Κίνα για τη θέση αρχής και τη στήριξή της σχετικά με το κυπριακό πρόβλημα και τις προσπάθειες για επανένωση της χώρας σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και επισήμανε ότι η στήριξη είναι ακόμα πιο σημαντική λαμβάνοντας υπόψη τη θέση της Κίνας ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακολούθως ότι η Κύπρος βρίσκεται εν μέσω περιόδου νέων εντάσεων και παραβιάσεων από την Τουρκία, όπως οι παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της, ξεκάθαρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αντίθεση με τη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως και οι πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της τουρκικής πλευράς για τη πιθανή διάνοιξη της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Να επαναρχίσει ο διάλογος… »
Περαιτέρω, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διατύπωσε τη θέση ότι αυτές οι τουρκικές ενέργειες θα πρέπει να καταδικαστούν ξεκάθαρα από τη διεθνή κοινότητα αφού αντίκεινται του Χάρτη των ΗΕ και του διεθνούς δικαίου, αποτελούν απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Κύπρο και την περιοχή και έρχονται σε αντίθεση με τη δημιουργία θετικού κλίματος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συνολικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο πρόεδρος της Κύπρου επανέλαβε ότι «ο πρώτιστος στόχος και προτεραιότητά μας είναι η επανένωση της Κύπρου χωρίς ξένες παρεμβάσεις, ξένες εγγυήσεις και στρατεύματα. Ενα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος».
Επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Τουρκία θα συμβάλει θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση με τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών της.
Στον χαιρετισμό του, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η φιλία μεταξύ της Κύπρου και της Κίνας έχει βαθιές ρίζες «και είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε τη συνεργασία μας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, αξιοποιώντας τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται και δίδουν ισχυρά κίνητρα για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων».
Η συνεργασία με την Κίνα
Πρόσθεσε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση, στρεφόταν και η επίσκεψή του τον περασμένο Απρίλιο στην Κίνα, κατόπιν προσκλήσεως του προέδρου της χώρας, όπου συμμετείχε στο Συνέδριο Belt and Road.
Αφού αναφέρθηκε στην εποικοδομητική συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Xi Jinping είπε πως θεωρεί ότι τα δύο Μνημόνια Συναντίληψης που συνομολογήθηκαν στους τομείς της Εκπαίδευσης και της Συνεργασίας στο Πλαίσιο της Οικονομικής Ζώνης αποτελούν δύο σημαντικά βήματα που υπογραμμίζουν το φάσμα των δυνατοτήτων συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας.
«Τα εν λόγω Μνημόνια, τα οποία ενισχύουν περαιτέρω το ήδη ισχυρό θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας μέσω πολυάριθμων Συμφωνιών και Μνημονίων που είναι σε ισχύ, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη συνεργασία στις εμπορικές ανταλλαγές, την τεχνολογία, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τις σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς, μαρτυρούν τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη και εμβάθυνση της συνεργασίας μας στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της αλληλοκατανόησης», συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες συμμερίζονται τις αρχές του διαλόγου, της συνεργασίας και της ειρηνικής επίλυσης διαφορών, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του αναντικατάστατου ρόλου των Ηνωμένων Εθνών.
«Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που, ως θέμα αρχής και σεβασμού του διεθνούς δικαίου, η Κύπρος παραμένει συνεχώς προσηλωμένη στην πολιτική της μιας Κίνας και είναι ένθερμος υποστηρικτής της ακεραιότητας, της ενότητας και της κυριαρχίας της Κίνας», ανέφερε.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις